Marmureanu: Va fi cutremur de pana in 7 grade in perioada urmatoare

Ultimul update: Sambata 27 Octombrie 2012 02:48
Data publicarii: Vineri 26 Noiembrie 2010 00:00
Categorie: Social

UPDATE: Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, sustine ca nu se asteapta, in perioada urmatoare, la un cutremur devastator in Romania, insa cu toate acestea se vor resimti unele de intensitate medie.

"Cutremure sunt, vor fi... pentru ca traim in aceasta zona, dar cutremure catastrofale de peste 7 nu se pune problema acuma. Iar daca vor fi pana la 7 nu le putem opri. De obicei la 10-12 ani este un cutremur in jur de 6 si ceva. A fost unul in 2004, deci poate sa fie in 14, 15, 16, 17. Pot sa fie si e normal", a declarat Marmureanu.

Asadar, un cutremur de magnitudine 6 pe scara Richter s-ar putea produce in perioada urmatoare. Cel mare, de peste 7 grade, nu este insa de luat in calcul prea curand din punctul de vedere al specialistilor.

La Institutul National de Fizica Pamantului seismele mici, de care am tot auzit in ultimele zile, sunt monitorizare. Chiar si joi s-a inregistrat unul de 3,18 pe scara Richter. Inseamna ceva aceasta activitate din zona Vrancea?

"Nu ne intereseaza in analizele noastre aceste cutremure pana in 7 pentru ca nu sunt relevante pentru siguranta si riscul populatiei", a mentionat Marmureanu.

Stiti ce sa faceti in caz de cutremur? Niciodata sa nu parasiti locuinta!

Revenind la cutremurul de 6 grade pomenit de profesorul Marmureanu, aceasta nu ar trebui sa fie un pericol nici macar pentru cladirile deja afectate in 1977, spun expertii in constructii.

Specialistii insista insa: autoritatile ar trebui sa termine ce au inceput timid, si anume sa consolideze cladirile foarte vechi. Cele care se pot prabusi chiar daca ar avea loc un cutremur de mai mica intensitate. Pentru astfel de cazuri sunt pregatiti sa intervina cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Statistic vorbind, ultimele cutremure cu o magnitutdine cuprinsa intre 6 si 7 pe Richter au avut loc o data la 14 ani. Ultimul in 2004. Cele devastatoare, de peste 7, spun specialistii, sunt mult mai rare. In Romania, un asemenea seism are loc o data la o jumatate de secol.

Din fericire, in zona Vrancei cele mai multe miscari ale scoartei au loc la adancimi foarte mari de peste 80 de kilometri, ceea ce face ca efectele sa fie resimtite incepand cu Moldova, continuand cu Ucraina si pana in Rusia.

Campania Stirilor ProTv "Exista viata dupa cutremur!" a atras atentia autoritatilor ca la un un seism de peste 7 pe Richter peste 2.000 de cladiri si vechi si noi din toata tara ar putea sa cada. Cel mai afectat ar fi, desigur, Bucurestiul, unde 300 de imobile sunt cu risc major si alte 300 ar suferi daune importante.

Am putea avea un cutremur de 4,7 pe scara Richter pana la sfarsitul anului!

Am putea avea un cutremur de 4,7 pe scara Richter pana la sfarsitul anului!

Familie

O familie de irlandezi riscă să ajungă pe străzi, în prag de Crăciun

Proiectul privind asistaţii social, la vot, în Senat. Refuzul unui loc de muncă, pedepsit

Cei care ţin postul Crăciunului au parte de prima dezlegare la pește

Primarul din Focşani a dat seminţe pe jos în conferinţa de presă. Ce voia să demonstreze

Resturile de mâncare, ridicate la rang de artă de câțiva fotografi talentați. Banii strânși îi donează

Mădălina Ghenea, donație pentru copiii afectați de boli incurabile, din centrul Hospice

cioban, stana, internet

Proprietarii de stâni, disperați că nu găsesc ciobani: ”Acum vor și Facebook la oi”

Copiii sub 16 ani nu vor mai putea avea cont pe Facebook fără acordul părinților, din 2018

Risc mare de sărăcie. O mamă își alăptează copilul de 3 ani pentru că nu are mâncare

Scandal în Gorj intre câţiva sateni şi o firmă care face prospecţiuni. Care sunt nemulţumirile

A găsit o furculiță înfiptă sub mașină și acum se teme de dușmani. Povestea primăriței

Studenții din Cluj, mobilizați pentru a dona sânge. „E o cauză nobilă”