Culmea campaniei electorale: inaugurarea unei maternitati nefunctionale si fara aviz sanitar

Ultima actualizare: 22-10-2012 10:03
Victor Mocanu

Presedintele Consiliului Judetean Buzau, Victor Mocanu, candidat independent pentru un nou mandat in fruntea administratiei judetene, a inaugurat, vineri, o maternitate in municipiul Buzau fara ca aceasta sa fie terminata ori functionala.

Aflat in plina campanie electorala pentru obtinerea celui de-al treilea mandat la sefia Consiliului Judetean Buzau, Victor Mocanu, candidat independent, a taiat panglica, vineri, alaturi de primarul Buzaului, Constantin Boscodeala, la un obiectiv nefinalizat, nefunctional si fara aviz sanitar.

Nici Victor Mocanu, si nici vreo alta autoritate prezenta la inaugurare nu au putut preciza momentul la care unitatea spitalicesca va deveni functionala.

Unitatea spitaliceasca inaugurata, vineri, la Buzau, este o maternitate cu 114 paturi, o unitate de primiri urgente, o sectie de radiologie, o clinica internari de zi, dar si trei laboratoare pentru analize medicale, o sectie de terapie intensiva, un bloc operator cu trei sali de operatii, un bloc de nasteri cu sase sali.

Sectia de neonatologie are patru saloane, iar pe trei dintre etaje sunt cate doua sali de tratament cu 17 saloane de cazare fiecare si patru cabinete ambulatoriu, fiind practic cea mai mare investitie a Consiliului Judetean Buzau din ultimii ani.

Inaugurarea a fost facuta insa inainte ca in aceasta maternitate sa poata fi adusi pe lume copii. Lucrarile nu au fost finalizate la ultimele doua etaje, iar actul medical nu se va putea desfasura in aceasta locatie in perioada urmatoare. in plus, spitalul nu dispune inca nici de toata aparatura medicala necesara.

Mai mult, unitatea a carei panglica a fost taiata vineri, cu noua zile inainte de momentul alegerilor locale, nu dispune de niciun aviz sanitar de functionare, fara de care o unitate medicala prevazuta inclusiv pentru efectuarea de intervensii chirurgicale nu poatr functiona.

Constructia noii maternitati, finisarea si dotarea se ridica la aproape 80 de milioane de lei, bani obtinuti de Consiliul Judetean din imprumuturi care vor trebui returnate, din bugetul judetului, in urmatorii ani.

Inaugurarea de vineri a unui obiectiv fara ca acesta sa fie functional a fost criticata, vineri, intr-o conferinta de presa, de candidatul USL la Consiliul Judetean Buzau, Marian Cristinel Bigiu.

Bigiu a declarat ca Buzau avea nevoie de o maternitate noua, insa inaugurarea ar fi trebuit sa aiba loc cand in locatia respectiva ar fi putut fi adusi pe lume copii, nu cu cateva zile inainte de alegerile in urma carora Victor Mocanu spera sa obtina un nou mandat in fruntea administratiei judetene.

"Maternitatea este un proiect al Consiliului Judetean, buna ca intentie si absolut necesara buzoienilor. Mi se pare jenant si nu e posibil sa inaugurezi o maternitate cand nu este terminata si in care nu se pot naste copii. Normal ar fi trebuit inaugurata atunci cand se putea face prima nastere acolo. Poate daca decalam alegerile s-ar fi facut si inaugurarea la termen. Este pacat insa ca invitatia la inaugurarea maternitatii seamana cu un banner electoral cu inscrisul "pentru tine", insemnele candidatului independent. E un lucru facut din banii publici si este pacat sa speculam aceste lucruri pur electoral. Normal era sa se inaugureze atunci cand era functionala si cand se puteau folosi buzoienii de acest obiectiv. Pana atunci, se poate spune ca s-a inaugurat o cladire partial terminata si partial utilata", a declarat, vineri, candidatul USL la presedintia Consiliului Judetean, Marian Cristinel Bigiu.

La randul sau, presedintele CJ Buzau, Victor Mocanu, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca maternitatea este terminata si ca va fi predata pentru obtinerea avizelor necesare.

"Am inaugurat astazi (n.r. - vineri) maternitatea din Buzau, o investitie in totalitate a Consiliului Judetean. in cateva zile, aceasta va fi predata unitatii medicale pentru obtinerea avizelor necesare. Aceasta investitie a inceput in octombrie 2009, astazi ea este terminata, valoarea investitiei fiind de 79.5 milioane de lei. Eu spun ca este cea mai moderna unitate din Romania, sper ca si personalul medico-sanitar sa se ridice la inaltimea eforturilor pe care le-a facut colectivitatea buzoiana pentru asigurarea acestei locatii la un asemenea standard european", a spus Mocanu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO