Patrimoniul inestimabil de la Muzeul National de Istorie, distrus de disputele politice. Cat pierde Romania in fiecare an

Ultimul update: Luni 20 Ianuarie 2014 06:59
Data publicarii: Vineri 17 Ianuarie 2014 20:56
Categorie: Special

Romania poate sa ramana, in orice moment, fara unele dintre cele mai valoroase obiecte de patrimoniu. In acest moment, piese de o valoare inestimabila sunt depozitate intre pereti care se pot prabusi.

Totul se intampla la Muzeul National de Istorie, inchis de 12 ani pentru restaurare. Incepute in 2002, lucrarile ar fi trebuit sa se incheie in 2006, insa, din cauza unui conflict dintre statul roman si firma de constructii a omului de afaceri Vasile Turcu, au fost sistate.

In toata aceasta poveste, nimeni nu pare sa-si asume vreo vina.

Sute de mii de piese de muzeu, unele vechi de peste 10.000 de ani, sunt tinute inghesuite in lazi - in santierul din interior.

Dintr-un spatiu expozitional de 8.000 de metri patrati, doar 1.800 sunt in prezent la dispozitia publicului.

Muzeul Taranului Roman ar putea disparea. De ce se cearta PSD cu PNL pe aceasta cladire

O consecinta a lucrarilor intrerupte brusc, in iarna lui 2008-2009 a avut loc o inundatie produsa de spargerea tevilor de la sistemul de incalzire.

Veche de 120 de ani, cladirea ar putea sa cada la primul cutremur serios, spun specialistii in constructii. Mai ales ca partea deja restaurata apasa acum si mai tare pe aripa veche, fragila.

"Structura era complet putreda si se balanganea cand batea vantul si ne-a fost frica sa nu cada peste trecatori. A trebuit sa dam jos ornamentul acela", a spus directorul muzeului.

La subsolul muzeului, adica la 10 metri sub bulevardul Calea Victoriei. Aici, situatia este de-a dreptul dezastruoasa. Avem de-a face cu o umiditate de 100% si, din cauza infiltratiei apei in pereti, acestia stau sa cada peste obiectele de patrimoniu.

Muzeul de Istorie, prins la mijloc intre certurile politicienilor

Povestea incepe in 2002, cand firma Romconstruct a castigat licitatia. La vremea aceea lucrarea era estimata la 4 milioane de dolari.

Razvan Theodorescu, ministrul Culturii din 2002, a spus ca in momentul semnarii contractului "succesoarea mea la conducerea ministerului a deschis o ancheta. E vorba de luptatoarea anti-comunista, Mona Musca."

"Avand in vedere ca fata de contractul initial, pretul lucrarilor la muzeu a crescut de cateva zeci de ori, Ministerul Culturii a efectuat un audit la Muzeul de Istorie", a spus Mona Musca, ministrul Culturii din 2005.

Cel care a inlocuit-o pe Mona Musca la Ministerul Culturii a decis sa sisteze lucrarile in 2006, atunci cand, in urma unui raport al corpului de control trimis de premierul Calin Popescu Tariceanu, s-a constatat ca suma prevazuta in contract ajunsese sa fie de 75 de ori mai mare.

"Ei pornisera cu niste lucrari minore, dar, ulterior, contractul a fost de foarte multe ori umflat si, din acest motiv, am cerut sa se faca un contract nou sau sa fie reziliat", a spus Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii din 2006, anul sistarii lucrarilor.

Proprietarul firmei de constructii este fostul actionar de la Dinamo, Vasile Turcu. Acesta se considera victima unor jocuri politice si parte pagubita, intrucat mai are de recuperat 200.000 de euro, bani pentru care se afla in litigiu cu ANAF.

Pana la urma contractul a fost reziliat in 2012, pe cale amiabila. Constructorul sustine ca a realizat aproximativ 40% din lucrare.

Concluzia: Publicul este privat de patrimoniul istoric

In tot acest timp, Muzeul de Istorie a ramas fara sisteme de climatizare si mare parte din sistemele de securitate.

"Publicul este privat de un drept elementar - acela de a avea acces la un patrimoniu, care nu este numai romanesc sau de importanta pentru noi. Este un patrimoniu care are o importanta europeana si mondiala", a spus directorul muzeului.

Dupa 12 ani de izolare, pierderile Muzeului National de Istorie sunt estimate la 15 milioane de euro.

Expozitie dedicata unei romance la cel mai important muzeu de arta moderna din lume

Expozitie dedicata unei romance la cel mai important muzeu de arta moderna din lume

interviu regele mihai

INTERVIU. Regele Mihai, despre relația cu tatăl său: ”Dacă aș fi fost ca un melc, aș fi intrat imediat în cochilie”

"Sunt român şi asta o simt foarte tare". Mihai I al României, povestea ultimului monarh al României

În genunchi, în lacrimi, cu tricolorul. Cum și-au luat românii adio de la Regele Mihai. FOTO

Povestea familiei regale a României. Cei patru regi care au făcut posibilă independența şi modernizarea statului român

Imagini de la ceremoniile funerare regale din România. Sicriul cu Regele Ferdinand, lăsat deschis

Interviul integral oferit de Regele Mihai lui John Florescu: ”Oamenii erau solidari. Comunismul i-a schimbat în rău”

Printul Philip, Duce de Edinburgh, Regele Mihai, interviu

Prințul Filip, interviu exclusiv pentru John Florescu: "A cunoscut-o pe Ana la nunta mea. Nu ştiam ce se înfiripă între ei"

Decorațiile și însemnele Regelui Mihai, expuse în Sala Tronului. Însemnătatea lor

Domnul Leonida povesteşte momentul în care Regele Mihai a fost urmărit de ruşi şi obligat să îşi părăsească ţara

Copilăria Regelui Mihai I. Un băiat modest și educat, pasionat de tehnică și automobile

Adevărata istorie a fabuloasei averi a Casei Regale. De ce regele Mihai și regina Ana nu au vorbit public despre bani

Discursul integral al Regelui Mihai I al României din Parlament: "Lumea de mâine nu poate exista fără morală"