(P)Pentru romani, o meserie de viitor trebuie sa-ti aduca bani in prezent. Tot mai multi tineri viseaza la "gulerul albastru"
In Romania, parintii viseaza la diplome pentru copiii lor, dar tot mai multi tineri au inteles ca poti face bani buni daca iti alegi meseria potrivita, se arata in studiul "Meserii pentru Romania", realizat de D&D Reseach, impreuna cu berea Bucegi.
Tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani sunt mult mai atrasi de ideea de meserie decat cei cu varste intre 25 si 44 de ani, care prefera educatia pe termen lung. La nivel national insa, romanii se impart in procente egale intre diplome si meserii: din cele 1150 de persoane ce au raspuns intrebarilor, 50% considera ca "meseria e bratara de aur", iar restul de 50% cred ca educatia extinsa e singura sansa de a reusi in viata.
Cei care aleg educatia pe termen lung mai spun ca diploma e o "bifa" obligatorie si ca fara ea nu te baga nimeni in seama la angajare. Cei convinsi insa de valoarea unei meserii sunt siguri ca o meserie "iti permite sa te descurci oriunde".
Nu e insa loc de discutii atunci cand vine vorba de scolarizare. 65% dintre romani si 71% dintre tinerii de pana in 24 de ani au inteles ca o meserie se invata cum trebuie doar in scoala. Pentru 70% dintre romani, o meserie de viitor e una care aduce bani in ... prezent.
Interesant este ca desi romanii sunt de acord ca meseria de agricultor e cea mai importanta pentru progresul tarii, niciunul nu si-ar sfatui copilul sa isi gaseasca o ocupatie in domeniu. Singurul lucru care i-ar face pe romani sa se apuce de agricultura ar fi apropierea de natura.
La polul opus ramane medicul, meseria pe care o viseaza cei mai multi parinti pentru copiii lor. Respectul fata de medici e insa completat si de o ingrijorare pentru numarul mare de doctori buni ce pleaca din tara, datorita conditiilor mai bune oferite in afara granitelor acesteia.
In conditiile unei crize de programatori, domeniul IT ramane unul putin respectat, cei mai multi romani considerand ca nu merita sacrificiul si ca nu are niciun fel de incarcatura emotionala pozitiva.
Dincolo de aspiratiile parintilor, Romania ramane o tara a "gulerelor albastre". Aproape 70% dintre cei care lucreaza la noi in tara intra in aceasta categorie, "gulerele albe" depasind cu foarte putin 30 de procente.
Tu ce fel de guler esti?
• Gulere albe: profesii care necesita educatie superioara si care implica lucru manual minim
(profesor, doctor, inginer, avocat, manager, etc.)
• Gulere albastre: profesii care nu necesita educatie superioara si implica lucru manual predominant, atat lucru manual greu cat si moderat (agricultor, constructor, mecanic, zidar,
sofer, zugrav, dar si barman, bona, menajera, ospatar, femeie de serviciu etc.)
Metodologia anchetei sociologice a fost fata in fata (PAPI), pe un sample de 1.150 persoane, probabilistic, multistadial pe cote – varsta (18-55), gen, educatie si regiune statistica. Chestionarul a fost compus dintr-un total de 36 de intrebari. Culegerea datelor a avut loc in intervalul 19-25 iunie 2014.