Reacţiile angajaţilor part-time puşi să aducă bani de acasă. "Dau din alocaţia copiilor"

Ultimul update: Joi 08 Februarie 2018 20:12
Data publicarii: Joi 08 Februarie 2018 19:10
Categorie: Social

Guvernul încearcă să corecteze greşelile din ''revolutia fiscala', după ce sute de mii de oameni care lucrează part-time s-au trezit că trebuie să aducă bani de acasă pentru a-şi plăti contribuţiile sociale.

Executivul a dat joi o ordonanţă de urgenţă, care spune că diferenţa va fi plătită de stat pentru bugetari şi de angajatori, pentru salariaţii din mediul privat. Măsură îi revolta însă pe oamenii de afaceri pentru că aduce cheltuieli firmelor.

Lor le-a crescut şi noi să aducem şi de acasă, e normal? Nu e normal, e bătaie de joc în ţara asta”, spune Daniela Zavelca, care face curăţenie, cu jumătate de normă, la grădiniţă din comunei Roşia de Amaradia, judeţul Gorj. Până luna trecută primea aproape 300 de lei. Luna aceasta nu doar că nu mai primeşte bani, dar trebuie să aducă de acasă peste 200 de lei ca să achite contribuţiile sociale.

Eu să muncesc numai pentru contribuţiile de la stat, nu are rost. De unde să aduc de acasă? Din alocaţia copiilor sau din salariul soţului, care şi ăla e de nimic.”

În judeţul Buzău, un sfert dintre angajaţii şcolilor trebuie să aducă bani de acasă, până la 40 de lei ca urmare a "revoluţiei fiscale". Alţii s-au trezit cu salariile micşorate.

Guvernul a stabilit contributia CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru contracte part-time

Constantin Dragomir - secretarulul şcolii Brădeanu: “De exemplu bibliotecara primea 445 de lei lunar, la ora actuală mai are de luat în jur de 44 de lei... Oamenii de serviciu au ajuns de la 700 la 450 de lei... Refuz să le trimit,ce pot să le spun oamenilor.

Renunţăm la mâncare, la facturi nu putem să renunţăm ca pe alea le plătim”, spune o îngrijitoare, afectată de măsură.

Ca să rezolve aceste situaţii, Guvernul a adoptat joi o ordonanţă de urgenţă la care s-a lucrat ... miercuri seară. Ministerul Justititiei a dat aviz pozitiv pentru măsurile anunţate de Guvern, cu menţiunea că actul normativ ar putea ar putea fi neconstituţional. Şi Consiliul Economic şi Social a dat aviz favorabil.

Dar mediul privat a protestat faţă de măsurile care se referă la angajaţii în regim part time. Calculele făcute arata ca pentru un contract de două ore pe zi, patronul va plăti un salariu brut de 475 de lei, din care angajatul primeşte în mâna doar 350 de lei. Patronul va fi taxat însă suplimentar şi cu 490 de lei.

Gabriel Biriş, avocat specialist fiscal: "Ca să poţi să îi dai omului tău 300 ca să facă un mărunţiş de treaba trebuie să cheltuieşti... 965 de lei. Adică aproape de 4 ori mai mult. Nu ştiu unde cred ei că ajungem."


Florin Pogonaru, preşedinte Asociaţia Oamenilor de Afaceri: "Cred că va avea efectul de a descuraja munca part-time într-o epocă în care tot mai mult din munca prestată va fi part time."

Guvernul încă nu ştie câţi bani costa repararea greşelilor din revoluţia fiscală. În cazul IT-istilor şi al celorlalţi salariaţi scutiţi de impozitul pe venit, statul va plăti 250 de milioane de lei. Unii specialişti spun că statul ar putea apela la împrumuturi sau la creşteri de taxe ca să acopere toate cheltuielile suplimentare cu legea salarizării. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a estimat iniţial că impactul acestei legi pe 4 ani, cu transferul contribuţiilor, este de 62 de miliarde de lei.

Ordonanţa de ajustare a salariilor ar putea fi neconstituţională, avertizează ministrul Justiţiei

Ordonanţa de ajustare a salariilor ar putea fi neconstituţională, avertizează ministrul Justiţiei

Biciclete

25.000 de vouchere în valoare de 500 de lei pentru biciclete, anunțate de Primăria Capitalei

La 36 de ani, un bărbat s-a înscris în clasa I. ”Am învățat bastonașele, trec la litere acum”

Un fost soldat a ucis un om pentru că ura persoanele care își plimbă câinii

7000 de muncitori se tem că vor ajunge șomeri. Guvernul a blocat vânzarea Șantierului Naval Mangalia

Postul Paştelui, o adevărată provocare pentru români. Produsele care înlocuiesc carnea

Inedit! Un bărbat va primi mii de euro despăgubire de la primărie, după ce a fost mușcat de un maidanez

Noua Dreapta

Noua Dreaptă va protesta față de redifuzarea filmului "120 bătăi pe minut"

Bărbatul dispărut acum 3 săptămâni, în drum spre Italia, găsit la Constanța. Cu câți bani a plecat de acasă

Spectacol la Târgu Jiu, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi

Pedofilul „sadist”, lector la o prestigioasă universitate, condamnat la 32 de ani de închisoare. Cum își șantaja victimele

Hanna, o fetiță de 3 ani diagnosticată cu tumora Wilms grad 4, are nevoie de ajutor

La 142 de ani de la nasterea lui Brâncuși, Muzeul de Artă a avut porțile închise