"Treaba crestineasca e la tine, nu si la mine". Cum refuza un preot o inmormantare fara bani

×
Codul embed a fost copiat

Este preot de 40 de ani. Iata ce replica da unui enorias care nu are bani de inmormantare: E o treaba crestineasca la tine, la mine nu e nicio crestineasca pentru ca toti sunt la fel, nu pot sa fac degeaba...

S-au umplut bisericile Romaniei de oameni nedemni de sutana, pentru care banii sunt totul, iar singurul lor crez este sa isi umple buzunarele. Un preot din Voluntari ia in deradere vorbele lui Isus care spunea: "sunt bland si umil cu inima".

Parintele Mihai Enache este mult mai practic. I s-a dus vestea in toata zona ca daca nu ai bani nu meriti sa pleci pe ultimul drum, asadar nu te ingroapa.

Din pacate, reporterii Pro Tv au probat aceste acuzatii grave, iar explicatia slujitorului Domnului, ne-a lasat fara grai: "Nu ajut pe nimeni. Mi-e mai aproape pielea, decat camasa".

Banul, ochiul Dracului.Mai marii Episcopiei Husilor,cercetati pentru abuz in serviciu.CAMERA ASCUNSA

Citește și
Politia
Ziua politist si fiu de preot, noaptea proxenet. Cum a ajuns un roman "peste" pentru Germania
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Enache incalca astfel atat Scriptura, cat si o hotarare interna a Bisericii, care il obliga sa rezolve gratuit orice caz social.

"Pai daca zici ca nu ai bani cum vine treaba aia? Nici eu nu sunt comun, adica sa fac pe degeaba ca nici mie nu-mi face nimeni nimic. Daca ii fac lu ala degeaba. lu' ala degeaba, lu' ala degeaba eu de unde ? "

Mihai Enache spune ca s-a pus in slujba Domnului de 40 de ani. In realitate nu arata pic de mila cand afla ca un batrin sarman s-a stins in spital si ca rudele lui la fel de sarace nu au bani pentru inmormantare. Pentru Enache toate au un pret. Chiar si trecerea... in lumea cealalta.

Iata replica parintelui, in momentul in care un enorias apeleaza la bunatatea sa:

- Trebuie sa-l inmormantez, nu pot sa-l las asa... e o treaba crestineasca, ii spune, umil, enoriasul.

-E o treaba crestineasca la tine, la mine nu e nicio crestineasca pentru ca toti sunt la fel, adica eu nu pot sa fac asa si p-ala si p-ala degeaba. Mi-e mai aproape pielea decat camasa', spune parintele

Prima biserica privatizata din Romania si limuzinele preotilor vrajitori

Asadar reprezentantul bisericii care ne cere noua sa fim mai buni da dovada de un egoism feroce. Vine cu refuz brutal pentru crestinul cu capul plecat si durerea in suflet. La atat se reduce chemarea, desi Mihai Enache poarta sutana de o viata.

"Daca nu ai niciun ban, degeaba, nimeni nu te serveste. Asta e, nici pe mine nu ma ajuta nimeni, nici eu nu ajut."

Si alti confrati gandesc la fel si iti transmit inca de la primul pas facut in biserica un mercurial detaliat al serviciilor. Iata si reactia slujbasilor Bisericii Sfantul Ilie din Prelungirea Ghencea, fata de acelasi caz social: lipsa banilor pentru inmormantare.

"Fara 15 milioane n-ai ce cauta aici. Locul e pe bani, slujba e pe bani, groparii trebuie platiti cu bani sa sape, fara bani nu se face nimica de pomana asa."

Absolut fals! Si dupa lege si dupa Scripturi. In orice biserica, consiliul parohial decide cat sa ceara, in functie de zona, de solicitarile crestinului si de cheltuielile lacasului. Orice astfel de contributie este insa, conform legislatiei bisericesti VOLUNTARA. Enoriasul este cel care hotareste daca isi permite costurile, de altfel deloc neglijabile.

Cat costa serviciile GRATUITE ale bisericii

Pe bursa serviciilor bisericesti, un botez costa de la 200 de lei la tara sau la periferie, la 500 de lei, in centrul orasului. O cununie pleaca de la 300 de lei - pentru un singur preot - si ajunge la 1000 de lei, daca-ti slujeste un sobor, vrei cor si toate candelabrele aprinse.

Cat despre inmormantare, doar ceremonia costa de la 200 la 1000 de lei, in functie de rangul preotului si de ce accesorii. Acesta este oricum, per total, cel mai costisitor serviciu. Cu sicriu, priveghi si obiecte de impartit poti ajunge la 5000 de lei.

In ceea ce priveste cazurile sociale Patriarhia Romana, mitropoliile si arhiepiscopiile au reglementari foarte stricte: acestea ar trebui rezolvate, GRATUIT, in conditii multumitoare.

Totul tine, asadar, de chemarea preotului catre cele sfinte, de obraz, de bun simt si in final de omenie. Calitati pe care din fericire unii inca le au si pe care le-a dovedit iata si un preot tanar din parohia bucuresteana Spirea Noua. Nu numai ca renunta la orice rasplata baneasca, la aflarea povestii triste, dar vrea sa ofere atat prosoape cat si lumanari, pentru inmormantarea celui necajit: "O rezolvam, gratis. Taxele sunt hotarate pentru cheltuielile bisericii, dar daca nu exista bani gratis, fara nicio problema. Suntem pusi in slujba oamenilor asa ca trebuie sa va fim alaturi."

Bibliomantia. Afacerea preotilor care fac averi din naivitatea oamenilor

Pentru ca nu toti procedeaza asa si sunt o rusine pentru haina preoteasca, Arhiepiscopia Bucurestilor a declansat o ancheta. Deocamdata in cazul parintelui Mihai Enache din Voluntari.

Si mai puternica decit ancheta e invatatura Mantuitorului Isus catre apostoli- indemnul la umilinta si daruire, fara gand la rasplata baneasca.

"Si a zis catre ei: Sa nu luati nimic pe drum, nici toiag, nici traista, nici paine, nici bani si nici sa nu averi cate doua haine.
Nu purtati punga, nici traista, nici incaltaminte
."(EVANGHELIA DUPA LUCA, CAPITOLELE 9, 10)

Nu este prima oara cand superiorul sau direct afla ca preotul din Voluntari are abateri.

Dar, pentru ca era vorba de un om cu studii inalte si peste 40 de ani de viata bisericeasca, nu s-a mers prea departe. Abia acum, cu dovada in fata, s-a declansat o ancheta. Sanctiunile pot merge de la mustrare pana la pierderea postului.

Reprezentantii Patriarhiei Romane subliniaza ca pentru botez, cununie si inmormantare nu esti obligat sa platesti. Dar daca doresti sa scoti bani din buzunar, trebuie sa primesti chitanta. Altfel, sumele cerute si date fara dovada in incinta Bisericii inseamna bani la negru.

Un preot la cununie: “Doamne milu... Alo! Ai facut pana? Acum si purureaaa". VIDEO

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Romanul care ar fi inviat o tanara din morti. Povestea unui bacauan si a minunilor sale
Romanul care ar fi inviat o tanara din morti. Povestea unui bacauan si a minunilor sale

Un medic roman care in anii '70 ar fi inviat din morti o tanara dusa deja la morga isi asteapta randul la beatificare, la Vatican. Doctorul a trait in Bacau si a devenit, in mare taina, si preot franciscan, pe vremea comunismului.

Ziua politist si fiu de preot, noaptea proxenet. Cum a ajuns un roman
Ziua politist si fiu de preot, noaptea proxenet. Cum a ajuns un roman "peste" pentru Germania

O astfel de viata dubla a dus ani intregi un angajat al Serviciului de Operatiuni Speciale din cadrul Politiei Mures.

Prima biserica privatizata din Romania si limuzinele preotilor vrajitori
Prima biserica privatizata din Romania si limuzinele preotilor vrajitori

Singurul preot din Romania care a fost caterisit pentru ca ar fi deschis cartea este Claudiu Vasilache. S-a reorientat rapid si si-a construit in fata vilei o biserica, devenind astfel primul cetatean roman cu biserica privata.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.