Primarul din București cu un scor zdrobitor și candidatul care a reușit de unul singur să intre în Parlamentul European
Tabloul rezultatelor în urma alegerilor de duminică se conturează tot mai clar, cu toate că încă vorbim despre rezultate oficiale parțiale.
Bătălia pentru fotoliile de primar a adus schimbări-surpriză pe alocuri, dar și reconfirmări spectaculoase.
La Bruxelles vor ajunge inclusiv politicieni ultra-naționaliști, care contestă instituțiile europene.
Cele două mari partide, PSD și PNL, și-au împărțit țara. În timp ce Opoziția, reunită în Forța Dreptei, s-a dovedit destul de firavă, iar liderul USR și-a dat demisia.
Primăria Generală București
Marea bătălie pentru Capitală a fost câștigată în mod categoric de un independent, actualul primar Nicușor Dan. Acesta a bătut la scor marile partide ale căror candidați au obținut împreună mai puține voturi decât a primit Nicușor Dan, singur.
Primărie Sector 1
O luptă umăr la umăr s-a dat însă pentru Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei. Deocamdată, George Tuță rămâne foarte aproape la Sectorul 1 în fața lui Clotilde Armand, potrivit datelor oficiale comunicate de Biroul Electoral Central.
Între timp, luni seară, Biroul Electoral al Sectorului 1 a anunțat că operațiunea de verificare și centralizare a rezultatelor procesului electoral se întrerupe și se reia la ora 9. Materialele electorale din secțiile nepreluate până luni seară au fost puse sub pază militarizată.
Primărie Sector 2
Actualul primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, de la USR, are o foarte mică diferență în fața fostului prefect Rareș Hopincă.
Primărie Sector 3
Robert Negoiță are asigurați încă 4 ani la Primăria Sectorului 3 pe care a câștigat-o cu 54% din voturi.
Primărie Sector 4
La fel, la 4, Daniel Băluță și-a asigurat un nou mandat, al treilea, cu peste 60%.
Primărie Sector 5
La Sectorul 5, actualul primar Cristian Popescu Piedone lasă locul fiului său, Vlad Popescu Piedone, care a câștigat cu peste 43%.
Primărie Sector 6
De departe însă, Ciprian Ciucu, actualul primar de la 6, a obținut cel mai bun scor, el a fost votat de peste 70% dintre alegătorii sectorului.
PSD a înroșit din nou România
La nivel național, PSD și-a adjudecat cele mai multe consilii județene, marcate cu roșu hartă. Cel puțin 24 dintre județele țării au de acum un șef de județ social-democrat.
Partidul Național Liberal, cu galben pe hartă, este pe doi, cu 11 județe, în timp ce UDMR și-a conservat conducerea județelor majoritar maghiare. AUR si Forța Dreptei nu au câștigat niciun consiliu județean.
În ceea ce privește alegerile europarlamentare, acestea au fost câștigate detașat de alianța PSD-PNL, cu peste 48 la sută. Pe locul 2 sunt cei de la AUR, care ar putea trimite în Parlamentul European 6 oameni.
Pe 3 este Forța Dreptei, care a făcut pragul electoral. La fel, UDMR și formațiunea SOS România, dar și independentul Nicolae Ștefănuță.