Gazul romanesc i-ar putea salva pe ucraineni de Rusia. "O sa ajungem sa ne inchinam la Bucuresti in loc de Moscova"

conducta de gaze Romania-Moldova FOTO AGERPRES

Tara noastra ar putea juca un rol cheie in conflictul dintre Rusia si Occident, afirma un expert de la Kiev. Si asta pentru ca avem o resursa vitala: gazele naturale

 

Romania ar putea fi salvarea Ucrainei, cel putin in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze – iar decizia in acest sens a fost luata la Washington. Aceasta este ipoteza lansata de un expert in domeniu, Iuri Korolciuk, membru in conducerea Institutul pentru Strategii Energetice de la Kiev, care a publicat luni pe blogul sau un articol intitulat “Livrarile in flux invers din Romania ca instrument de geopolitica”.

Negocieri pe ascuns
Ce se ascunde in spatele acestui titlu pretentios? Korolciuk sustine ca in curand tara sa ar putea scapa de dependenta de gazele venite din Rusia, importand gaze din Romania – si asta cu toate ca, in clipa de fata, gazul de la noi e mai scump pentru ucraineni decat cel rusesc. Korolciuk spune insa ca e o chestiune mai degraba politica decat economica si ca de fapt guvernul la Kiev apeleaza la gazul romanesc la recomandarea americanilor.

Cu doar patru zile in urma, Andrei Kobolev, directorul Naftogaz (compania nationala ucraineana pentru gaze naturale si petrol), a anuntat ca “negociaza cu Romania privind deschiderea unui coridor de aprovizionare cu gaze”. Kobolev nu a dat mai multe detalii, dar a precizat ca Ucraina este “foarte interesata” sa ajunga la un acord cu tara noastra privind furnizarea de gaze, chiar daca aceasta nu ar putea avea loc mai devreme de 2016, potrivit Kyiv Post. Iar printre cei care sustine necesitatea unui astfel de acord se numara chiar presedintele Petro Porosenko, care in martie a discutat pe acest subiect cu Klaus Iohannis, fara a oferi insa mai multe detalii.

Citește și
gaze
Rusia si Ungaria pregatesc "alianta gazelor ieftine". Romania risca sa fie inconjurata de tari prietene cu Moscova
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Citeste si: Rusia a anuntat noua politica a gazelor pentru Europa. O tara UE este victima sigura daca se opresc livrarile prin Ucraina

Recomandati de americani
De altfel, inca din 2013 fostul presedinte Ianukovici a demarat dialogul cu guvernul roman privind posibilitatea aprovizionarii cu gaze a Ucrainei in flux invers (adica gaze venite in Romania din Rusia prin Ucraina si trimise inapoi in Ucraina). La acel moment, insa, Bucurestiul nu s-ar fi aratat interesat iar Kievul a primit oricum o oferta mai bune de la Gazprom. Intre timp, insa, relatiile intre Rusia si Ucraina s-au racit. Cu toate acestea, spune Korolciuk, in 2014 Transgaz (Societatea Nationala de Transport de Gaze Naturale din Romania) a anuntat clar ca prioritar este gazoductul Iasi-Ungheni, adica aprovizionarea Moldovei, nu a Ucrainei.

Si atunci”, se intreaba Korolciuk, „de ce Porosenko si Naftogaz vor sa negocieze cu Romania daca, cel putin in urmatorii doi ani, Bucurestiul nu va face eforturi pentru rezolvarea chestiunii ucrainene?” Raspunsul expertului ucrainean este ca in martie 2015, inainte de discutiile cu Iohannis, Porosenko s-a intalnit si cu o delegatie a Congresului SUA si a avut o conversatie telefonica cu vicepresedintele Joe Biden. In ambele dialoguri cu politicienii americani, lui Porosenko i s-ar fi recomandat, potrivit unor surse de la Kiev, sa „intareasca dialogul cu Bucurestiul pe tema energiei” si sa demareze proiecte care sa asigure aprovizionarea cu gaze naturale din Romania a Ucrainei.

Romania, exportator de gaze
Korolciuk spune insa ca este vorba de un plan mai degraba politic, fiindca altfel Ucraina ar plati mai mult pentru gaze venite in flux invers din Romania. Si asta deoarece la ora actuala pretul negociat de Kiev cu Gazprom este de 348 de dolari pe mia de metri cubi, in vreme ce Romania plateste 432 de dolari. Pe de alta parte, expertul ucrainean sustine ca americanii incearca sa elimine complet dependenta de gazul rusesc, astfel incat Kievul sa importe gaze din Polonia, produse insa in Algeria si Norvegia, si din Romania – produse la noi. Deja de la inceputul lunii martie tara noastra exporta gaze in Republica Moldova, la un pret mai mic decat cele rusesti.

Scenariul propus de Korolciuk este avantajos pentru noi, dar nu neaparat si pentru vecini. „In loc sa se inchine la Moscova pentru gaze, guvernul ucrainean risca sa ajunga sa se inchine la Bucuresti sau chiar la Washington”, scrie expertul de la Kiev.Korolciuk atrage atentia si asupra faptului ca, in cazul unei ierni aspre, livrarile din Polonia si Romania ar putea sa nu fie suficiente pentru a acoperi nevoile tarii sale.

Pe de alta parte, daca scenariul propus de expertul ucrainean este real, inseamna ca tara noastra a inceput sa joace un rol cheie in planurile Washington-ului pentru Europa. Mai e insa pana atunci: in clipa de fata, Romania nu are cum sa livreze gaze Ucrainei, nici macar in flux invers. Iar Polonia inca nu a finalizat lucrarile la terminalul portuar de la Swinoujscie (foto sus), prin care ar trebui sa primeasca gaz natural lichefiat ce va ajunge ulterior si in Ucraina. Asa incat, momentan, Kiev-ul continua sa fie dependent de gazul rusesc.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Zacamant urias de gaze descoperit in Romania. Suntem tot mai aproape de obtinerea independentei energetice fata de rusi
Zacamant urias de gaze descoperit in Romania. Suntem tot mai aproape de obtinerea independentei energetice fata de rusi

Romgaz a inceput exploatarea a doua noi acumulari de gaze naturale.

Rusia si Ungaria pregatesc
Rusia si Ungaria pregatesc "alianta gazelor ieftine". Romania risca sa fie inconjurata de tari prietene cu Moscova

Ambasadorul rus in Ungaria a confirmat ca Moscova si Budapesta se pregatesc sa formeze o axa a gazelor ieftine care ar putea slabi unitatea UE si crea un nou bloc rusesc in estul Europei

Planul Uniunii Europene pentru a nu mai depinde de gazul rusesc.
Planul Uniunii Europene pentru a nu mai depinde de gazul rusesc. "Contractele de gaze nu trebuie folosite ca arme politice"

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, la finalul primei zile a summitului UE de la Bruxelles, ca liderii statelor europene au convenit asupra crearii Uniunii Energetice, relateaza Mediafax.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.