La nouă zile de la alegeri, autoritățile nu au încă rezultatele finale. Președintele AEP: „Nu știu să piardă”
La nouă zile de la alegeri, autoritățile nu au încă rezultatele finale oficiale.
În aproape jumătate din județele țării, votul de la locale a fost contestat, iar europarlamentarele s-au poticnit din cauza unei comune din Vrancea, unde nu a fost comunicat încă rezultatul.
„Nu știu să piardă”, a fost răspunsul președintelului Autorității Electorale, la întrebarea de ce sunt atâtea contestații și suspiciuni de fraudă. Asta, în timp ce analiștii arată că sistemul nostru electoral, este unul depășit.
Surclasat în alegeri de candidatul PSD, primarul sectorului doi a fost la poliție ca să prezinte dovezile despre frauda electorală pe care o reclamă încă din ziua alegerilor.
Primarul în funcție a cerut de săptămâna trecută renumărarea voturilor în 36 dintre secții, dar a obținut aprobare abia ieri și doar pentru două.
Și la Sectorul 1, alegerile au fost marcate de scandaluri. Primarul USR în funcție a cerut renumărarea voturilor și anularea alegerilor. Rezultatele provizorii l-au dat câștigător pe liberalul George Tuță. În același timp, membrii secțiilor au petrecut zeci de ore verificând procesele verbale si refăcând calculele sau așteptând 10 ore mașina care lua sacii de vot.
În circumscripții aflate în mai bine de jumătate din județele țării opoziția a făcut cereri de renumărare a voturilor reclamând nereguli sau de-a dreptul fraude.
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente: „În plus, sunt și două comune din județele Alba și Mureș în care principalii doi candidați au obținut același număr de voturi și de aceea se vor organiza din nou alegeri. În aceste condiții, rezultatele definitive in restul țării vor fi anunțate peste două zile.”
Europarlamentare, rezultate parțiale 18 iunie, ora 10.00
PSD –PNL 48,55%
AUR 14,93%
ADU (USR, PMP, Forța Dreptei) 8,71%
UDMR 6,48%
SOS România 5,03%
RENEW 3,74%
Nicolae Ștefănuță 3,08%
Nici la europarlamentare situația nu e tranșată. Într-o comună din Vrancea încă se mai numără voturile, în timp ce europenii așteaptă rezultatele din România.
Analiștii susțin că suspiciunile de fraudă au apărut din cauza numărului mare de candidați care au ieșit câștigători la diferență foarte mică de voturi, dar și pentru că avem un sistemul de votare depășit.
Cristian Pîrvulescu, analist politic: „În multe cazuri, rezultatele au fost apropiate, ceea ce nu e obișnuit și de aceea nu se poate finaliza pentru multe secții, sub 1%, nici cele europarlamentare și nici locale. Suntem în epoca de piatră electorală. India a putut să introducă sistemul de vot prin corespondență pentru cei 600 de milioane de votanți, România nu a vrut să o facă asta. E unul dintre miturile conspirationiste. Erori între ce transmite tabletele și PV. Refuzul BEC de a comunica crează impresia de mușamalizare.”
În România nu există instanță de contencios electoral, iar plângerile care au ca obiect fraudele electorale sunt analizate de polițiștii specializați în fraude economice.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri, alegeri locale, alegeri europarlamentare,
Dată publicare:
18-06-2024 19:13