Cum arata cel mai fierbinte oras de pe planeta. Efectele grave ale temperaturilor de 46 de grade, in Australia
Orasul australian Adelaide se prajeste la 46 de grade Celsius. Valul de caldura a lasat in urma un mort si peste 100 de incendii de vegetatie.
Autoritatile australiene se tem de o reeditare a dezastrului din vinerea Neagra, din 2009, cand caldura extrema a ucis 173 de persoane.
Joi, 16 ianuarie, Adelaide a fost cel mai fierbinte oras de pe planeta, in timp ce intreg continentul Australian a fost lovit de un val de caldura, care a aprins peste 100 de incendii de vegetatie.
Temperaturile au urcat pana la 46 de grade, in sudul Australiei. In mod normal, in aceasta perioada a anului, temperatura medie este in jur de 30 de grade.
Locuitorii din calea incendiilor de padure din statele Victoria, South Australia si New South Wales au primit ordinul de a-si parasi locuintele imediat.
O parte dintre acestia nu au respectat ordinul de evacuare si au ramas in urma pentru a-si proteja casele. O persoana a murit, in urma luptei cu flacarile.
Politistii au declarat ca in statul South Australia au identificat cel putin 12 incendii care au fost aprinse intentionat.
Oficialii au avertizat ca si persoanele care locuiesc la sute de kilometri de un incendiu de vegetatie ar putea fi afectate de fum, mai ales daca sufera de probleme cardiace sau respiratorii.
in Melbourne, unde termometrele au urcat la 41 de grade Celsius, jucatorii de tenis de la Australian Open au facut fata cu greu temperaturilor.
Miercuri, jucatorul canadian Frank Dancevic a avut parte de halucinatii pe teren, dupa care a lesinat.
Un grup de cercetatori specializati in domeniul climatic au avertizat ca Australia se va confrunta in anii urmatori cu valuri de caldura mai lungi si mai fierbinti.
Australia intentioneaza sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 5% sub nivelul din anul 2000. Reducerea inseamna o taiere cu 431 de milioane de tone a emisiilor de CO2.