Cod galben de ploi în mai multe județe. Averse şi vreme rece în cea mai pare parte a ţării

×
Codul embed a fost copiat

ANM a emis o atenţionare de cod galben de precipitaţii pentru 11 judeţe şi parţial pentru alte 7 de vineri de la ora 15:00 până sâmbătă la ora 10:00.

De asemenea, pentru cea mai mare parte a ţării sunt anunţate averse torenţiale, răcire a vremii şi intensificări temporare ale vântului începând de vineri de la ora 13:00 până sâmbătă la ora 21:00.

Conform ANM, vremea se va răci şi vor fi înregistrate averse torenţiale şi intensificări temporare ale vântului în zonele de munte, precum şi în Moldova, Dobrogea, estul şi nord-estul Munteniei, Transilvania, Maramureş, Crişana şi Banat.

"Vor fi intervale de timp în care va ploua, iar aversele vor avea şi caracter torenţial. Cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20...25 l/mp", anunţă ANM.

Vremea va fi rece pentru această perioadă în toată ţara, dar mai ales în regiunile intracarpatice, unde valorile maxime ale temperaturii aerului se vor situa, în general, între 14 şi 18 grade. În zona montană înaltă, trecător, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Temporar vor fi intensificări ale vântului în majoritatea regiunilor, cu viteze la rafală de 45...55 km/h, iar pe crestele înalte de peste 65 km/h.

Citește și
Furtuna
Ce trebuie să faceți când sunteți suprinși de furtună în mașină sau acasă. Sfaturile ISU
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Codul galben de precipitaţii semnalează cantităţi de apă însemnate, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, în judeţele Tulcea, Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea, Botoşani, Iaşi, Suceava, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Covasna şi în zona deluroasă şi montană a judeţelor Bacău, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Prahova şi Satu Mare, unde se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi pe arii extinse 25 l/mp şi izolat 50 l/mp.

VIneri va fi răcoare în sud-est, o zi cu soare în rest, atmosferă mohorâtă şi ploi locale. Vântul se va înteţi în sud-vestul şi în sudul ţării şi vom avea maxime de la 13 grade în Transilvania estică şi în Bucovina, până la 23 de grade în Dobrogea.

În Dobrogea şi Bărăgan, vremea va fi bună, cu cer variabil şi vântul rămâne destul de intens, mai ales în zona litoralului. Temperaturile scad puţin faţă de ziua trecută. Mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei se anunţă înnorări temporare, iar temperaturile scad şi aici. Doar pe suprafeţe mici pot să vină câteva ploi, iar după prânz se vor înregistra 21-22 de grade Celsius.

În nordul Moldovei şi în Bucovina se anunţă o zi mohorîtă, va ploua din când în când, însă doar punctiform se mai pot strânge cantităţi de apă de peste 15-20 l/mp. Maximele termice scad faţă de ziua trecută şi se vor situa sub nivelul acestei perioade a anului.

Vreme urâtă aşteptăm şi în nordul Transilvaniei şi în Maramureş, unde vor fi ploi locale. Valorile termice vor scădea uşor.  În vestul ţării se încălzeşte cu 5-6 grade faţă de ieri, însă tot răcoare o să fie şi astăzi. Cerul rămâne acoperit de nori, va plouă iar cantităţile de apă strânse vor depăşi 20 l/mp doar pe suprafeţe mici.  

În centrul României este rece dimineaţa, dar nici la orele prânzului nu se va încălzi prea tare. Norii vor fi numeroşi, va ploua, iar pe crestele montane dimineaţă şi noaptea pot fi şi precipitaţii mixte.

În Sud-vestul ţării, atmosfera va fi mohorîtă şi ploile vor veni temporar, mai ales în zonele de deal şi de munte. Vântul va prezenţa unele intensificări, iar maximele termice, în scădere uşoară faţă de ieri, vor ajunge până la 17 grade Celsius.

În sudul ţării, înnorările vor fi temporare şi e posibil să plouă sporadic. Vântul va mai avea unele porniri pe parcursul zilei şi termometrele vor indica cel mult 22 de grade Celsius.

În Bucureşti, va continua să se răcorească: vom avea cel mult 20 de grade; şansele de ploaie sunt reduse, iar vântul o să mai agite puţin atmosfera.

La munte înnorările persistă, mai vin ceva ploi şi se pot acumula 20 de litri de apă pe metru pătrat. La noapte, pe creşte apare lapoviţa. Vântul continuă să sufle cu putere, la altitudini mari; temperaturile scad în Orientali, dar valori modeste găsim în toate masivele.

PROGNOZA METEO PÂNĂ LUNI

Vineri avem vreme răcoroasă, mulţi nori şi ploi în vest, nord şi centru. Vântul mai are unele răbufniri în sud şi la munte. Sâmbătă se anunţă încă o zi răcoroasă. În sud va fi vreme bună; în rest: înnorările persistă şi o să plouă slab, mai cu seama în estul şi nord-vestul ţării. Se mai simte şi vântul, îndeosebi pe la munte.  

Duminică temperaturile cresc uşor, iar prin vest, nord şi centru mai apar ceva înnorări şi ploi sporadice.  

Luni se mai încălzeşte puţin. Vom avea atmosfera schimbătoare, cu câţiva stropi de ploaie prin sudul şi estul ţării şi un vânt mai activ. Dimineaţă şi noaptea apar condiţii de ceaţă.

În Bucureşti, va continuă să se răcorească: vom avea cel mult 20 de grade, condiţii reduse de ploaie şi vântul o să mai agite puţin atmosfera. Sâmbătă se anunţă încă o zi răcoroasă, dar însorită şi vântul se mai domoleşte. Duminică aşteptăm vreme frumoasă, soare şi temperaturi în uşoară creştere: maximă ajunge pe la 22 de grade iar minimă la 10 grade. Luni înnorările vor fi temporare, vântul se activează şi s-ar putea să plouă slab şi trecător, mai ales noaptea. Se mai încălzeşte puţin: ziua vom avea 24 de grade iar noaptea 14 grade.

La munte înnorările persistă, mai vin ceva ploi şi se pot acumula 20 de litri de apă pe metru pătrat. La noapte, pe creste, apare lapoviţa. Vântul continuă să sufle cu putere, la altitudini mari; temperaturile scad în Orientali, dar valori modeste găsim în toate masivele. Mâine, pe timpul zilei, o să plouă slab iar în orele dimineţii, în zona înalta vor fi preciptatii mixte. Duminică vremea se îmbunează. Cerul va fi variabil şi va plouă doar sporadic. Vântul se va înteţi pe creşteLuni se încălzeşte şi o să predomine vremea frumoasă. Izolat va plouă slab şi vântul va avea intensificãri în zonele înalte.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Informare meteo de răcire a vremii şi intensificări ale vântului, până vineri seară
Informare meteo de răcire a vremii şi intensificări ale vântului, până vineri seară

Meteorologii au emis, joi, o informare potrivit căreia până vineri seară, la ora 20.00, vremea se va răci în toată ţara, devenind mai rece decât este normal pentru această perioadă.

Ce trebuie să faceți când sunteți suprinși de furtună în mașină sau acasă. Sfaturile ISU
Ce trebuie să faceți când sunteți suprinși de furtună în mașină sau acasă. Sfaturile ISU

Vremea extremă face victime, în special în rândul celor care sunt surprinşi de furtunile violente în zone deschise, dar nu numai.

Furtună cu gheață în mai multe zone din țară. Pagubele produse de vijelii
Furtună cu gheață în mai multe zone din țară. Pagubele produse de vijelii

Furtunile au măturat marţi noapte judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Prahova. A tunat şi a fulgerat necontenit iar ploile ce au urmat au adus cu ele grindină de dimensiuni mari.

Recomandări
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care fac parte aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii că puii din magazine sunt siguri pentru consum.

Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște
Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște

Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.