Cum a reacționat TikTok atunci când AEP a cerut luarea de măsuri în privința conţinutului distribuit înainte de prezidențiale
Autoritatea pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a anunțat, marți, că Autoritatea Electorală Permanentă a notificat de mai multe ori TikTok, cu privire la diverse nereguli legate de conținutul ilegal distribuit pe platformă.
Reprezentanții ANCOM au precizat și că Autoritatea Electorală a solicitat platformei online să ia măsurile necesare pentru desfășurarea în condiții legale a campaniei electorale din România. TikTok însă nu a acționat cu celeritate la solicitarea autorității române, spune ANCOM care menționează că astfel de cereri au fost transmise și către alte platforme digitale. Situația a fost adusă și în atenția Comisiei Europene în cadrul discuțiilor organizate de ANCOM împreună cu reprezentanții AEP în ultimele luni, inclusiv marți.
Marile platforme au obligația, conform regulamentului privind serviciile digitale, să evalueze riscurile sistemice cel puțin o dată pe an și, în orice caz, înainte de implementarea unor noi funcții care este probabil să aibă un impact critic cum ar fi, de exemplu, noi funcționalități pe Tik Tok. Aceste rapoarte de risc se transmit către Comisia Europeană. Aceste riscuri includ: diseminarea de conținut ilegal prin intermediul serviciilor lor; orice efecte negative reale sau previzibile asupra exercitării drepturilor fundamentale; orice efecte asupra discursului civic și a proceselor electorale, precum și a siguranței publice; orice efecte în ceea ce privește violența bazată pe gen, protecția sănătății publice și a minorilor și consecințele negative grave asupra bunăstării fizice și mentale a persoanei.
Aceleași mari platforme au și obligațiile de raportare în materie de transparență în care trebuie să includă orice moderare a conținutului. Rapoartele, care sunt înaintate către Comisia Europeană, trebuie să includă: resursele umane pe care platforma le dedică moderării conținutului, pentru fiecare limbă oficială a statelor membre; calificările și cunoștințele lingvistice ale persoanelor care moderează conținutul; indicatorii de acuratețe și informațiile conexe pentru fiecare limbă oficială a statelor membre.
Nu în ultimul rând, mai transmite ANCOM, autoritățile care au competențe în mediul offline într-un anumit domeniu au aceleași competențe și în mediul online. Ca atare, autoritățile pot lua măsuri împotriva conținutului ilegal în mediul online în funcție de domeniul pe care îl gestionează iar noi nu am văzut asta în această campanie electorală.