Cersetorii tigani din Romania care au ajuns exponate intr-un muzeu de arta din Suedia. "E mai bine inauntru decat pe strazi"

suedia

Cei doi cersetori tigani din Romania folositi pe post de exponate pentru a atrage atentia asupra inegalitatii sociale de un muzeu din Suedia au ajuns personajele unui reportaj realizat de France 24.

Ideea muzeului suedez Malmö Konsthall de a folosi doi tigani din Romania pe post de exponate pentru a genera discutii despre inegalitatea sociala la nivel global nu a fost privita tocmai cu ochi buni. Artistii suedezi au fost acuzati ca ii exploateaza la randul lor pe cei saraci.

Luca Lacatus, in varsta de 28 de ani si iubita lui, Marcella Cheresi, de 26 de ani, ambii romi, placati din nordul Romaniei, au fost abordati de angajatii muzeului in timp ce dormeau pe strazile din Malmo, al treilea oras ca marime al Suediei, Malmö Konsthall.

Muzeul le-a facut o propunere pe care nu au putut sa o refuze, relateaza france24.com. Sa-si mareasca de patru ori "venitul" (castigau din cersit intre 3 si 6 euro pe zi) petrecand cateva ore pe zi in cele mai mari galerii din oras.

Potrivit reprezentantilor galeriei romanii sunt platiti pe ora la fel ca restul angajatilor din muzeu, implicati in acest proiect si ca vor pleca acasa cu aproape 600 de dolari, relateaza thelocal.se.

Citește și
cersetori suedia
Presa suedeza: Cersetori romi din Romania se reorienteaza catre un oras foarte tolerant. Cat castiga pe zi
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Tot ce trebuiau sa faca este sa se comporte de parca cerseau pe strazi. "Este mai bine inauntru decat pe strazi. Afara este frig si oamenii nu sunt la fel de draguti ca aici. Si nici nu trebuie sa vorbim foarte mult" a marturisit Luca Lacatus, care era tamplar in Romania.

Barbatul a marturisit ca a plecat la cersit pentru a-si reconsturi casa distrusa de un incendiu acum cativa ani. In urma tragediei serviciile sociale i-au luat doi dintre cei patru copii. Ceilalti doi copii stau cu alti membri ai familiei. Iubita lui este insarcinata in prezent cu primul copil al cuplului, dar mai are si ea alti doi copii, crescuti de sora ei.

Cei doi tigani stau in liniste intr-o incapere aproape goala din muzeu, unul in fata celuilalt, la capete opuse ale camerei. Pe fundal se aude o muzica relaxanta in timp ce vizitatorii pot sa citeasca pe pereti fragmente din articole despre schimbarile sociale.

Directorul artistic al Institulului care a sprijinit acest proiect, Anders Carlsson, sustine ca scopul sau a fost acela de a-i face pe suedezi sa se intrebe in legatura cu atitudinea lor fata de cei saraci. In schimb, reprezentantii comunitatii rome din Suedia spun ca proiectul artistic  este dispretuitor la adresa tiganilor si intreaba de ce nu au folosit oameni bogati pe post de exponate.

Minoritatea roma traieste in saracie in Romania unde sufera de pe urma discriminarii pe piata muncii, noteaza france24.com. Potrivit unui ONG suedez, doar in Malmo cersesc in jur de 150 de tigani din Romania.

Sursa foto: thelocal.se

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Doi cersetori din Romania, folositi pe post de exponate umane in Suedia. Imaginile au starnit critici aprinse
Doi cersetori din Romania, folositi pe post de exponate umane in Suedia. Imaginile au starnit critici aprinse

Doi cersetori romani de etnie roma au fost angajati de o galerie de arta din Malmö pe post de exponate vii. Cei doi trebuie sa stea nemiscati, cu un pahar de hartie in mana si nu au voie sa interactioneze cu vizitatorii.

Presa suedeza: Cersetori romi din Romania se reorienteaza catre un oras foarte tolerant. Cat castiga pe zi
Presa suedeza: Cersetori romi din Romania se reorienteaza catre un oras foarte tolerant. Cat castiga pe zi

Aproximativ 70 de cersetori romi au venit anul trecut in regiunea orasului Umeå, un fief socialist foarte tolerant, unde pot obtine 100-200 de coroane suedeze pe zi (pana la 20 de euro), relateaza site-ul TheLocal.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.