Cod portocaliu pe Dunare, intre Portile de Fier si Zimnicea, de sambata dimineata

×
Codul embed a fost copiat

PROTV NEWS a transmis LIVE comandamentul convocat la Palatul Victoria de catre premierul Victor Ponta, din cauza avertizarilor hidrologice in vigoare, emise de Institutul National de Hidrologie.

Comandamentul a fost coordonat de la Oradea de viceprim-ministrul Liviu Dragnea si de la Bucuresti de viceprim-ministrul Gabriel Oprea.

Cronologia evenimentelor, vineri, 5 aprilie:

Este alerta pe raul Jiu, dupa ce hidrologii au prelungit joi seara codul rosu de inundatii pentru judetul Dolj, pana vineri la ora 16:00.

ora 14:00 Cod portocaliu pe Dunare, intre Portile de Fier si Zimnicea, de sambata dimineata BUCURESTI (MEDIAFAX) - Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pe Dunare, intre Portile de Fier si Zimnicea, valabila de sambata, de la ora 6.00, iar pe bratele fluviului, in judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Constanta si Tulcea a fost mentinut codul galben.

Citește și
primavara, prognoza meteo
Primul weekend de primavara autentica. Medici: Incalzirea brusca a vremii nu ne face bine
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Codul portocaliu de inundatii care se instituie de sambata dimineata pana in 12 aprilie, intre Sucursala Hidrocentrale (SHEN) Portile de Fier si Zimnicea, va afecta judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman, potrivit avertizarii emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

ora 13:50 Inundatiile din ultimele ore au afectat 125 localitati din 15 judete si aproape 8.000 hectare de teren agricol, 27 de locuinte fiind inundate, iar 14 persoane din Aninoasa (judetul Hunedoara) fiind evacuate si cazate la rude, conform situatiei prezentate, vineri, la Guvern.

ora 12.15 Doua persoane si mai multe animale au ramas izolate pe o bucata de pamant, in zona cantonului din Ostroveni, judetul Dolj, in urma revarsarii Jiului. Angajatii ISU sunt deja la fata locului si incercand sa ii preia cu barca cu motor.

Cele doua persoane sunt izolate de vineri dimineata, de la ora 9.30, alaturi de sase capre, sase porci, un vitel, trei cai si un magar, in zona cantonului Ostroveni si au ramas blocate pe o insula formata ca urmare a revarsarii apelor raului Jiu. Lucratori ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dolj sunt deja in zona inundata si au pornit cu o barca cu motor pentru a-i salva.

"Noi am fost informati in jurul orei 9:30 si imediat s-a luat legatura cu primarul comunei si cu seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta pentru a se deplasa in zona si pentru a interveni. Autoritatile locale au incercat sa-i salveze cu un tractor si o remorca, insa nivelul apei nu a permis interventia acestora. Prin urmare, s-a apelat la ISU, care s-a deplasat in zona cu barca preumatica cu motor. Lucratorii vor face probabil mai multe drumuri cu barca si vor scoate atat oamenii, cat si animalele", a declarat Camelia Cazacu, purtatorul de cuvant al Prefecturii Dolj.

In continuare zona raului Jiul se afla sub cod rosu de inundatii pana la ora 16:00.

ora 11.45 Autoritatile din comuna Lopatari, judetul Buzau, au inceput lucrarile pentru refacerea podului si soselei distruse de viiturile formate pe paraul Slanic, dupa ce apele au inceput sa se retraga, 1.400 de localnici din cele doua sate fiind izolati de joi dimineata.

Potrivit primarului comunei Lopatari, Vasile Lefter, vineri dimineata, debitul paraului Slanic care s-a umflat in noaptea de miercuri spre joi si a distrus drumul ce lega satele Plostina si Terca de centrul comunei a scazut intr-atat incat sa poata fi demarate lucrarile de refacere a drumului.

"Debitul s-a redus simtitor, s-a trecut deja prin albia raului cu un utilaj forestier. Pentru urgente avem un mijloc de transport de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta care poate trece si transporta pe oricine are o urgenta medicala, iar alte utilaje se indreapta chiar acum catre pod pentru a incepe lucrarile. Vom lucra la foc automat, iar daca nu va mai ploua suntem optimisti ca lucrurile vor reintra rapid in normal", a declarat, vineri dimineata, primarul comunei Lopatari, Vasile Lefter.

Sursa citata a adaugat ca, daca nu se vor mai inregistra precipitatii iar nivelul apei se va mentine la nivelul inregistrat vineri dimineata, soseaua care lega satele Terca si Plostina de comuna Lopatari ar putea fi redata circulatiei simbata seara sau duminica.

"Daca lucrurile decurg normal duminica cel tarziu vom deschide circulatia pe pod. Din fericire, nu am avur urgente de cand sunt oamenii izolati", adaugat primarul comunei Lopatari, Vasile Lefter.

Din cauza drumului rupt de ape in noaptea de miercuri spre joi, nici in cursul zilei de joi si vineri vineri elevii din cele doua sate izolate nu au putut merge la scoala. Un numar de 1.400 de persoane din satele buzoiene Terca si Lopatari sunt izolate de joi dimineata, dupa ce o viitura formata pe paraul Slanic a distrus soseaua, fara a mai fi posibil nici accesul pietonal.

ora 07:25 - Jiul si-a iesit deja din matca, iar apele cresc in continuare de la o ora la alta. In unele zone, a fost depasita cota de pericol.

Hidrologii au prelungit aseara si codul portocaliu emis pentru judetele Satu Mare, Timis, Caras-Severin, Gorj si Mehedinti. Sute de hectare sunt deja inundate si puhoiaele ameninta mai multe localitati.

Viituri s-au produs si in Vrancea si Buzau, unde zapada s-a topit brusc. Si la aceasta ora, sute de oameni sunt izolati de restul lumii. Situatia este alarmanta in Dolj. Jiul, umflat de ploile din ultimele zile si aflat sub cod rosu a inundat deja mai multe localitati.

Localnicii impreuna cu jandarmii au ridicat diguri din saci de nisip. Din pacate, apele au inundat mai multe case. Si nu doar Jiul s-a umflat, ci si afluentii lui. Oamenii s-au plans ca, de-a lungul anilor, apa infiltrata in peretii caselor le-a slabit structura de rezistenta si multe se pot prabusi oricand.

Autoritatille recunosc ca digurile nu mai fac fata, insa acum este prea tarziu. Situatia din Dolj a fost discutata si la comandamentul pentru situatii de urgenta de la guvern.

La fel de rau este si in zona de munte a Buzaului, unde topirea zapezii si ploile au facut prapad. Oamenii din doua localitati traiesc cu spaima in suflet ca, in caz de necaz, nici ambulanta si nici pompierii nu pot ajunge la ei. Singurul drum de acces a fost distrus de o viitura.

Apa a lovit cu atat de mare putere in piciorul podului, incat l-a rupt pur si simplu, loc unde s-a creat un gol de aproape 30 de metri. Peste 1.4000 de oameni din doua sate sunt complet izolati.

JOI, 4 APRILIE

Incalzirea brusca a vremii si ploile torentiale au umflat raurile din sudul tarii. Jiul si-a iesit din matca, iar hidrologii au emis un cod rosu de inundatii, valabil pentru judetul Dolj, unde apele cresc de la o ora la alta.

Avertizarea cod rosu de inundatii pe raul Jiu, in judetul Dolj si codul portocaliu emis pentru judetele Satu Mare, Timis, Caras-Severin, Gorj si Mehedinti au fost prelungite pana vineri, la ora 16.00.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a actualizat avertizarea hidrologica emisa in 2 aprilie, codul rosu de inundatii pe raul Jiu fiind prelungit pana vineri, la ora 16.00. Tot pana vineri, la ora 16.00 a fost prelungit si codul portocaliu de inundatii pe raurile Crasna, in aval de Domanesti (judetul Satu Mare), Bega, in sectorul Balint-Chizatau (judetul Timis), Barzava si Moravita (judetele Caras-Severin si Timis) si pe Jiul mijlociu si afluentii acestuia din Gorj, Mehedinti si Dolj.

De asemenea, pana vineri, la ora 16.00 vor fi sub cod galben de inundatii raurile din 21 de judete.

Avertizarea a fost emisa pentru raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Lapus (judetul Maramures), Tur (judetul Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita-Nasaud), Crasna, in amonte de Domanesti (judetele Satu Mare si Salaj), Barcau, Crisul Negru, Crisul Alb (judetele Salaj, Bihor, Arad si Hunedoara), Bega Veche (judetul Timis), Bega, Timis si afluentii de pe cursul superior (judetele Timis si Caras-Severin), Caras, Nera, Cerna (judetul Caras-Severin), Jiu superior amonte Sadu (judetele Hunedoara si Gorj), afluentii Oltului mijlociu si inferior (judetele Gorj, Valcea si Olt), Teleajen si cursul inferior al Prahovei (judetele Prahova si Ialomita), Trotus, Putna, Ramnicu Sarat (judetele Bacau, Harghita, Vrancea si Buzau), Jijia - cursurile superior si mijlociu (judetele Botosani si Iasi), Barlad superior (judetele Iasi si Vaslui) si pe raul Prut, in sectorul amonte acumularea Stanca Costesti (judetul Botosani).

Raul Jiu va creste in continuare si poate ajunge la un debit de 1.200 metri cubi/secunda, fiind suprainaltat un dig pentru protejarea a opt case din zona, a anuntat, la Guvern, ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga.

Update 19:00

In unele zone a fost depasita cota de pericol. Sute de hectare sunt deja inundate si puhoiaele ameninta cateva localitati. Viituri s-au produs si in Vrancea si Buzau, unde zapada s-a topit brusc. Sute de oameni sunt izolati de restul lumii.

Update 15:40:

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) ar putea institui, vineri sau sambata, cod portocaliu pe Dunare, intre Calafat-Zimnicea, din cauza cresterii debitului de apa, cod care ar putea fi extins si intre Zimnicea-Gruia, a declarat Daniela Radulescu, director la INHGA.

Ea a aratat ca, în prezent, debitul Dunarii atinge 10.200 metri cubi/secunda, dar ca este posibil sa creasca, fiind de asteptat ca Dunarea sa atinga la intrarea în tara un debit de 12.000 metri cubi/secunda.

INHGA a actualizat, joi, o avertizare emisa marti, anuntand astfel ca, tot pe Jiu, dar în sectorul aval de Racari, se instituie cod portocaliu.

De asemenea, tot pana joi la 20.00, se instituie cod galben pe pe raurile din bazinele hidrografice: Trotus, Putna, Ramnicu Sarat (judetele Bacau, Harghita, Vrancea si Buzau), Jijia curs superior si mijlociu (judetele Botosani si Iasi), Barlad superior (judetele Iasi si Vaslui) si pe raul Prut - sector amonte acumularea Stanca Costesti ( judetul Botosani).

Potrivit aceleiasi actualizari a avertizarii de marti, rauri din noua judete, respectiv Satu Mare, Hunedoara, Caras-Severin, Timis, Mehedinti, Valcea, Olt, Gorj si Dolj, afla pana joi la ora 20.00 sub cod portocaliu de inundatii.

Tot pana joi la 20.00, ramane valabil codul galben pe raurile din bazinele: Tur, Crasna (amonte Domanesti) din judetele Satu Mare si Salaj, precum si pe Barcau, Crisul Negru, Crisul Alb (judetele Salaj, Bihor, Cluj, Arad si Hunedoara) si Bega Veche (judetul Timis), Viseu, Iza, Lapus (judetul Maramures), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Aries (judetele Alba si Cluj), Strei si afluentii Muresului din judetul Hunedoara, Bega, Timis mijlociu si inferior (judetul Timis), Jiu inferior (judetul Dolj), Arges superior si afluentii sai din judetele Arges si Dambovita, Ialomita superioara si Prahova - judetele Dambovita, Prahova, Buzau superior si afluentii din judetele Covasna si Buzau.
 

12:57 Incalzirea brusca a vremii si ploile torentiale au deja efecte devastatoare: hidrologii au emis cod rosu si portocaliu de inundatii pe raul Jiu.

Pericol de viitura este si pe mai multe rauri din 20 de judete ale tarii, aflate sub avertizare de cod galben. Nici pe Dunare situatia nu este mai buna, pentru ca apele cresc de la o zi la alta si au trecut deja, de cota de atentie.

TARGU JIU - In Targu Jiu, ploaia care nu a mai contenit de doua zile a umflat un lac de agrement situat in apropiere de Coloana Infinitului, iar apa a inundat cateva strazi si case.

Necazul unora - bucuria altora. Cativa muncitori, chemati sa decolmateze canalele, au lasat munca deoparte si s-au pus sa prinda cu mainile pestii care au ajuns pana pe trotuar.

Intr-un alt cartier din Targu Jiu, trei blocuri ANL aflate in constructie, au fost si ele inundate, pentru ca in zona nu exista retea de canalizare.

In localitatea Dragutesti, de langa Targu Jiu, zeci de gospodarii si case au fost inundate. Apa a ajuns si la o jumatate de metru.

CRAIOVA - Zeci de familii din Craiova au facut o noapte alba. Din cauza ploii torentiale, canalizarea a cedat, iar suvoaiele au ajuns pana in case.

Oamenii se plang ca, de-a lungul anilor, apa infiltrata in peretii caselor a afectat serios structura de rezistenta, si multe cladiri se pot prabusi oricind.

BISTRITA NASAUD - Probleme mari sunt si in localitatea Parva din Bistrita Nasaud: ploile care au cazut fara intrerupere in ultimele zile au facut ca 2 case sa se surpe, din cauza alunecarilor de teren. Din pacate, in zona continua sa ploua, spun meteologii.

BRAILA - La Braila, Dunarea a depasit deja cota de atentie si a inundat multe dintre pasarelele din zona portului.

Fiindca sistemul de canalizare face fata cu greu cantitatilor mari de apa, exista riscul sa refuleze in zona cladirilor de pe faleza. Asa ca autoritatile au instalat o pompa care deverseaza surplusul in fluviu.

Specialistii se asteapta ca, spre sfarsitul lunii - Dunarea sa atinga cota de inundatie.
 

12:22 INHGA a actualizat, joi, o avertizare emisa marti, anuntand astfel ca, tot pe Jiu, dar in sectorul aval de Racari, se instituie cod portocaliu. De asemenea, tot pana joi la 20.00, se instituie cod galben pe pe raurile din bazinele hidrografice: Trotus, Putna, Ramnicu Sarat (judetele Bacau, Harghita, Vrancea si Buzau), Jijia curs superior si mijlociu (judetele Botosani si Iasi), Barlad superior (judetele Iasi si Vaslui) si pe raul Prut - sector amonte acumularea Stanca Costesti ( judetul Botosani).

Potrivit aceleiasi actualizari a avertizarii de marti, rauri din noua judete, respectiv Satu Mare, Hunedoara, Caras-Severin, Timis, Mehedinti, Valcea, Olt, Gorj si Dolj, afla pana joi la ora 20.00 sub cod portocaliu de inundatii.

Tot pana joi la 20.00, ramane valabil codul galben pe raurile din bazinele: Tur, Crasna (amonte Domanesti) din judetele Satu Mare si Salaj, precum si pe Barcau, Crisul Negru, Crisul Alb (judetele Salaj, Bihor, Cluj, Arad si Hunedoara) si Bega Veche (judetul Timis), Viseu, Iza, Lapus (judetul Maramures), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Aries (judetele Alba si Cluj), Strei si afluentii Muresului din judetul Hunedoara, Bega, Timis mijlociu si inferior (judetul Timis), Jiu inferior (judetul Dolj), Arges superior si afluentii sai din judetele Arges si Dambovita, Ialomita superioara si Prahova - judetele Dambovita, Prahova, Buzau superior si afluentii din judetele Covasna si Buzau.

11:30 Mai multe case si gospodarii din trei localitati din judetul Gorj, precum si o strada din municipiul Targu Jiu au fost inundate, in noaptea de miercuri spre joi, in urma ploilor abundente, pompierii intervenind cu motopompe pentru evacuarea apei.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Gorj, Mihai Avramescu, mai multe case si gospodarii din localitatile Romanesti, Dragutesti si Farcasesti au fost inundate, la sediul ISU primindu-se zeci de apeluri prin care era solicitat ajutorul pompierilor.

De asemenea, pompierii gorjeni au intervenit in municipiul Targu Jiu, in zona lacului Pandurasul din apropierea Coloanei Infinite, unde apa lacului s-a revarsat, inundand strada din apropiere si parterul unei locuinte.

Mai multi localnici au mers in zona cu saci de plastic pentru a prinde pestii iesiti din lac. Pompierii au intervenit cu motopompe si la blocurile ANL de la marginea municipiului, aflate in constructie, la parterul carora apa ajunge la un metru adancime.

Parterul a patru blocuri ANL din municipiul Targu Jiu a fost inundat, in urma ploilor abundente, reprezentantul constructorilor spunand ca acest lucru a fost posibil intrucat Primaria nu a finalizat lucrarile de canalizare in zona, in timp ce autoritatile spuneau ca imobilele nu au receptia facuta.

Cele patru blocuri ANL sunt finantate printr-un program Regio, valoarea intregului proiect fiind de circa 60 de milioane de lei, din care aproape 40 de milioane reprezinta contributia Uniunii Europene, restul fiind fonduri asigurate de Guvern si autoritatile locale. Lucrarile la cele patru blocuri au inceput in urma cu doi ani si trebuiau finalizate in 1 aprilie 2013.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Citește și...
Cod galben de ploi. Meteorologii anunta vreme urata pana la sfarsitul saptamanii viitoare
Cod galben de ploi. Meteorologii anunta vreme urata pana la sfarsitul saptamanii viitoare

Dupa cateva zile in care parea ca primavara isi intra in sfarsit in drepturi, norii plumburii au acoperit din nou tara noastra si au adus ploi reci.

Primul weekend de primavara autentica. Medici: Incalzirea brusca a vremii nu ne face bine
Primul weekend de primavara autentica. Medici: Incalzirea brusca a vremii nu ne face bine

Primavara si iarna isi disputa Romania. De la -12 grade Celsius la inceputul saptamanii, duminica am trecut brusc la 17 cu plus.

Iarna din martie va creste pretul legumelor. Oamenii dorm in solarii ca sa puna lemne pe foc in soba
Iarna din martie va creste pretul legumelor. Oamenii dorm in solarii ca sa puna lemne pe foc in soba

Iarna prelungita ii ingenunchiaza pe agricultorii romani. Cine s-ar fi gandit ca, la sfarsitul lui martie, vor fi nevoiti sa isi incalzeasca serele, ca sa nu le inghete recolta?

Recomandări
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO
Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO

Istanbulul este în stare de asediu după violențele izbucnite la manifestațiile de 1 Mai. Sute de oameni au fost reţinuţi de forţele de ordine, relatează AFP.

ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți
ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți

A fost stare de alertă toată ziua în Timiș, după ce doi polițiști de frontieră au fost răniți în timp ce încercau să captureze o rețea de migranți care voia să iasă ilegal din România.