Donald Trump s-a razgandit, dupa ultima dezbatere. "Voi recunoaste alegerile doar daca eu castig"

×
Codul embed a fost copiat

Favorita alegerilor din 8 noiembrie, Hillary Clinton a amintit numele tarii noastre ca exemplu pentru locuri in care "femeile erau obligate sa nasca".

SUMARUL DEZBATERII

Donald Trump a refuzat sa spuna daca va recunoaste alegerile
Candidatii la Casa Alba s-au contrazis in privinta Rusiei
Cum a ajuns Romania sa fie pomenita in dezbaterea cu Trump pentru presedintia SUA

 

Dupa ce joi noapte Trump a refuzat sa spuna daca va accepta rezultatul alegerilor pentru Casa Alba, e, candidatul republican a revenit joi seara, asupra raspunsului.

Citește și
Dezbatere Trump - Clinton
Dezbatere LIVE din SUA: Hillary Clinton si Donald Trump, la ultimul duel electoral in drumul spre Casa Alba
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Conform CNN, Donald Trump a spus joi seara ca va accepta rezultatul alegerilor din acest an pentru Casa Alba, dar doar daca va castiga el.

In ultima dezbatere dintre el si Hillary Clinton, Trump a refuzat sa spuna clar daca va accepta rezultatul alegerilor pentru Casa Alba, indiferent daca le va castiga sau pierde. “Ma voi uita cand vine momentul”, a declarat el, in conditiile in care, recent, a formulat numeroase acuzatii ca scrutinul este fraudat.

"As dori sa promit si sa ma angajez pe langa alegatorii si sustinatorii mei si toti americanii ca voi accepta total rezultatele acestor mari si istorice alegeri prezidentiale daca eu le castig", a declarat Trump la un miting la Delaware (Ohio, nordul SUA).

Apoi, dupa cateva minute, el a adaugat: "Voi accepta un rezultat clar al alegerilor, dar imi rezerv dreptul de a contesta si de a lansa o procedura judiciara in caz de rezultat dubios".

Cu o zi inainte, in timpul ultimei dezbateri contra candidatei democrate Hillary Clinton la Las Vegas, republicanul a refuzat sa se angajeze ca accepta rezultatul alegerilor prezidentiale, declarand ca doreste sa pastreze suspansul. El si-a justificat refuzul prin existenta a ceea ce a denumit drept "fraude electorale masive".

Aceasta fraza a provocat un scandal in lumea politica, inclusiv in tabara sa.

A treia si ultima dezbatere directa dintre Donald Trump si Hillary Clinton in perspectiva alegerilor pentru presedintia SUA, din 8 noiembrie, a avut loc azi-noapte in Las Vegas. Cei doi candidati principali s-au duelat din nou agresiv pe teme ca imigratia sau economia.

Candidatii la Casa Alba s-au contrazis in privinta Rusiei

In repetate randuri s-au atacat direct. Apogeul a fost atins cand in discutie a aprut Rusia si, in special, Vladimir Putin. Hillary Clinton l-a acuzat pe Trump ca sustine atacurile informatice ale Rusiei, care ar fi banuita ca e in spatele hackerilor care au obtinut acces la zeci de mii de emailuri confidentiale. Trump a raspuns ca lui Hillary "nu-i place de Putin pentru ca a fost mai inteligent ca ea de fiecare data". "Putin nu are niciun pic de respect pentru aceasta persoana", a spus Trump, aratand spre rivala lui. Hillary Clinton a replica prompt: "Asta pentru ca ar prefera o marioneta ca presedinte al SUA".

Cum a ajuns Romania sa fie pomenita in dezbaterea cu Trump pentru presedintia SUA

Cei doi s-au facut, sub o forma sau alta, in repetate randuri mincinosi. Afirmatiile lor au fost sustinute sau combatute de observatori independenti in ceea ce se numeste "fact check" - verificare a faptelor, iar... inexactitatile au aparut in ambele discursuri.

Cel mai surprinzator pentru noi a fost insa momentul in care in discurs s-a pronuntat numele tarii noastre. Plecand de la tema Curtii Supreme de justitie din SUA, cei doi candidati au ajuns la discutia despre avorturi si legalizarea sau interzicerea lor. In sustinerea ei ca "autoritatile nu au nicio treaba sa decizia pe care o iau femeile", Hillary Clinton a adaugat: "Am fost in tari in care Guvernul obliga femeile sa avorteze, precum China, sau unde forta femeile sa nasca, precum in Romania. Si va spun, Guvernul nu are niciun drept sa se amestece in decizia pe care o iau femeile".

Hillary Clinton n-a mentionat exact momentul la care se refera. Cel mai probabil insa referirea este la Decretul 770, impus in anii 70 de regimul Ceausescu. Istoria pastreaza numele de "decretei" copiilor nascuti in acea perioada, in care autoritatile au decis ca populatia Romaniei ar trebui sa creasca de la 23 de milioane la 30 de milioane de locuitori. Avorturile si metodele contraceptive au fost interzise dupa ce in 1966 numarul nasterilor a atins un minim. Comunistii au cosiderat ca motivul a fost legalizarea avorturilor in 1957, asa ca le-au interzis. Exceptiile erau femeile peste 45 de ani (ulterior varsta a fost scazuta la 40), femeile care deja aveau patru copii (ulterior cinci), femeile care riscau complicatii medicale si cele care erau victime ale violului sau incestului. Consecinta a fost o masiva a ratei natalitatii, cu aproape 100% intre 1966 si 1967. In cultura populara, copii nascuti atunci, care acum ar poarta numele de "decretei". Astazi, ei sunt persoanele de 40-50 de ani. Dupa 1990, avorturile au devenit din nou legale in Romania.

"Avortul poate fi reglementat, atata vreme cat se tine seama de viata si sanatatea mamei. Femeile nu trebuie obligate sa aiba copii, asa cum se intampla in Romania." a spus Clinton.

Mentionarea in tarii noastre in cadrul dezbaterii a atras atentia multora, in special pe Twitter.

Trump a refuzat sa spuna daca va recunoaste alegerile

Trump a refuzat sa spuna clar daca va accepta rezultatul alegerilor pentru Casa Alba, indiferent daca le va castiga sau pierde. “Ma voi uita cand vine momentul”, a declarat el, in conditiile in care, recent, a formulat numeroase acuzatii ca scrutinul este fraudat.

"Voi vedea la momentul potrivit" a spus Trump refuzand sa spuna clar ca va recunoaste rezultatul alegerilor. "O sa va spun atunci. O sa va tin in suspans", a spus el, lasand deschisa posibilitatea unei contestatii fara precedent in Statele Unite.

Economie si relatii internationale

In ceea ce priveste economia, Trump a propus sa creasca veniturile SUA obligand aliatii bogati sa plateasca pentru sustinerea militara si renegociind acordurile comerciale.

Trump: SUA nu isi pot permite sa apere Arabia Saudita, Germania sau alte tari. Japonia profita de Statele Unite.
Clinton: Trump ar rupe aliantele care impiedica proliferarea nucleara in Asia.
Trump: Clinton s-a dovedit mincinoasa in multe feluri.
Clinton: Am un plan complex pentru ameliorarea economiei, inclusiv un nou cod fiscal.
Trump: Daca Clinton ar ajunge presedinte, am avea majorari de taxe. Eu voi renegocia tratatul NAFTA, iar daca nu reusesc, il voi anula.
Clinton: Cand sotul meu a fost presedinte, SUA au trecut de la deficit bugetar la excedent. Obama a redus deficitul cu doua treimi.
Trump: SUA nu mai produc nimic, avem o avalansa de bunuri din China. Clinton a mintit in privinta Tratatului Trans-Pacific de liber schimb.
Clinton: Nu e adevarat ca Departamentul de Stat a pierdut miliarde. Cand eu eram in camera pentru situatii de urgenta, Trump era in emisiunea de divertisment The Apprentice (Ucenicul). Am 30 de ani in serviciul public.
Trump: Eu am facut o treaba mai buna in sectorul privat decat a facut ea (Clinton) in sectorul public.

Despre ISIS, Irak si Siria

Clinton: Nu as sustine trimiterea mai multor trupe americane in Irak sau Siria.
Trump: Am avut orasul Mosul. L-am pierdut din cauza ei, acum luptam sa-l recucerim. De ce am anuntat asta? Unde e elementul surpriza? Generalul Patton se rasuceste in mormant! Iranul preia controlul in Irak; o sa trimita Statelor Unite o scrisoare de multumire.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
"Nu am vazut in toata istoria politicii un astfel de candidat". Mesajul lui Obama pentru Trump inainte de ultima dezbatere

Se incing spiritele pe scena politica din Statele Unite, cu doar cateva ore inainte de ultima dezbatere televizata dintre cei doi candidati la Casa Alba.

Dezbatere LIVE din SUA: Hillary Clinton si Donald Trump, la ultimul duel electoral in drumul spre Casa Alba
Dezbatere LIVE din SUA: Hillary Clinton si Donald Trump, la ultimul duel electoral in drumul spre Casa Alba

Alegeri SUA 2016 . www.stirileprotv.ro a transmis LIVE cele mai asteptate dezbateri televizate din Statele Unite ale Americii - confruntarile dintre candidatii la presedintia SUA, Hillary Clinton si Donald Trump.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.