Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Câte pastile de iodură de potasiu, care se iau în caz de incident nuclear, au ajuns până acum în casele românilor

Puțin peste 900.000 de pastile de iodură de potasiu, care se iau în caz de incident nuclear, au ajuns din 2022 până în prezent în casele românilor, a anunțat Ministerul Sănătății. Restul până la 30 de milioane se află în farmacii sau au fost donate.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat, la solicitarea News.ro, câte pastile de iodură de potasiu au ajuns la populaţie din iunie 2022, de când a început distribuirea medicamentului prin farmaciile comunitare şi până la momentul actual, câte comprimate de iodură de potasiu 65 mg au fost achiziţionate iniţial, cine a făcut achiziţia şi unde sunt păstrate stocurile de comprimate nedistribuite.

Ministerul Sănătăţii a început distribuirea către populaţie a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor comunitare, în luna iunie 2022, în conformitate cu Ordinul nr. 1.648 privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populaţie.

“La nivelul Ministerului Sănătăţii nu au fost realizate proceduri de achiziţie pentru iodura de potasiu, acestea realizându-se de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale în baza unei Hotărâri de Guvern aprobate la secţiunea acte normative cu caracter secret, iar numărul iniţial de comprimate achiziţionate de aceasta instituţie este de 30 milioane de comprimate. La data de 11.09.2024 în stocul Direcţiilor de sănătate publică şi a farmaciilor comunitare înscrise în program, se mai aflau 27.936.239 comprimate iodură de potasiu 65 mg, păstrate în farmaciile comunitare”, au precizat reprezentanţii instituţiei

România a donat Republicii Moldova peste un milion de comprimate de iodură de potasiu.

Citește și
pastile cu iod
Finlanda cere populaţiei sale să-şi procure tablete de iod
Din 2023 până în prezent nu s-au mai distribuit aproape deloc

Ministerul Sănătăţii a indicat şi câte comprimate de iodură de potasiu au fost distribuite populaţiei până la data de 11 septembrie 2024, explicând şi procedura prin care se face raportarea:

„Conform legislaţiei în vigoare, în primele 7 zile lucrătoare ale fiecărei luni, farmaciile comunitare înscrise în program trimit către Direcţia de Sănătate Publică în raza căreia se află o situaţie care cuprinde numărul de persoane cărora le-au fost eliberate comprimate de iodură de potasiu 65 mg, precum şi numărul de comprimate eliberate. Astfel, până la data de 11 septembrie 2024, au fost distribuite la nivel naţional 914.899 comprimate de iodură de potasiu 65 mg”, a anunţat MS.

Un număr similar de comprimate distribuite era anunţat în urmă cu un an de către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care estima la ”circa un milion” pastilele de iod ridicate de români din farmacii.

”S-au dat circa un milion de pastile, a existat şi o donaţie către Republica Moldova care ne-a solicitat şi ea un ajutor. (...) Ăsta este nivelul de înţelegere la nivelul populaţiei şi atitudinea faţă de prevenţie, pentru că aici am discutat de prevenţie. Nu le-a spus nimeni să le ia, le-a spus să le ia să le ţină acasă şi, în caz de incident sau accident nuclear, să poată să le ia, există o categorie de persoane eligibile”, afirma, în 9 octombrie 2023,  Alexandru Rafila.

Conform ministerului, termenul de valabilitate al comprimatelor de iodură de potasiu este martie 2028.

Comprimatele de iodură de potasiu 65 mg care sunt produse de Antibiotice Iaşi se iau numai în caz de incident nuclear şi la indicaţiile autorităţilor. Modalitatea de administrare, dozajul şi grupele de vârstă la care se administrează pastilele sunt explicate într-un ghid de informare generală creat de Ministerul Sănătăţii, care poate fi consultat la adresa: https://oldsite.ms.ro/campanie-distributie-iodura-de-potasiu/

De asemenea cei care vor să solicite mai multe informaţii au la dispoziţie adresa de email iodura@ms.ro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult