Referendumuri în Ucraina. Soldații pro-ruși merg înarmați, din ușă în ușă, pentru a obține voturi, în zonele ocupate

ucraina referendum
Getty

Kievul transmite că soldații separatiști merg înarmați, din ușă în ușă, în zonele ocupate ale Ucrainei, pentru a strânge voturile necesare referendumurile privind aderarea la Rusia.

"Trebuie să răspunzi verbal, iar soldatul marchează răspunsul pe foaie și o păstrează", a declarat pentru BBC o localnică din Enerhodar.

În sudul orașului Herson, soldații ruși au stat cu o urnă de vot în mijlocul orașului pentru a colecta voturile oamenilor.

Votul din ușă în ușă este pentru "securitate", susține presa de stat rusă.

"Votul în persoană va avea loc exclusiv pe 27 septembrie. În celelalte zile, votul va fi organizat în comunități și cel din ușă în ușă", a relatat TASS.

Citește și
referendul ucraina
Regiunile anexate de Rusia se pregătesc de referendum. Care este miza și ce va urma
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Rusia caută să revendice, în mod ilegal, teritorii din Ucraina

O femeie din Melitopol a declarat pentru BBC că doi "colaboratori" locali au sosit împreună cu doi soldați ruși la apartamentul părinților ei, pentru a le da un buletin de vot pe care să-l semneze.

"Tatăl meu a pus ‘nu’ aderării la Rusia. Mama mea a stat în apropiere și a întrebat ce se va întâmpla pentru că a pus 'nu'. Ei au spus: 'Nimic'. Mama este acum îngrijorată că rușii îi vor persecuta", a spus femeia.

Femeia a mai spus că a existat un singur buletin de vot pentru întreaga gospodărie, și nu pentru fiecare persoană.

Deși dovezile există, prezența unor bărbați înarmați care au condus votul contrazice insistențele Moscovei că acesta este un proces liber sau corect.

Experții spun că așa-zisele referendumuri, care se desfășoară pe parcursul a cinci zile, vor permite Rusiei să revendice - în mod ilegal - patru regiuni ocupate sau parțial ocupate ale Ucrainei ca fiind ale sale.

Adică un vot fals privind anexarea la șapte luni de la invazia Rusiei.

Referendumurile, catalogate drept „o farsă” de Joe Biden

"Anexarea" nu va fi recunoscută la nivel internațional, dar ar putea duce la faptul că Rusia ar putea pretinde că teritoriul său este atacat de armele occidentale furnizate Ucrainei, ceea ce ar putea duce la o nouă escaladare a războiului.

Președintele SUA, Joe Biden, a descris referendumurile ca fiind "o farsă", afirmând că acestea reprezintă un "pretext fals" pentru a încerca să anexeze părți din Ucraina prin forță, încălcând dreptul internațional.

"Statele Unite nu vor recunoaște niciodată teritoriul ucrainean ca fiind altceva decât o parte a Ucrainei", a declarat el.

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că Marea Britanie are dovezi că oficialii ruși au stabilit deja obiective pentru "participarea inventată a alegătorilor și ratele de aprobare pentru aceste referendumuri false".

Cleverly a declarat că Rusia intenționează să oficializeze anexarea celor patru regiuni - Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie - până la sfârșitul lunii.

O sursă din Herson a declarat pentru BBC că nu a existat niciun efort public de încurajare a votului, în afară de un anunț al agenției ruse de știri potrivit căruia oamenii pot vota într-o clădire a portului, care a fost dezafectată timp de 10 ani.

O altă femeie din Kherson a declarat că a văzut "military înarmați" în fața clădirii în care părea să se desfășoare votul. Ea s-a prefăcut că și-a uitat pașaportul, pentru a nu fi nevoită să voteze.

Femeia a precizat că toți prietenii și familia ei erau împotriva referendumului. "Nu știm cum va fi viața noastră după acest referendum. Este foarte greu de înțeles ce vor să facă", a spus ea.

Kievul spune că referendumurile nu vor schimba nimic, iar forțele sale vor continua să facă presiuni pentru a elibera toate teritoriile.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 213. Trupele Kievului au reușit să recucerească teritorii în regiunea Donbas

Președintele SUA Joe Biden
Joe Biden: SUA nu vor recunoaște niciodată anexarea unei părți a Ucrainei la Rusia

SUA nu vor recunoaște niciodată anexarea unei părți a Ucrainei la Rusia. Asta a declarat președintele Joe Biden, care a promis că țara sa va impune costuri severe Moscovei, dacă Vladimir Putin continuă alipirea regiunilor din estul Ucrainei.

vladimir putin
Vladimir Putin ar putea interzice vânzarea băuturilor alcoolice în Rusia. Ce strategie are pentru a-i recruta pe ruși

Mii de oameni sunt chemați sub arme, în toate regiunile Rusiei, după mobilizarea parțială decretată de președintele Vladimir Putin.

mihail kasyanov, vladimir putin
Fost premier al Rusiei: Amenințările nucleare ale lui Putin sunt doar o „cacealma”. Vrea doar să sperie oamenii

Un fost prim-ministru al Rusiei afirmă că amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin sunt doar o „cacealma”, deoarece acesta se panichează din cauza greșelii sale de a invada Ucraina.

mihailo dianov
Schimbarea dramatică a unui erou de la Azovstal. Cum arată un soldat înainte și după eliberarea din captivitatea rusă | FOTO

Mihailo Dianov a fost unul dintre soldații care au rezistat eroic în buncărele uzinei siderurgice Azovstal, din Mariupol, locație bombardată neîncetat de trupele invadatoare ale Rusiei.

Zelenski spune că 50 de militari ucraineni sunt omorâți în fiecare zi, dar numărul rușilor uciși este de cinci ori mai mare
Zelenski spune că 50 de militari ucraineni sunt omorâți în fiecare zi, dar numărul rușilor uciși este de cinci ori mai mare

Aproximativ 50 de soldați ucraineni mor în fiecare zi pe front, dar numărul invadatorilor ruși uciși este de cinci ori mai mare, a declarat președintele Volodimir Zelensky pentru presa franceză.

 

separatisti rusi
Rusia a început să recruteze bărbați din zonele ocupate Herson și Zaporojie, aflate parțial sub controlul forțelor Moscovei

Ucraina a anunțat, sâmbătă, că armata Kremlinului a început să emită ordine de încorporare bărbaților din regiunile ucrainene pe care le controlează.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski surprinde: „Sunt șocat. De când a început invazia rusă, Israelul nu ne-a dat nimic”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mărturisit că este șocat de faptul că Israelul nu a ajutat cu nimic țara sa, de la debutul invaziei Rusiei.

putin
Vladimir Putin îl destituie, în plină mobilizare, pe generalul de armată Dmitri Bulgakov, viceministru al Apărării

Rusia a anunţat, sâmbătă, înlocuirea generalului de armată Dmitri Bulgakov, însărcinat cu logistica, după ce ofensiva rusă în Ucraina a întâmpinat dificultăţi în acest domeniu.  

aliser usmanov
Unul dintre „oligarhii preferați” ai lui Putin, prins cu ouă Fabergé în Germania. Zeci de case au legătură cu individul

Alișer Usmanov este un prieten al lui Vladimir Putin, iar mai multe vile germane au fost percheziționate deoarece este suspectat de spălare de bani. Potrivit presei germane, poliția a găsit piese de bijuterii foarte speciale.

Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea
Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea

Militarii care dezertează din armata rusă pot face până la 10 ani de închisoare, potrivit noilor texte de lege promulgate de președintele Vladimir Putin.

proteste rusia
Sute de arestări în urma protestelor din Rusia. Tineri care se plimbau pe stradă, ridicați de poliție

Peste 700 de persoane au fost reţinute, sâmbătă, la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei, în urma protestelor împotriva mobilizării decretate de preşedintele Vladimir Putin.

 

proteste rusia
Proteste masive în Rusia împotriva recrutării forțate a soldaților. Tinerii au primit ordinele de mobilizare chiar în arest

La apelul mai multor organizații de opoziție, rușii au ieșit din nou pe străzi în mai multe orașe, de la Moscova și până în Siberia, ca să denunțe mobilizarea decretată de Kremlin cu trei zile în urmă.  

Rusia refuză să acorde vize unor profesori la o școală în limba engleză din Moscova
MAE român a anulat vizele mai multor cetățeni ruși. Care este motivul

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat că Ambasada României de la Moscova a revocat vizele a 14 cetățeni ruși care urmau să vină, luni, la București, la Conferința Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.  

steag rusia
Parlamentul rus ar urma să dezbată alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Duma ce Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse.

Citește și...
Referendumuri în Ucraina. La ce întrebare trebuie să răspundă oamenii din regiunile Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk
Referendumuri în Ucraina. La ce întrebare trebuie să răspundă oamenii din regiunile Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk

Patru regiuni din Ucraina aflate sub ocupație rusă derulează, începând de vineri, referendumuri privind aderarea la Federația Rusă, votul fiind condamnat de Occident, care îl consideră nelegitim şi premergător unei anexări nelegale, scrie Reuters.

Regiunile anexate de Rusia se pregătesc de referendum. Care este miza și ce va urma
Regiunile anexate de Rusia se pregătesc de referendum. Care este miza și ce va urma

Patru zone din Ucraina controlate de Rusia şi de forţele pro-Moscova se pregătesc să organizeze vineri referendumuri privind aderarea la Rusia, voturi condamnate pe scară largă de Occident ca fiind ilegitime, scrie Reuters, conform Agerpres. 

În patru regiuni din Ucraina încep referendumurile pentru anexarea la Rusia. Cum se va face votarea
În patru regiuni din Ucraina încep referendumurile pentru anexarea la Rusia. Cum se va face votarea

Patru regiuni din Ucraina aflate sub controlul forţelor ruse derulează, începând de vineri, referendumuri privind anexarea la Rusia, votul fiind condamnat de Occident, care îl consideră nelegitim şi premergător unei anexări ilegale.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.