O noua metoda de prezicere a seismelor. Cutremurul "cel mare", anuntat cu 14 zile inainte
Oamenii de stiinta sunt pe punctul de a inventa un sistem care le va permite sa prezica din timp cutremurele, salvand astfel viata a sute de mii de oameni.
Cercetatorii cred ca o crestere a electricitatii statice subterane ar fi un bun indicator ca un cutremur este pe cale sa se produca.
Inginerul Tom Bleier a cheltuit milioane de dolari pentru a instala echipamente de masurare - magnetometre - pe faliile seismice din California, Peru, Taiwan si Grecia.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Magnetometrele sunt suficient de sensibile pentru a detecta pulsatii magnetice provocate de descarcari de electricitate si de la 16 kilometri distranta.
Citeste si: 3 site-uri care iti spun daca a fost cutremur in Romania
Oamenii de stiinta sunt de parere ca atunci cand un cutremur ia nastere, activitatea subterana trece printr-o "schimbare ciudata", producand curenti electrici intensi.
"Acesti curenti sunt imensi. Au in jur de 100.000 de amperi pentru un seism de 6 si 1 milion pentrul unul de 7 pe scara Richter . Este aproape ca un fulger subteran", a declarat Bleier.
"Intr-o zi normala, de-a lungul faliei seismice San Andreas, poti vedea 10 pulsatii pe zi. Falia este in continua miscare, se macina, se rupe si trosneste", a mai explicat inginerul pentru National Geographic News.
Citeste si: Cercetatorii au descoperit pe Marte un fenomen despre care credeau ca afecteaza doar Pamantul
Inaintea unui cutremur mare, numarul acestor descarcari de electricitate statica subterana ar trebui sa creasca brusc, a spus Bleier. Omul de stiinta a dezvaluit ca fenomenul s-a repetat in toate cele 12 cutremure cu magnitudine de 5 si 6 pe care a reusit sa le monitorizeze.
"Cresc la 150 sau 200 de pulsatii pe zi", a spus acesta.
Numarul descarcarilor electrice, a adaugat inginerul, tind sa creasca cu aproximativ doua saptamani inaintea producerii unui cutremur mare, apoi sa scada brusc, cu putin inainte ca falia sa alunece.
Bineinteles, teoria are hibele ei. Aceste pulsatii magnetice pot fi cauzate de o varietate de alte fenomene, de la procese subterane normale, la fulgere, explozii solare si interferente electrice de la dispozitive montate pe autostrazi.
Citeste si: Curiosity face o noua decoperire pe Marte. Ce fotografie controversata a surprins robotul
Apoi, particule subterane incarcate de energie - ioni - urca la suprafata pamantului si afecteaza acuratetea masuratorilor. Asa ca, aparatele de masurare au fost dotate cu senzori de ioni.
Cum incarcatura electrica a ionilor este intensificata de umiditatea din atmosfera, echipamentele de masurare au fost dotate si cu senzori de umiditate, pentru a elimina posibilitatea unor alarme false.
Cercetarile continua, insa. Echipa lui Bleier nu a studiat inca seisme suficient de mari ca sa poata spune cu siguranta ca descoperirile sunt valide. Insa oamenii de stiinta au suficiente date pentru a merge inainte cu monitorizarile.
Incepand cu aceasta luna, echipa lui Bleier isi va face publice prognozele.
Sursa: Daily Mail
Etichete: cutremur, seism, descoperire, oameni de stiinta, cercetare,
Dată publicare:
07-01-2013 10:19