O noua metoda de prezicere a seismelor. Cutremurul "cel mare", anuntat cu 14 zile inainte

Ultimul update: Joi 10 Ianuarie 2013 06:43
Data publicarii: Luni 07 Ianuarie 2013 10:19
Categorie: Stiinta
cutremur Japonia 13.03.2011

Oamenii de stiinta sunt pe punctul de a inventa un sistem care le va permite sa prezica din timp cutremurele, salvand astfel viata a sute de mii de oameni.

Cercetatorii cred ca o crestere a electricitatii statice subterane ar fi un bun indicator ca un cutremur este pe cale sa se produca.

Inginerul Tom Bleier a cheltuit milioane de dolari pentru a instala echipamente de masurare - magnetometre - pe faliile seismice din California, Peru, Taiwan si Grecia.

Magnetometrele sunt suficient de sensibile pentru a detecta pulsatii magnetice provocate de descarcari de electricitate si de la 16 kilometri distranta.

Citeste si: 3 site-uri care iti spun daca a fost cutremur in Romania

Oamenii de stiinta sunt de parere ca atunci cand un cutremur ia nastere, activitatea subterana trece printr-o "schimbare ciudata", producand curenti electrici intensi.

"Acesti curenti sunt imensi. Au in jur de 100.000 de amperi pentru un seism de 6 si 1 milion pentrul unul de 7 pe scara Richter . Este aproape ca un fulger subteran", a declarat Bleier.

"Intr-o zi normala, de-a lungul faliei seismice San Andreas, poti vedea 10 pulsatii pe zi. Falia este in continua miscare, se macina, se rupe si trosneste", a mai explicat inginerul pentru National Geographic News.

Citeste si: Cercetatorii au descoperit pe Marte un fenomen despre care credeau ca afecteaza doar Pamantul

Inaintea unui cutremur mare, numarul acestor descarcari de electricitate statica subterana ar trebui sa creasca brusc, a spus Bleier. Omul de stiinta a dezvaluit ca fenomenul s-a repetat in toate cele 12 cutremure cu magnitudine de 5 si 6 pe care a reusit sa le monitorizeze.

"Cresc la 150 sau 200 de pulsatii pe zi", a spus acesta.
Numarul descarcarilor electrice, a adaugat inginerul, tind sa creasca cu aproximativ doua saptamani inaintea producerii unui cutremur mare, apoi sa scada brusc, cu putin inainte ca falia sa alunece.

Bineinteles, teoria are hibele ei. Aceste pulsatii magnetice pot fi cauzate de o varietate de alte fenomene, de la procese subterane normale, la fulgere, explozii solare si interferente electrice de la dispozitive montate pe autostrazi.

Citeste si: Curiosity face o noua decoperire pe Marte. Ce fotografie controversata a surprins robotul

Apoi, particule subterane incarcate de energie - ioni - urca la suprafata pamantului si afecteaza acuratetea masuratorilor. Asa ca, aparatele de masurare au fost dotate cu senzori de ioni.

Cum incarcatura electrica a ionilor este intensificata de umiditatea din atmosfera, echipamentele de masurare au fost dotate si cu senzori de umiditate, pentru a elimina posibilitatea unor alarme false.

Cercetarile continua, insa. Echipa lui Bleier nu a studiat inca seisme suficient de mari ca sa poata spune cu siguranta ca descoperirile sunt valide. Insa oamenii de stiinta au suficiente date pentru a merge inainte cu monitorizarile.

Incepand cu aceasta luna, echipa lui Bleier isi va face publice prognozele.

cutremur Japonia 13.03.2011 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Daily Mail

Alerta de tsunami pentru regiuni din vestul Canadei si Alaska dupa un seism de 7,7 a fost anulata

Alerta de tsunami pentru regiuni din vestul Canadei si Alaska dupa un seism de 7,7 a fost anulata

Chilesaurus

Oamenii de știință au rezolvat misterul ”dinozaurului Frankestein”

Nanocipul care reprogramează celulele. Cercetătorii promit vindecarea prin atingere

Descoperirea facută de cercetători sub stratul de gheață din Antarctica: E cea mai vastă de pe planetă

Fermă de porci

Va fi posibil transplantul de organe de la porci la oameni. Descoperirea cercetătorilor

Eclipsa parţială de Luna i-a scos pe bucureşteni din casă

Un copil de 9 ani a cerut NASA să fie angajat ca ”gardian al galaxiei”. Răspunsul primit