Opere de arta si cladiri de epoca din Constanta, lasate in paragina de bogatii Romaniei. Ce masuri au luat autoritatile

Ultimul update: Joi 23 Martie 2017 00:09
Data publicarii: Luni 20 Martie 2017 19:54
Categorie: Social

Adevarate opere de arta, sute de cladiri de epoca din Constanta sunt lasate in paragina de actualii proprietari, unii dintre ei plasati in topul celor mai bogati romani.

Satui sa ii tot avertizeze, inspectorii de la Politia de Patrimoniu si cei de la Directia de Cultura au inceput sa-i amendeze.

Exemplul ar putea fi urmat si de autoritatile din celelalte orase ale Romaniei, unde zeci de cladiri, considerate monument istoric, se degradeaza pe zi ce trece.

Casa cu Lei, aflata in centrul istoric al orasului Constanta, a fost ridicata la sfarsitul secolului XIX, de un bogat armator armean. In 1916 a fost rechizitionata de trupele austro-ungare, iar dupa Primul Razboi Mondial a devenit sediu de banca. In perioada comunista aici era cel mai renumit restaurant de la malul marii.

Candva simbol al Constantei, Casa cu Lei a intrat si ea in vizorul lucratorilor de la Politia de Patrimoniu. Impozanta cladire este acum inchisa. Proprietarul a fost amendat cu 6000 de lei pentru ca a lasat-o in paragina.

Casa cu Lei apartine lui Gabriel Comanescu, presedintele Grup Servicii Petroliere. In anul 2015, revista Forbes il plasa pe locul 6 intr-un top al celor mai bogati miliardari romani, cu o avere estimata la peste 500 de milioane de euro.

Biserica monument istoric din Capitala "mutilata" pe interior cu pavaj industrial. Arhiepiscopia arunca vina pe fostul paroh

Tot el este proprietarul unei alte bijuterii arhitectonice lasate in paragina: Casa Manicatide. Politia Patrimoniului si reprezentantii directiei de cultura din Constanta sustin ca, dupa zeci de avertismente date proprietarului, au decis sa-l sanctioneze.

Marius Niculescu, purtator de cuvat IPJ Constanta: "S-a observat faptul ca aceste cladiri se degradeaza de la o zi la alta in conditiile in care proprietarul are obligatia legala sa consolideze si sa aiba in vedere ca imbunatatirile sa poata prelungi cat mai mult viata."

Magdalena Tita, director Directia Judeteana pentru Cultura Constanta: "Numitorul comun la toate este ca iti dau senzatia ca sunt lasate asa cu buna intentie, nu se intretin. Exista case monument care sunt spre vanzare, dar pretul este atat de mare incat e firesc ca va ramane nevanduta."

Proprietarul celor doua cladiri recunoaste, prin intermediul reprezentantului sau, ca imobilele ar trebui consolidate, dar sustine ca ar fi nevoie si de interventia autoritatilor.

Radu Petrescu, Chief Public Affairs and Communications Officer, GSP Holding: "Inca din 2006 a fost sesizata de catre noi problema majora a deteriorarii malului, problema ce face imposibila realizarea unor lucrari de consolidare. Neconsolidarea malului pune in pericol si alte cladiri istorice din Constanta, dar si siguranta cetatenilor orasului".

O alta cladire incarcata de istorie este Palatul Reginei Maria din centrul Statiunii Mamaia. A fost ridicat in 1920 de un arhiect italian, pentru vizitele la bai ale Reginei.

Luni, constructia regala este intr-o avansata stare de degradare. Actualii proprietari nu au facut niciodata lucrari de intretinere cladirea este subreda iar componentele artistice sunt serios avariate.

Mai grav este ca aici, autoritatile nu au stiut pe cine sa amendeze. Plimbata intre multi oameni de afaceri, societati off shore si condamnati penal, cladirea a fost restaurant, club de noapte, iar acum a ajuns, potrivit inspectorilor, un depozit de saltele de plaja cu o vedere superba la mare.

In acest moment, numai la Constanta sunt aproape 700 de cladiri monument istoric, inclusiv celebrul cazinou. Trei sferturi dintre ele sunt intr-o avansata stare de degradare. In aceeasi situatie sunt si multe cladiri istorice din Bucuresti si alte orase.

Stefan Balici, directorul Institutului National al Patrimoniului: "Sistemul legislativ de protectie a patrimoniului cultural trateaza dezechilibrat problema cladirilor in proprietate privata. Pentru ca pentru monujmentele aflate in proprietatea statului exista un program finantat de Ministerul Culturii de la bugetul de stat. In schimb, pentru monumentele aflate in proprietate privata nu exista un asemenea program."

Autoritatile spun ca si restaurarea cladirilor aflate in proprietate privata ar trebui finantata, pentru ca aceste simboluri ale istoriei noastre sa nu dispara.

A gasit sub un pod din Hunedoara un vas vechi de 2.000 de ani si l-a predat Primariei. Ce au facut apoi autoritatile cu el

A gasit sub un pod din Hunedoara un vas vechi de 2.000 de ani si l-a predat Primariei. Ce au facut apoi autoritatile cu el

grafic evolutie populatie INS

România riscă să devină o ţară de bătrâni, cu doar 12 milioane de locuitori. Dezastrul anunţat de INS

Români opriţi la aeroport fiindcă aveau tot porcul în bagaje. "Pune înapoi cârnatul"

O echipă de ornitologi, vânători, rangeri și autorități de mediu încearcă să salveze o specie de pasăre

Ministrul Pop: Toate manualele de bază vor fi disponibile în format PDF şi digital interactiv

Tudor Chirilă, reacție dură la adresa PSD-ALDE: ”Clanul mafiot e la putere. România este de 2 ori în doliu”

Peste 50% din elevii români au nevoie, zilnic, de cel puțin 3 ore pentru a-și face temele

sosete rosia montana

Vânzările de şosete de lână au explodat în urma protestelor. "Dau şi străinii comandă"

Soluțiile care elimină tragediile de la metrou. Unde se pot adăposti persoanele căzute pe sine

30 de familii din Alba au primit în dar o vacă din rasa Holstein

Viermi în mâncarea de la un spital din Constanța. Reacția conducerii după reclamația unei mame

Mai mulți studenți din Sibiu au gătit o masă copioasă pentru bătrâni de la azil

Șoferii ar putea fi amendați, încă de la prima abatere