Aditivii alimentari: toxici sau folositori? Efectele E-urilor din alimentele si bauturile pe care le consumam zilnic
De unde vine litera E, ce inseamna cifrele de dupa si cum se decide ce ajunge in farfuriile si paharele noastre. Acum cateva secole, oamenii foloseau sarea si fumul pentru a conserva alimentele si sofranul pentru a le colora.
Astazi, vorbim de o varietate uriasa de ingrediente.
Aditivii alimentari, cunoscuti ca E-uri, pe care ii regasim in multe dintre alimentele si bauturile pe care le consumam zilnic, fac insa subiectul multor controverse. Sunt toxici sau utili, de fapt?
Alegeri 2024
22:52
Călin Georgescu, declarații directe despre Rusia. Ce a spus despre cezariană şi avort
22:25
Senatorul Liviu Brătescu susține că imaginea sa a fost folosită ilegal într-un videoclip deepfake pentru atacuri politice
22:16
POLITICO: Șeful TikTok, chemat la Parlamentul European pentru rolul jucat în alegerile șocante din România
21:36
Călin Georgescu vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu: „Înnobilează poporul, înnobilează tinerii”
Ce sunt „aditivii alimentari”?
Sunt folositi pentru a oferi si/sau mentine culoarea, pentru a conserva gustul si textura alimentului sau a bauturii, pentru a pastra siguranta acestora pentru consum sau pentru a da gustul dulce cu un numar scazut de calorii sau chiar fara calorii.
Aditivii alimentari sunt substante naturale sau chimice, aprobate pentru consum de catre autoritatile de reglementare in domeniu.
Sunt folositi numai dupa ce siguranta lor este evaluata si confirmata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara. EFSA stabileste nivelul acceptabil de E-uri din fiecare aliment si bautura.
Ulterior, Comisia Europeana ii aproba pentru utilizare. Aici primesc un cod, pentru a fi clasificati usor. Ceea ce noi recunoastem ca fiind E-uri.
Litera „E” inseamna „Europa”. Numarul care urmeaza identifica cei 319 aditivi aprobati pe continent.
Anumiți aditivi alimentari provin din surse naturale: licopenul din rosii sau glicozidele steviol din planta stevia. Altii sunt artificiali, de exemplu E300 sau acidul ascorbic, cunoscut ca vitamina C.
Un alt ingredient creat de oameni si sigur pentru consum este aspartamul, rezultat din amestecul a doua tipuri de aminoacizi, care reprezinta structura de baza a proteinelor .
Organismul nostrum creeaza,in mod natural, cel putin 20 de E-uri.
Aditivii sunt impartiti in mai multe clase, fiecare indeplinind o anumita functie.
Antioxidantii, asemenea tocoferolului, emulgatorii, precum lecitina, și indulcitorii, aspartamul, toti au un anumit scop: sa protejeze impotriva oxidarii, sa omogenizeze textura și sa dea gustul dulce cu un aport caloric redus sau fara calorii.
Cu toate acestea, preocupari legate de siguranta acestor aditivi persista.
Important este ca atunci cand ajungi in supermarket sa citesti atent etichetele produselor pe care vrei sa le cumperi si sa alegi mereu ce e mai sanatos pentru tine. Aici gasesti lista E-urilor aprobate de Uniunea Europeana.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.