Biserica, in pragul unui urias scandal intern. Preotii s-au revoltat dupa ce li s-a marit cota de vanzari pentru Sarbatori

×
Codul embed a fost copiat

Mocneste un nou scandal in sanul bisericii ortodoxe. Se intampla in judetul Arges, unde preotilor li s-ar fi marit exagerat cota de calendare si lumanari, pe care ar trebui sa le vanda pana la Craciun.

Depasiti si revoltati de situatie, unii dintre cei vizati isi acuza superiorii ca au transformat casa domnului intr-o afacere. Se tem insa sa vorbeasca in public, ca sa nu fie caterisiti.

Unul dintre preoti a fotografiat cateva pagini din documentatia inaintata de superiori.

Omul si-a dat seama ca nu va putea vinde niciodata atatea calendare, carti religioase si lumanari. Mai exact spune preotul directivele doar pentru protoieria Pitesti, care are in subordine o suta de parohii sunt exagerate: 20.000 de calendare de perete, 36.000 de calendare de birou, agende si calendare anuale. Cu 30% mai multe apreciza parintele, fata de "cota" de anul trecut. Toate ar trebui sa produca incasari de peste 300.000 de lei.

Primarul unei comune din apropierea Pitestiului spune ca a aflat si el de la preoti de noua "obligatie" pe care o au acestia.

Citește și
Patriarhul Daniel - Agerpres
Patriarhul Daniel, invitat sa sfinteasca o manastire: „Sa ne rugam pentru tinerii care au murit intr-o forma neasteptata"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Bebe Ivan, primar Babana: "Din sursele mele de informatii si sunt bine batute in cuie, le-ar fi zis verbal la sedinta: "Trebuie sa marim si noi astea". Am o biserica in deal, am vazut intr-o zi avea 6 babe, dom`le, in biserica acolo! Cui sa vinzi, ca am inteles ca s-a marit, le-a dat cota acuma 50 de calendare in plus fata de anul trecut."

Cei din Arhiepiscopia Argesului si Muscelului, au pretextat ca sunt in sedinta atunci cand li s-a cerut un punct de vedere.

"Nu noi am dat acele cote. Chiar nu stiu cum au ajuns in ziar, pentru ca oarecum sunt acte oficiale, de circuit intern."

Intr-un comunicat oficial dat mai tarziu se precizeaza ca va fi demarata o ancheta interna, dar si ca Arhiepiscopia nu are cunostinta de existenta unor astfel de documente.

Primarul din comuna Babana sustine ca oamenii au frica de Dumnezeu si desi sunt sarmani platesc cu constiinciozitate.

Bebe Ivan, primar Babana: "Eu nici taxa de gunoi nu le-am aplicat, ca n-au bani! "Ei, saracii, nu vin sa plateasca la mine impozitele la timp, prima oara platesc contributia la biserica in ianuarie. Am vazut la mama : zice sa-mi platesc calindarele, trebuie sa platesc pomenirea mortilor, pai se aduna de 10 ori mai mult decat trebuie sa plateasca la primarie!"

Localnica: "Dar nu se pune problema sa luam mai multe, ce sa facem cu el ? Fiecare ia ce-i trebuie, cand ii trebuie, cand are bani !"

Preotii spun ca numai in cazul lumanarilor au de vandut pentru 2016 cateva zeci de tone.
 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
CAMERA ASCUNSA. Umilintele indurate de persoanele cu dizabilitati care vor sa intre in biserica.
CAMERA ASCUNSA. Umilintele indurate de persoanele cu dizabilitati care vor sa intre in biserica. "Nu facem dupa placerea lor"

Aproape o mie de institutii publice de stat din intreaga tara nu au rampe pentru persoanele cu dizabilitati. Cel putin asa arata ultimul raport al Agentiei de Plati si Inspectie Sociala.

Patriarhul Daniel, invitat sa sfinteasca o manastire: „Sa ne rugam pentru tinerii care au murit intr-o forma neasteptata
Patriarhul Daniel, invitat sa sfinteasca o manastire: „Sa ne rugam pentru tinerii care au murit intr-o forma neasteptata"

Patriarhul Daniel s-a rugat sambata, la Manastirea Intrarea in Biserica a Maicii Domnului din Radauti, pentru tinerii din clubul Colectiv din Bucuresti care "au trecut la Domnul intr-o forma neasteptata, surprinzatoare si violenta".

Mesajul publicat pe Facebook de un preot a devenit viral:
Mesajul publicat pe Facebook de un preot a devenit viral: "Mesajul melodiei "The Day We Die" mi se pare perfect ortodox"

Un preot a postat pe Facebook un mesaj dupa tragedia din clubul Colectiv, precizand ca, in opinia sa, cantecul ''The day we die'' (n.r. Ziua in care vom muri) al trupei Goodbye to Gravity are un mesaj ''perfect ortodox''.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.