REZULTATE EUROPARLAMENTARE 2014. Extremistii, in top 3 in Parlamentul European. Partidul care nu vrea romani, lider in UK

Ultima actualizare: 29-05-2014 07:02

Un "cutremur" al euroscepticilor a zguduit continentul, la alegerile europarlamentare. 

Euroscepticii si extremistii ar putea deveni a treia forta in Parlamentul European. Euractiv estimeaza, pe baza rezultatelor partiale, ca ei vor strange 140 de mandate. PPE e creditat cu 212 locuri de europarlamentari, iar socialistii, cu 186.

Chiar daca extremistii au castigat o victorie importanta si au fost pe primul loc in mai multe tari UE, principala forta in Parlamentul European raman conservatorii din PPE, care revendica deja presedintia Comisiei Europene pentru liderul lor, luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

Rezultatele partiale indica un succes istoric si pentru partidul eurofob britanic condus de Nigel Farage, care a declarat ca nu vrea vecini romani, aproximativ 30 la suta. Ar fi prima data in mai bine de un secol cand laburistii sau conservatorii NU castiga un scrutin organizat in toata tara.

In Franta, Frontul National, de Extrema Dreapta a depasit 25 la suta din sufragii, devansand cu cateva procente alianta de centru dreapta-Uniunea pentru o Miscare Populara. In timp ce Partidul Socialist a coborat sub 14 procente, atingand astfel un minim istoric.

Marine Le Pen, presedintele Frontului National: "Presedintele Republicii trebuie sa ia dispozitiile care se impun pentru ca parlamentul sa devina cu adevarat Adunarea Nationala, reprezentativa pentru popor, si sa duca politica de independenta pe care poporul a ales-o in seara aceasta (nr. duminica)."

Fara sa mai astepte rezultatele finale, premierul Manuel Vallls a vorbit despre un "cutremur" in politica franceza.

Un "seism" anunta si liderul Partidului pentru Independenta Marii Britanii, Nigel Farage, care dadea asigurari, duminica seara, ca formatiunea sa ostila Uniunii Europene va castiga clar europarlamentarele din Regatul Unit, in fata formatiunilor traditionale. Primele rezultate oficiale pareau sa-i dea dreptate

Nigel Farage, presedintele Partidului Independentei: "Pana acum, integrarea europeana, fie ca ne place sau nu, parea inevitabila. Cred ca aceasta inevitabilitate a fost spulberata de rezultatele din seara aceasta (n.r. duminca). "Nu vreau doar ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana, vreau ca Europa sa abandoneze Uniunea Europeana."

In Danemarca, un partid care se opune imigratiei a castigat alegerile europarlamentare, cu 26,7 la suta din sufragii.

In Grecia - tara greu lovita de austeritate - euroscepticismul se traduce prin triumful partidului de stanga Syriza - 27 la suta.

Iar in Spania, cele doua partide traditionale, Partidul Popular de Dreapta si Partidul Socialist, au inregistrat pierderi spectaculoase in profitul unor mici formatiuni, incluisv una nascuta din miscarea Indig-nados, impotriva masurilor de austeritate.

Un mic partid eurofob polonez, Congresul Noii Drepte (KNP), este pe punctul de a intra in Parlamentul European (PE) cu patru deputati, obtinand 7,2% din voturi in alegerile de duminica, potrivit unui sondaj efectuat la ieşsrea de la urne si publicat duminica seara, relateaza AFP.

Condusa de Janusz Korwin-Mikke, in varsta de 72 de ani, un matematician excentric si fost disident anticomunist ultraliberal, aceasta miscare sustine ca vrea sa intre in PE pentru "distruge Uniunea Europeana din interior".

In Ungaria, Jobbik, un partid ultranationalist cu discurs rasist, antisemit si antirom, s-a clasat pe locul al doilea, cu 14,7% din voturi (trei mandate). Acest partid inregistreaza un regres de sase puncte in raport cu scorul obtinut la alegerile legislative din 6 aprilie.

Partidul neonazist german NPD isi va face intrarea in Parlamentul European pentru prima data in istorie, potrivit rezultatelor definitive, publicate luni dimineata, ale alegerilor europene, castigate de conservatorii cancelarului Angela Merkel, relateaza AFP.

Creditat cu aproximativ 300.000 de voturi si un scor de 1 la suta, NPD a obtinut un loc, din cele 96 de cate dispune Germania in noul Parlament, fata de 99 cate avea in urma alegerilor din 2009.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO