Proiectul SETI. Cum poti sa ii ajuti pe cercetatori sa gaseasca extraterestri

techschool

Orice utilizator al Internetului se poate implica in aceasta misiune!

 

"Sunt sigur ca Universul e plin de forme de viata inteligente. Doar ca sunt prea inteligente ca sa vina aici", spunea unul dintre cei mai mari scriitori de science-fiction, Arthur C. Clarke. E imposibil sa nu te fi intrebat vreodata, poate intr-o noapte senina, uitandu-te la stele, daca nu cumva, printr-un colt al Universului, pe o planeta ciudata, exista o forma de viata cu care ai putea sa comunici.

Povestea cu OZN-urile si cu extraterestrii este veche de cand lumea. In Antichitate si in Evul Mediu, apar diverse imagini cu aceasta tema. Existenta vietii in alte locuri decat pe Pamant nu a fost, deocamdata, dovedita. Dar probabilitatea ca ea sa existe este, totusi, destul de mare daca luam in calcul dimensiunile Universului si varsta lui. Numai in galaxia noastra se afla miliarde de stele, iar multe dintre ele ar putea avea prin jur planete care sa semene cu Pamantul.

Singurul lucru care ma sperie mai mult decat extraterestrii este ideea ca nu exista extraterestri. Nu se poate sa fim cea mai buna creatie a Universului. Ma rog sa nu fim singurele fiinte inteligente din Univers. Daca da, atunci am incurcat-o”, a spus actita Elen DeGeneres.

Citește și
techschool
Cele mai tari inventii facute din greseala
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Citeste despre proiectele copiilor din Romania in domenii precum astronomie, robotica si programare, pe TechSchool.ro

 

SETI, programul prin care vrem sa-i cunoastem pe extraterestri

Search for Extraterrestrial Intelligence, sau SETI, este un program care reuneste eforturile unora dintre mai importante institutii stiintifice din lume. Pe langa Institutul SETI, participa activ Universitatea Harvard si Universitatea din California, Berkeley. Guvernul SUA a finantat, in trecut, acest program care, in prezent, se bazeaza pe fonduri private.

Concret, oamenii de stiinta implicati monitorizeaza, de la sol, radiatiile electromagnetice, pentru a detecta vreun semn al unei civilizatii extraterestre. Astronomul si autorul american Carl Sagan a fost unul dintre sustinatorii proiectului, despre care a vorbit in Contact, roman care a stat la baza filmului cu acelasi nume, in regia lui Robert Zemeckis, in care ii vedem pe Jodie Foster si Matthew McConaughey. Filmul si cartea spun povestea astronomului Eleanor Arroway, care cauta forme de viata inteligente in Cosmos prin intermediul acestui proiect.

 

Cum poti ajuta oamenii de stiinta sa gaseasca extraterestri

Oricine poate ajuta la descoperirea unor semnale care ar putea proveni de la civilizatii inteligente din Cosmos.

Cercetatorii au lansat o aplicatie, SETILive, care le permite oamenilor sa analizeze imaginile din Univers. Daca mai multe persoane raporteaza faptul ca o anumita zona este suspecta, oamenii de stiinta o iau la studiat.

Nu este prima data cand cercetatorii de la SETI implica populatia. Ei au mai avut un program, SETI@home, prin care oamenii de pretutindeni puteau sa-si puna la dispozitie calculatorul pentru activitati de monitorizare a spatiului.

 

Chiar si in sistemul nostru solar ar putea exista forme de viata

Atunci cand cauta forme de viata pe alte planete, oamenii de stiinta se uita dupa organisme nascute dupa aceleasi reguli dupa care suntem construiti noi, pamantenii. Acestea sunt datele cu care stim sa lucram. Desigur, pot exista fiinte care sa nu respecte sabloanele noastre, pot fi forme de viata care sa nu fi construite pe baza de carbon si sa fie, de ce nu, acorporale, doar sub forma de energie pura.

Totusi, chiar si o cautare pe baza criteriilor noastre ar putea genera rezultate surprinzatoare pana si in sistemul solar in care ne aflam. Pe langa Planeta Marte, conditii minime necesare aparitiei vietii ar fi si pe doi sateliti ai lui Saturn, Enceladus si Titan, dar si pe Europa, un satelit de-ai lui Jupiter.

 

Cum ar fi prima intalnire cu extraterestrii?

"Trebuie sa fim prudenti atunci cand asteptam un raspuns din partea extraterestrilor la mesajele noastre, pana vom evolua mai mult", spune cunoscutul astrofizicial Stephen Hawking, care spera sa nu ne intalnim cu fiinte de pe alta planeta.

Si colegul sau de breasla, Michio Kaku, crede ca impactul pe care l-ar putea avea un prim contact cu o civilizatie mai avansata ar putea fi devastator pentru noi. Am fi naivi sa credem ca extraterestrii ar veni pe Pamant cu intentii bune, crede el. Cercetatorul mai sustine ca viziunea oamenilor despre intalnirea cu creaturile de pe alte planete este deformata de Hollywood. Un razboi intre noi si chiar si o mana de reprezentanti ai unei civilizatii avansate ar fi echivalent cu o lupta intre Bambi si Gozilla, crede Michio Kaku.

Alti oameni de stiinta considera ca extraterestrii ar avea nevoie de resurse mari ca sa calatoreasca distante importante din spatiu ca sa ajunga la noi. Iar o civilizatie avansata, n-ar avea de ce sa faca asta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Cele mai bune sfaturi ca sa devii mai destept
Cele mai bune sfaturi ca sa devii mai destept

Iata aici 13 idei care te vor ajuta sa ai o minte brici si sa impresionezi pe toata lumea.

Cele mai tari inventii facute din greseala
Cele mai tari inventii facute din greseala

Multe din obiectele de azi au fost create intr-un moment in care inventatorul incerca sa faca altceva. Aici sunt cele mai cunoscute dintre ele.

Costumul care le va da puteri supraomenesti astronautilor de acum incolo.NASA pregateste un Iron Man
Costumul care le va da puteri supraomenesti astronautilor de acum incolo.NASA pregateste un Iron Man

Astronautii care vor fi trimisi in viitor de NASA in cele mai importante misiuni nu vor mai fi oameni, ci supra-oameni. Si asta datorita unei noi tehnologii care incepe sa arate tot mai bine.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.