Perspective sumbre! Peste 30.000 de romani vor ramane fara loc de munca
Romania pare sa nu poata ocoli criza, iar multi romani simt deja asta pe propria piele. Prognoza nu este imbucuratoare in urmatoarele sase luni, iar companiile anunta deja disponibilizari.
Potrivit Guvernului, vor fi probabil 30.000 de oameni dati afara. Patronatele vorbesc insa despre o cifra de zece ori mai mare. In contextul crizei economice, sunt afectate mai ales companiile cu activitati de export.
Cererea pentru produsele acestora a scazut semnificativ dupa ce multe economii dezvoltate au intrat in recesiune, asa ca liniile de productie stau acum pe loc.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Iar efectul nu se opreste aici deoarece undele de soc lovesc si in companiile mai mici care lucreaza pentru marile fabrici si combinate.
Totodata, la concedierile de pe plan intern se vor adauga si o parte dintre romanii care isi pierd locurile de munca din strainatate.
Autoritatile sustin ca cel putin o parte dintre acestia si-ar gasi un loc in domeniul infrastructurii care va beneficia de multi bani de la stat si de la Uniunea Europeana in urmatorii ani.
In timp ce unii salariati sunt trimisi in somaj sau sunt obligati sa mearga in concedii prelungite, prin rotatie, in alte parti din tara, ei isi pierd definitiv locurile de munca.
In topul disponibilizarilor se inscriu orase ca Hunedoara, Targoviste sau Buzau si stau pe adevarate butoaie de pulbere Galatiul, Slobozia, Pitesti sau Resita.
La Ramnicu Valcea, conducerea combinatului Oltchim a gasit o solutie de salvare: majoritatea disponibilizatilor sunt pensionari ori sunt in curs de pensionare.
Cel mai grav afectat va fi judetul Mures, unde se estimeaza ca pana in martie 2009 vor fi dati afara aproape 3.600 de angajati.
Urmeaza Iasiul, Clujul si Bucurestiul cu 1.600 de disponibilizari fiecare. Iar in judetele Dolj, Prahova, Timis si Arges vor fi trimisi acasa aproximativ 1.200 de omeni.
Domeniile afectate sunt tocmai cele care au crescut cel mai mult in ultima perioada si anume constructii, sectorul bancar si industriile.
Vom avea insa si domenii neafectate de recesiune si anume industria alimentara si domeniul juridic.
Potrivit ultimelor estimari ale comisiei nationale de prognoza rata somajului va fi de 4% la sfarsitul acestui an.
Vezi aici pe harta cum se raspandeste cancerul somajului!