Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alternative vegane pentru mesele festive. Ce produse pot fi găsite la târguri. „Sunt extraordinare”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru cei care evită să mănânce carne, brânză, ouă și lapte, sărbătorile pot părea o provocare. Dar piața produselor vegane este în plină dezvoltare.  

 La un târg de Crăciun din Capitală, vizitatorii au cumpărat cozonac vegan, torturi de post și alternative vegetale la brânzeturi și foie gras.

Fie că sunt vegani, vegetarieni, țin post sau pur și simplu au vrut să încerce ceva nou, sute de oameni au trecut porțile târgului vegan. De la burgeri de post, până la cozonaci, brânzeturi vegetale ori ciocolată caldă vegană, au putut să le încerce pe toate.

Reporter: „Ați încercat ciocolata caldă vegană?”

Cumpărător: „Este excepțională, pe cea obișnuită nu o consum de 15 ani. Am venit de la Iași, toate produsele plant-based sunt extraordinare”.

Citește și
vegan vs vegetarian
Diferența dintre vegan și vegetarian. Ce beneficii și contraindicații are fiecare dintre cele două diete

Cele mai apreciate au fost alternativele la brânzeturi. Oamenii le-au cumpărat pentru zilele de post care au mai rămas ori pentru mesele festive.

Cumpărător: „Sunt foarte bune, sunt sănătoase și foarte gustoase. Le integrez destul de bine. În salate, la paste”.

Ștefan Foldi – producător brânzeturi vegetale: „Avem, de exemplu, o alternativă vegetală la feta, noi îi spunem perfeta, este foarte potrivită pentru platouri reci, dar merge foarte bine și cu o omletă. Mai avem o brânză proaspătă, noi îi spunem ecofresh, la fel este potrivită pentru platouri reci, sau avem o mozzarella, potrivită pentru pizza, se poate topi sau pune în alte produse sau la paste. Pentru paste avem un parmezan”.

Și deserturile fără lapte și ouă au fost căutate.

Producător: „Cozonaci fără zahăr, îndulciți natural. Am venit cu tortulețe cu fistic, cu diverse arome, cu ciocolată, cu ciocolată albă”.

Există meniu fără carne, soluții și pentru mesele de sărbători.

Cumpărător: „Păi, la antreuri pun tot felul de salate, de la vinete la hummus, salată de ciuperci și apoi multe quicheuri. Sarmalele la mine sunt cu ciuperci, fără orez. Pot să înlocuiesc lejer toate preparatele tradiționale. Friptura este, de obicei, din conopidă, din țelină, sparanghel”.

Potrivit Asociației Veganilor din România, aproximativ 200.000 de oameni evită carnea și produsele de origine animală. Cei mai tineri au 3-4 ani, iar cei mai în vârstă, până la 80 de ani.

Vânzările de produse care înlocuiesc laptele, carnea și brânzeturile de origine animală au crescut la noi cu 67%, din 2020 până acum și reprezintă o piață de peste 160 milioane de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult