Remus Pricopie: "Din 2015, ar trebui sa nu se mai intre la liceu cu medie sub 5". Schimbarile anuntate de ministrul Educatiei

Remus Pricopie

Ministrul Educatiei spune ca isi doreste mult sa introduca obligativitatea admiterii in liceu cu minim media 5 si ca acest lucru s-ar putea intampla din 2015.

"Daca as putea, maine as introduce obligativitatea de a avea minim media 5 pentru a intra la liceu. De ce nu se poate ? Pentru ca daca maine am introduce aceste lucru, numarul copiilor care ar parasi scoala ar fi mult mai mare decat astazi pentru simplu fapt ca nu avem alternativa scolii profesionale peste tot in tara. Avem scoli profesionale in principal in orasele mari cu industrie puternica", a precizat ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Potrivit ministrului, probabil incepand din 2015 ar trebui sa nu se mai intre la liceu cu medie sub 5.

"Probabil incepand cu 2015 ar trebui sa nu se mai intre la liceu cu medie sub 5. Evident, in metodologia pe care o voi semna peste mai putin de o luna, nu o sa apara acest lucru. Nu am garantia ca la anul cei care nu au media cinci vor avea unde sa mearga pentru a finaliza invatamantul obligatoriu de zece clase. Eu imi mentin pozitia ca ar trebui destul de repede sa ajungem la acest nivel, asa cum tot anul trecut am spus ca ar trebui sa decidem cat mai repede posibil cand scadem varsta invatamantului obligatoriu, care invatamant obligatoriu nu inseamna scoala, ci poate sa insemne gradinita. Eu cred ca deja ar trebui sa luam aceasta decizie. Cred ca deja a sosit momentul in care sa ne facem o estimare: daca introducem obligativitatea gradinitei, grupa mare incepand cu cinci ani, avem suficiente locuri?", a mai spus ministrul Educatiei.

Citeste siADMITERE LICEU 2014. Rezultatele repartizarii computerizate au fost publicate pe EDU.RO. Cele mai bune licee din tara

Citește și
cover locuri licee romi
Doua locuri pentru romi in orice clasa de a IX-a. Ambitiile celor care intra pe locuri speciale: "Vreau sa fiu om de afaceri"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Pricopie a precizat ca, potrivit estimarilor oficiale, in momentul de fata sunt in gradinite 98 la suta dintre copiii cu varsta intre cinci si sase ani.

Pe de alta parte, ministrul crede ca trebuie dezvoltata zona de cresa, pentru copiii cu varsta sub trei ani. Pricopie spune ca, pana in 2018-2019, ar trebui sa fie scazuta gradual obligativitatea ca toti copiii mici sa mearga la gradinita.

Potrivit legislatiei in vigoare, in invatamantul liceal se pot inscrie si elevii care au obtinut media de admitere sub 5.

Astfel, in unele licee din toata tara s-a intrat, si anul acesta, cu medii mai mici chiar de 3. Originile acestei realitati sunt in 2009, cand a fost introdusa evaluarea nationala, ale carei note sunt luate in calcul la intrarea in liceu fara examen.

Masurile luate acum cinci ani au avut, potrivit initiatorilor, un rol social: niciun copil sa nu ramana pe strada si, chiar cu note de 2, 3 sau 4, sa fie admisi in liceu.

Dupa prima repartizare computerizata, peste 15.000 de elevi au fost admisi la liceu cu medii sub 5.

Clasamentul alcatuit dupa cea mai mica medie de admitere la liceu pare sa fie, si in 2014, copia celui privind promovarea la bacalaureat. Mai exact, in liceele unde s-a intrat cu medii mari, ratele de promovare a bacalaureatului au fost printre cele mai bune, in timp ce unitatile scolare care au primit elevi cu medii foarte mici au avut un numar extrem de mic de absolventi care au promovat asa-numitul examen al vietii.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
ADMITERE LICEU 2014. Rezultatele repartizarii computerizate au fost publicate pe EDU.RO. Cele mai bune licee din tara
ADMITERE LICEU 2014. Rezultatele repartizarii computerizate au fost publicate pe EDU.RO. Cele mai bune licee din tara

ADMITERE LICEU 2014. EDU.RO a publicat rezultatele din intreaga tara de la repartizarea computerizata la licee, pentru elevii care au sustinut EVALUAREA NATIONALA.

Doua locuri pentru romi in orice clasa de a IX-a. Ambitiile celor care intra pe locuri speciale:
Doua locuri pentru romi in orice clasa de a IX-a. Ambitiile celor care intra pe locuri speciale: "Vreau sa fiu om de afaceri"

Absolventii de clasa a VIII-a asteapta sa fie repartizati in licee, in functie de medii. In avantaj sunt cei de etnie roma. Special pentru ei, au fost rezervate in jur de 13.000 de locuri in toata tara, insa numai 60% dintre acestea vor fi ocupate.

ADMITERE LICEU 2014. Recomandarile pe care expertii le dau elevilor care vor sa intre intr-un liceu anume
ADMITERE LICEU 2014. Recomandarile pe care expertii le dau elevilor care vor sa intre intr-un liceu anume

ADMITERE LICEU 2014. Peste 160.000 de adolescenti isi pot completa de vineri listele cu optiuni. Conteaza in primul rand notele de la Evaluarea Nationala, un examen contestat de altfel de sute de parinti.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.