Aditivii alimentari: toxici sau folositori? Efectele E-urilor din alimentele si bauturile pe care le consumam zilnic

conserve, aditivi, alimente, Euri

De unde vine litera E, ce inseamna cifrele de dupa si cum se decide ce ajunge in farfuriile si paharele noastre. Acum cateva secole, oamenii foloseau sarea si fumul pentru a conserva alimentele si sofranul pentru a le colora.

Astazi, vorbim de o varietate uriasa de ingrediente.

Aditivii alimentari, cunoscuti ca E-uri, pe care ii regasim in multe dintre alimentele si bauturile pe care le consumam zilnic, fac insa subiectul multor controverse. Sunt toxici sau utili, de fapt?

Ce sunt „aditivii alimentari”?

Sunt folositi pentru a oferi si/sau mentine culoarea, pentru a conserva gustul si textura alimentului sau a bauturii, pentru a pastra siguranta acestora pentru consum sau pentru a da gustul dulce cu un numar scazut de calorii sau chiar fara calorii.
Aditivii alimentari sunt substante naturale sau chimice, aprobate pentru consum de catre autoritatile de reglementare in domeniu.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Sunt folositi numai dupa ce siguranta lor este evaluata si confirmata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara. EFSA stabileste nivelul acceptabil de E-uri din fiecare aliment si bautura.

Ulterior, Comisia Europeana ii aproba pentru utilizare. Aici primesc un cod, pentru a fi clasificati usor. Ceea ce noi recunoastem ca fiind E-uri.

Litera „E” inseamna „Europa”. Numarul care urmeaza identifica cei 319 aditivi aprobati pe continent.

Anumiți aditivi alimentari provin din surse naturale: licopenul din rosii sau glicozidele steviol din planta stevia. Altii sunt artificiali, de exemplu E300 sau acidul ascorbic, cunoscut ca vitamina C.

Un alt ingredient creat de oameni si sigur pentru consum este aspartamul, rezultat din amestecul a doua tipuri de aminoacizi, care reprezinta structura de baza a proteinelor .
Organismul nostrum creeaza,in mod natural, cel putin 20 de E-uri.

Aditivii sunt impartiti in mai multe clase, fiecare indeplinind o anumita functie.

Antioxidantii, asemenea tocoferolului, emulgatorii, precum lecitina, și indulcitorii, aspartamul, toti au un anumit scop: sa protejeze impotriva oxidarii, sa omogenizeze textura și sa dea gustul dulce cu un aport caloric redus sau fara calorii.
Cu toate acestea, preocupari legate de siguranta acestor aditivi persista.

Important este ca atunci cand ajungi in supermarket sa citesti atent etichetele produselor pe care vrei sa le cumperi si sa alegi mereu ce e mai sanatos pentru tine. Aici gasesti lista E-urilor aprobate de Uniunea Europeana.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
Habitat for Humanity a inaugurat Cantina BufKids: mese calde pentru 50 de copii vulnerabili din Buftea
Habitat for Humanity a inaugurat Cantina BufKids: mese calde pentru 50 de copii vulnerabili din Buftea

Chef Nicolai Tand a pregătit, împreună cu copiii, prima masă din noua cantină BufKids din Buftea, inaugurată de Habitat for Humanity.

(P) Enayati Medical City a deschis cea de-a treia policlinică în zona de nord a Capitalei
(P) Enayati Medical City a deschis cea de-a treia policlinică în zona de nord a Capitalei

Enayati Medical City a deschis cea de-a treia policlinica in zona de nord a capitalei, localizată pe Bulevardul Ion Ionescu de la Brad 5b, București.

(P) Genpact deschide un centru de inovare în inteligență artificială la București
(P) Genpact deschide un centru de inovare în inteligență artificială la București

Genpact România a deschis un centru de inovare în Inteligenţa Artificială în Bucureşti.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.