Prima noapte de ger dupa codurile de viscol. Doua persoane au murit pentru ca salvatorii n-au avut cum sa ajunga pana la ele

×
Codul embed a fost copiat

Romania extrema urgenta! Este iarna grea in intreaga tara, insa cel mai rau e in judetele din sud-est care s-au aflat sub un cod rosu de ninsori viscolite.

PROGNOZA METEO ACTUALIZATA!

ANM a actualizat, vineri, atentionarile de vreme rea pe raza a 26 de judete, dintre care 8 judete se vor afla sub Cod portocaliu, iar alte 18 si municipiul Bucuresti sub Cod galben. Potrivit meteorologilor, vineri, pana la ora 23:00, ramane in vigoare atentionarea Cod portocaliu de ninsori in Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta, Tulcea, Galati si Vrancea. In aceste judete, viscolul va continua sa fie puternic, rafalele vantului vor atinge si temporar vor depasi 70 - 85 km/h, reducand vizibilitatea sub 50 de metri si troienind zapada.

Totodata, pe durata urmatoarelor zece ore, va fi Cod galben de ninsoare in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, precum si in zona Carpatilor de Curbura, local ninsorile vor fi insemnate cantitativ si se va mai depune strat de zapada. De asemenea, va fi viscol in Dobrogea, estul Munteniei, extremitatea de sud-vest a Olteniei si in cea mai mare parte a Moldovei, unde vantul va avea intensificari cu viteze de 50 - 70 km/h. In Carpatii de Curbura si zona inalta din Carpatii Meridionali rafalele vor depasi 80 - 90 km/h, iar zapada va fi spulberata si troienita. Judetele aflate sub atentionare Cod galben, pana la ora 23:00, sunt: Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinti si municipiul Bucuresti.


Conform ANM, atentionarea Cod galben va continua sa fie activa si in intervalul 6 ianuarie, ora 23:00 - 7 ianuarie, ora 10:00, in Dobrogea, Baragan si Moldova, unde va ninge in general slab cantitativ, dar vantul va continua sa prezinte intensificari cu viteze de 50 - 60 km/h si pe arii restranse 70 km/h, temporar spulberand si troienind zapada.

De data aceasta, judetele atentionate sunt: Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Ialomita, Calarasi si Constanta. Meteorologii precizeaza faptul ca unele intensificari ale vantului vor fi mai fi in sud-vestul Olteniei, spulberand trecator zapada depusa anterior, iar in Moldova, Dobrogea si Baragan, sambata si duminica (7 si 8 ianuarie) vor fi intervale de timp in care va mai ninge, iar vantul va avea intensificari, spulberand si troienind zapada. In perioada urmatoare, in cea mai mare parte a tarii, vremea va fi geroasa atat noaptea, cat si ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent intre -25 si -15 grade.

Citește și
coduri ninsoare
Urmeaza trei zile de iarna crancena. Cod portocaliu si galben de viscol si ger; posibil COD ROSU in 4 judete
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Vine gerul peste Romania de vineri noapte

Veste buna si veste proasta din partea meteorologilor. Ninsorile se mai potolesc, insa vine gerul peste Romania de vineri noapte. In urmatoarele zile, Romania devine parca nucleul unui val de aer foarte rece. Noptile si zilele geroase vor tine pana miercuri. De joi sunt asteptate temperaturi mai prietenoase. Pana atunci, trebuie sa stiti ca temperaturile inregistrate de termometre sunt diferite de temperaturile resimtite de oameni. Spre exemplu in zona de nord a tarii, Suceava, termometrele vor arata -13 grade, insa oamenii vor resimti temperaturi de - 30 de grade Celsius din cauza vantului. (n.r. vezi harta).

Citeste si: Starea drumurilor, actualizata in timp real

SINTEZA EVENIMENTELOR DE ASTAZI

Desi autoritatile au oprit circulatia pe mai toate drumurile judetene si europene din aceste zone si au facut un apel disperat catre soferi zeci de masini tot au ramas blocate in viscol si au avut nevoie de ajutorul armatei. Din pacate o femeie de 57 de ani si un barbat de 78 au murit pentru ca salvatorii n-au avut cum sa ajunga pana la ei.
Cel mai rau a fost la Constanta unde masinile au fost oprite de politisti. Soferii care nu s-au supus au regretat amarnic. Politist: "Eu va cred, nu pot sa va dau drumul, daca drumul e inchis, nu tre’ sa va certati cu mine. Am inteles aveti copii, aveti probleme, eu va inteleg, ma intelegeti si pe mine?"

Cei care nu au ascultat indicatiile, au ramas impotmoliti. Intre localitatile Nicolae Balcescu si Kogalniceanu aproximativ 40 de autoturisme si chiar TIR-uri au ramas in troiene. Soferii au avut nevoie de ajutorul militarilor care au venit cu niste camioane 6x6. Mai mult de jumatate din orasul Constanta a ramas fara curent, caldura si apa. Alte 80 de localitati din judet sunt la aceasta ora in bezna.

Autostrada Soarelui a fost inchisa cu tot cu cei care n-au mai putut sa inainteze inclusiv ocupantii unui microbuz. In judetul Tulcea un barbat de 78 de ani a murit dupa ce casa i-a luat foc, iar pompierii n-au putut sa ajunga la el. In Ialomita in schimb o femeie de 57 de ani cu probleme de inima s-a stins inainte ca ambulanta sa preia cazul. Doua persoane care inghetau in masina inzapezita au fost inghesuite intr-o senilata a pompierilor si duse in siguranta acasa .

Situatia dramatica si in judetul Galati. O ambulanta a derapat si a ajuns in sant. Trebuia sa ajunga la un barbat de 76 de ani afla in coma. In Calarasi numai cu tancul puteai inainta fara probleme pe DN4. Singura modalitatea prin care lamele pot curata drumurile nationale e ca soferii sa mearga serpuit, altfel zapada e atat de grea incat ar putea bloca si un utilaj de zeci de tone."

Cand viscolul sufla cu putere cel mai mult au de suferit oamenii care au casele asezate in bataia vantului. toata zapada s-a strans in fata curtilor lor, iar acum oamenii sunt izolati in casa si cu greu vor reusi sa iasa afara de acolo. In judetul Buzau, Drumul European 85 a fost inchis in calea a 50 de navetisti iesiti din tura de noapte, care se intorceau catre casa cu autobuzul.

De mai bine de 12 ore toate porturile romanesti de la Marea Neagra sunt inchise. Vantul sufla cu putere, furtuna depaseste gradul 8 in larg ceea ce inseamna ca vantul are peste 100 km la ora, iar valurile depasesc 12m inaltime."

DESFASURAREA EVENIMENTELOR LIVE-TEXT

UPDATE 21:30 Un autoturism in care se afla trei persoane a ramas inzapezit pe un drum laturalnic din zona Sicasau-Zetea, un echipaj de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Harghita deplasandu-se in zona, pentru recuperarea celor care au nevoie de ajutor. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat ca este vorba de un autoturism in care se afla doi adulti si un adolescent de 15 ani.

UPDATE 19:00 Un autocar cu 59 de persoane care plecase din Constanta spre Apania a ramas blocat pe DN 41, intre localitatile Spamtov si Ulmeni. Jandarmii din Oltenita au intervenit pentru a-i duce de la autocar spre un local din Ulmeni, unde au oamenii au fost cazati. Toate drumurile din zona blocate.

UPDATE 17:00 Un numar de 50 de autovehicule au ramas blocate in zapada, vineri, pe drumurile din Ialomita, unul dintre judetele cele mai afectate de ninsorile abundente din ultimele ore. Echipajele de interventie au reusit sa salveze aroximativ o suta de persoane.

UPDATE 16:00 Doua autocare cu peste o suta cetateni din Republica Moldova care ar fi trebuit sa ajunga la pensiuni din judetul Brasov pentru a sarbatori Craciunul pe rit vechi au fost oprite, vineri, de autoritati, in judetul Buzau, drumul national 2 fiind inchis din cauza viscolului.

UPDATE 15:50 Zece femei angajate ale unei societati comerciale din municipiul Tulcea, dar care stau in alta localitate vor fi cazate la un centru social in noaptea de vineri spre sambata, deoarece toate drumurile din judet sunt inchise din cauza viscolului, relateaza news.ro.

UPDATE 15:30 Noua persoane ramase blocate, vineri, cu masinile in zapada, pe drumuri din judetul Galati, au fost salvate de catre pompieri, batranul aflat in coma fiind transportat la spital cu ajutorul unei senilate care l-a dus pana la ambulanta, relateaza news.ro.

UPDATE 14:20 Un microbuz in care se afla 9 persoane a ramas blocat in zapada, la kilometrul 78 pe autostrada Soarelui.

Soferul a declarat ca nu mai au provizii."Stam aici de la 5 dimineata pana la 14:30, fara sa ne miscam. Nu avem foarte multe provizii, doar o sticla de apa, care s-a terminat. Caldura avem.

Am luat legatura cu autoritatile si ne-au informat ca vor sa solutioneze cat mai urgent. Nu sunt copii in microbuz.

Ne dorim doar sa ajungem in siguranta acasa."

UPDATE 14:00 Pe pagina oficiala de Facebook a Fortelor Terestre Romane au fost postate imagini de la interventia soldatilor.

UPDATE 13:15 De sambata noapte se instaleaza gerul in Romania, timp de trei zile. O sa avem -13 si -15 maximele in timpul zilei, chiar si in zona Bucurestiului.

UPDATE 11:42 Codul rosu de vreme rea a fost prelungit si pentru judetele Constanta si Tulcea, pana la ora 18:00

jud. CONSTANTA: Corbu, Istria, Mihai Viteazu, Sacele;  jud.TULCEA: Sulina, C.A. Rosetti, Ceamurlia de Jos, Crisan, Jurilovca, Mahmudia, Murighiol, Sfantu Gheorghe;

Se vor semnala: intensificari ale vantului cu rafale de peste 85 km/h, zapada puternic viscolita si troienita, vizibilitate redusa spre zero.

UPDATE 11:20 Militari ai Brigazii 9 Mecanizate "Marasesti" din Constanta intervin pentru inlaturarea efectelor caderii masive de zapada din zona Dobrogei, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Apararii Nationale transmis, vineri, AGERPRES.

Interventia are loc la solicitarea Centrului National de Conducere Integrata, constituit la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

"O grupa de militari actioneaza cu un camion DAC 6x6 si cu un autotrailer "Tatra" pe DN 2A, intre localitatile Ovidiu si Nicolae Balcescu, pentru degajarea caii de acces si deblocarea unor autocamioane ramase inzapezite. (...) Sunt in pregatire alte doua interventii in judetul Constanta, pe DN 22, in zona localitatilor Sibioara si Lumina, respectiv pe DN 3, intre Constanta si Valul lui Traian", precizeaza MApN.

Sursa citata mentioneaza ca Armata este pregatita sa intervina, la nivelul intregii tari, cu peste 2.600 de militari si circa 400 de mijloace tehnice cu putere sporita de deplasare, tractare si transport, autosanitare si automacarale, precum si cu cinci elicoptere si o aeronava ale Fortelor Aeriene Române. La nevoie, pot fi puse la dispozitie si alte forte si mijloace suplimentare.

UPDATE 9:50 Codul rosu de vreme rea a fost prelungit de meteorologi pentru zonele:

nord-estul jud. Buzau, nord-vestul jud. Braila, sudul si sud-estul jud. Vrancea; • jud. Buzau: Ramnicu Sarat, Balaceanu, Balta Alba, Beceni, Bisoca, Blajani, Boldu, Buda, Cilibia, Cochirleanca, Galbinasi, Ghergheasa, Grebanu, Manzalesti, Margaritesti, Murgesti, Pardosi, Podgoria, Posta Calnau, Puiesti, Racoviteni, Ramnicelu, Robeasca, Sageata, Sarulesti, Topliceni, Vadu Pasii, Valcelele, Valea Ramnicului, Valea Salciei, Vintila Voda, Zarnesti, Ziduri; • jud. Braila: Ianca, Cazasu, Galbenu, Gemenele, Gradistea, Jirlau, Maxineni, Mircea Voda, Movila Miresii, Racovita, Ramnicelu, Romanu, Salcia Tudor, Scortaru Nou, Silistea, sutesti, Traian, Tudor Vladimirescu, Vadeni, Visani; • jud. Vrancea: Andreiasu de Jos, Balesti, Bordesti, Carligele, Chiojdeni, Ciorasti, Cotesti, Dumbraveni, Dumitresti, Golesti, Gologanu, Gugesti, Gura Calitei, Jitia, Maicanesti, Obrejita, Poiana Cristei, Popesti, Sihlea, Slobozia Bradului, Slobozia Ciorasti, Tamboesti, Tataranu, Urechesti, Vartescoiu, Vintileasca, Vulturu;

Se vor semnala : : intensificari ale vantului cu rafale de peste 85 km/h, zapada puternic viscolita si troienita, vizibilitate redusa spre zero.

UPDATE 8:45 Meteorologii au emis cod rosu de viscol pentru judetele Buzau, Braila, Ialomita, Constanta, Calarasi si Tulcea, valabil pana la ora 13.

sud-estul jud. Buzau, jumatatea sudica a jud. Braila, jumatatea sud-vestica a jud. Tulcea, vestul jud. Constanta, cea mai mare parte a jud. Ialomita si Calarasi;

- Judetul Buzau: Pogoanele, Bradeanu, C.a. Rosetti, Cilibia, Florica, Glodeanu Sarat, Glodeanu-Silistea, Largu, Luciu, Padina, Rusetu, Scutelnici, Smeeni;

- Judetul Braila: Faurei, Ianca, Insuratei, Baraganul, Bertestii de Jos, Bordei Verde, Ciocile, Ciresu, Dudesti, Frecatei, Gropeni, Marasu, Mircea Voda, Rosiori, Stancuta, Surdila-Gaiseanca, Surdila-Greci, Traian, Tufesti, Ulmu, Unirea, Victoria, Viziru, Zavoaia;

- Judetul Ialomita: cea mai mare parte a judetului;

- Judetul Constanta: Cernavoda, Harsova, Adamclisi, Aliman, Ciobanu, Cogealac, Crucea, Garliciu, Ghindaresti, Horia, Ion Corvin, Lipnita, Mircea Voda, Oltina, Pantelimon, Pestera, Rasova, Saligny, Saraiu, Seimeni, Silistea, Targusor, Topalu, Tortoman, Vulturu;

- Judetul Calarasi: Calarasi, Budesti, Fundulea, Lehliu Gara, Alexandru Odobescu, Belciugatele, Borcea, Cuza Voda, Dichiseni, Dor Marunt, Dorobantu, Dragalina, Dragos Voda, Frasinet, Gradistea, Gurbanesti, Independenta, Jegalia, Lehliu, Luica, Lupsanu, Manastirea, Modelu, Nana, Nicolae Balcescu, Perisoru, Roseti, Sarulesti, Sohatu, stefan cel Mare, stefan Voda, Tamadau Mare, Ulmu, Unirea, Valcelele, Valea Argovei, Vasilati, Vlad tepes;

- Judetul Tulcea: Babadag, Baia, Beidaud, Casimcea, Cerna, Ciucurova, Daeni, Dorobantu, Hamcearca, Horia, Izvoarele, Mihai Bravu, Mihail Kogalniceanu, Nalbant, Ostrov, Peceneaga, Sarichioi, Slava Cercheza, Stejaru, Topolog, Turcoaia;

Se vor semnala : intensificari ale vantului cu rafale de peste 85 km/h, zapada puternic viscolita si troienita, vizibilitate redusa spre zero.
 
Din cauza ninsorii si a vizibilitatii reduse autoritatile au luat deja masuri. Au inchis drumul DN2C, care face legatura intre Buzau si Slobozia; DN22 Ramnicu Sarat - Braila, dar si doua portiuni din E85. In plus, traficul a fost blocat si pe mai multe artere din Vrancea.

In Maramures a nins inca de joi din timpul zilei, iar soferii au stat cu orele in ambuteiaje pe drumuri albe si alunecoase.

In Pasul Tihuta, din Bistrita-Nasaud, iarna a spulberat toate eforturile drumarilor. Pe DN17 drumarii lucreaza incontinuu, insa fara niciun rezultat. Din cauza vantului puternic zapada de pe marginea drumului este spulberata pe carosabil, ingreunand traficul.

Cei mai multi soferi au plecat la drum bine echipati si totusi nu au putut urca soseaua care leaga Transilvania de Moldova.

Sofer: "Cauciucuri, lanturi de rezerva, daca e cazul punem lanturi si putem inainta. Am stiut ca o sa fie vreme rea."

In Maramures ninsorile au lovit fulgerator si multi soferi s-au trezit ca nu pot iesi din zapada.

Sofer: "Iar sunt nepregatiti in decembrie, ianuarie?"

In Baia-Mare s-a circulat infernal. Nemultumiti de modul in care a intervenit primaria, localnicii au luat atitudine si au pus ei mana pe lopeti.

Baiat: "Vad ca primaria din pacate nu face nimic, sunt foarte dezamagit."

Doua persoane au ramas captive in masina dupa ce drumul care duce pe Valea Usturoiului de langa Baia Mare a fost blocat de o surpare de zapada. Joi utilajele au intervenit pentru a debloca Drumul Judetean 183, Valea Neagra - Izvoare, unde s-au produs patru avalanse. Mai multi sportivi care se aflau in cantonament au ramas izolati intr-o localitate. In curtile oamenilor s-au facut troiene mari de zapada viscolita.

Barbat: "E greu si primarul asta n-a bagat nimic. Azi noapte, aici pe baraj n-ai putut urca. Acolo tot timpul sunt avalanse."

Codurile meteorologice in vigoare

Meteorologii au anuntat de joi seara cod portocaliu de viscol puternic pentru 11 judete din sud-estul tarii, inclusiv Bucurestiul si potrivit directorului ANM este posibil ca in patru judete - Vrancea, Buzau, Braila, Ialomita - sa fie instituit si codul rosu.

Anuntul a fost facut de catre directorul ANM, la Ministerul Afacerilor Interne, unde a fost convocat un comandament de iarna, primul condus de noul ministru de interne, Carmen Dan.

Carmen Dan, ministru de Interne (joi): "Este emisa o avertizare meteorologica pentru maine, in intervalul orar 2-18 pentru partea de sud, sud-est a tarii. Iata ca inca o data se demonstreaza ca natura este singura de altfel care ne poate da peste cap programul, planul, motiv pentru care am fost nevoiti sa amanam orice alt demers si de la o situatie care ar fi trebuit sa fie de liniste trecem direct la subiectul care ne preseaza in acest moment."

Elena Mateescu, director Agentia Nationala de Meteorologie: "Datorita intensificarilor de vant ce pot depasi 90 de km pe ora si vizibiliitate spre zero am putea emite cod rosu."

Alte 15 judete sunt sub cod galben.

In judetul Buzau autoritatile sunt in alerta pentru ca aici se inregistreaza cele mai mari probleme, mai ales pe Drumul National 22, intre Ramnicu-Sarat si Braila - acesta fiind de altfel primul drum din tara care se inzapezeste.

In Masivul Ceahlau, temperaturile vor fi de minus 23-24 de grade Celsius, iar viteza vantului va depasi 80 de kilometri pe ora. In aceste conditii, spun specialistii, temperatura resimtita de organism se va situa in jurul valorii de minus 59 grade Celsius.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
CFR Calatori scoate vineri din circulatie 39 de trenuri, din cauza avertizarilor meteo de ninsori si viscol
CFR Calatori scoate vineri din circulatie 39 de trenuri, din cauza avertizarilor meteo de ninsori si viscol

CFR Calatori anuleaza pe 6 ianuarie un numar de 39 de trenuri, sase InterRegio si 33 Regio, din cauza avertizarilor meteo Cod portocaliu si Cod galben de ninsori si viscol.

Urmeaza trei zile de iarna crancena. Cod portocaliu si galben de viscol si ger; posibil COD ROSU in 4 judete
Urmeaza trei zile de iarna crancena. Cod portocaliu si galben de viscol si ger; posibil COD ROSU in 4 judete

Vin trei zile de iarna crancena, cu viscol si ger cumplit. Ninsorile au inceput inca de miercuri noapte, cand sute de oameni au ramas blocati pe sosele.

Vreme innorata cu ninsori slabe si maxime intre -3 si 6 grade. De vineri noapte vin ninsorile, viscolul si gerul
Vreme innorata cu ninsori slabe si maxime intre -3 si 6 grade. De vineri noapte vin ninsorile, viscolul si gerul

Ziua de astazi ne-aduce vreme inchisa si ninsori slabe pe zone restranse, iar seara: lapovita sau ploaie in sud. La noapte ninsorile se extind pe partea sudica a tarii, iar in sud-est o sa fie viscol. Maximele se vor situa intre minus 3 si 6 grade.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.