Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Opt lucruri neștiute despre Albert Einstein. S-a căsătorit cu verișoara sa primară și a avut o aventură cu o spioană rusă

Albert Einstein a fost unul dintre cei mai influenţi fizicieni ai secolului XX, fiind cel care a dezvoltat teoria generală a relativităţii.

A primit în 1921 premiul Nobel pentru fizică pentru explicarea efectului fotoelectric. Munca pe care el a depus-o a avut un impact major asupra dezvoltării energiei atomice. Marți, 14 martie, s-au împlinit 144 de ani de la nașterea lui Albert Einstein.

10 lucruri mai puțin știute despre Albert Einstein

1. A renunțat la cetățenia germană când avea 16 ani

Încă de la o vârstă fragedă, Albert Einstein a detestat orice fel de naționalism și a preferat să fie „un cetățean al lumii”. Când avea 16 ani a renunțat la cetățenia germană și nu a mai dobândit alta până în 1901 când a fost declarat cetățean elvețian.

2. S-a căsătorit cu singura studentă din clasa sa de fizică

Mileva Maris a fost singura studentă din clasa lui Einstein de la Şcoala Politehnică Federală din Zurich. Era pasionată de matematică și științe și aspira să fie fizician, însă a renunțat la ambițiile sale când s-a căsătorit cu Einstein și a devenit mama copiilor săi.

3. Avea un dosar de 1.427 de file la FBI

În 1933, FBI a început să documenteze un dosar pe numele lui Albert Einstein, la scurt timp după ce fizicianul a făcut o vizită în Statele Unite.

Dosarul a ajuns să aibă 1.427 de pagini cu privire asocierea acestuia cu pacifiști și organizații socialiste.

4. A avut un copil nelegitim

Până să se căsătorească cu Einstein, Mileva a născut o fetiță în 1902, în timp ce locuia alături de familia ei, în Serbia. Copila s-a numit Lieserl, iar istoricii cred că cea mică a murit în copilărie, probabil din cauza scarlatinei, sau că a fost dată spre adopție. Einstein nu și-a cunoscut fiica. Despre existența ei nu s-a știut până în 1987, atunci când o colecție de scrisori de-ale fizicianului a fost publicată.

5. Și-a plătit divorțul cu banii primiți de la Nobel

Anticipând că va câștiga Premiul Nobel, Einstein i-a oferit banii pe care urma să îi primească soției sale în schimbul divorțului.

Premiul s-a ridicat la suma de 32.250 de dolari și însemna de peste 10 ori mai mult decât câștiga anual o persoană cu un salariu mediu pe economie.

6. S-a căsătorit cu verișoara sa primară

Elsa, a doua soție a fizicianului, era fiica mătușii din partea mamei lui Einstein. Erau, de asemenea, și verișori de gradul doi, tatăl Elsei fiind verișor cu tatăl lui Einstein.

7. Fiul său a fost instituționalizat mare parte din viața de adult

Al doilea fiu al lui Einstein, Eduard, care era alintat „Tete”, a fost diagnosticat cu schizofrenie și a fost instituționalizat mare parte din viața de adult. Acesta era fascinat de psihoanaliză și era un admirator al lui Freud. Deși corespondau prin scrisori, Einstein nu și-a mai văzut fiul după ce a imigrat în Statele Unite, în 1933. Eduard a murit la vârsta de 55 de ani într-o clinică de psihiatrie.

8. A avut o aventură cu o spioană rusă

În 1935, fiica sa vitregă - Margot - i-a prezentat-o pe Margarita Konenkova, cea care i-a devenit amantă. Detalii despre povestea lor de dragoste au apărut într-o carte scrisă de un expert în spionii ruși.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult