Marmureanu: Va fi cutremur de pana in 7 grade in perioada urmatoare

Ultimul update: Sambata 27 Octombrie 2012 02:48
Data publicarii: Vineri 26 Noiembrie 2010 00:00
Categorie: Social

UPDATE: Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, sustine ca nu se asteapta, in perioada urmatoare, la un cutremur devastator in Romania, insa cu toate acestea se vor resimti unele de intensitate medie.

"Cutremure sunt, vor fi... pentru ca traim in aceasta zona, dar cutremure catastrofale de peste 7 nu se pune problema acuma. Iar daca vor fi pana la 7 nu le putem opri. De obicei la 10-12 ani este un cutremur in jur de 6 si ceva. A fost unul in 2004, deci poate sa fie in 14, 15, 16, 17. Pot sa fie si e normal", a declarat Marmureanu.

Asadar, un cutremur de magnitudine 6 pe scara Richter s-ar putea produce in perioada urmatoare. Cel mare, de peste 7 grade, nu este insa de luat in calcul prea curand din punctul de vedere al specialistilor.

La Institutul National de Fizica Pamantului seismele mici, de care am tot auzit in ultimele zile, sunt monitorizare. Chiar si joi s-a inregistrat unul de 3,18 pe scara Richter. Inseamna ceva aceasta activitate din zona Vrancea?

"Nu ne intereseaza in analizele noastre aceste cutremure pana in 7 pentru ca nu sunt relevante pentru siguranta si riscul populatiei", a mentionat Marmureanu.

Revenind la cutremurul de 6 grade pomenit de profesorul Marmureanu, aceasta nu ar trebui sa fie un pericol nici macar pentru cladirile deja afectate in 1977, spun expertii in constructii.

Specialistii insista insa: autoritatile ar trebui sa termine ce au inceput timid, si anume sa consolideze cladirile foarte vechi. Cele care se pot prabusi chiar daca ar avea loc un cutremur de mai mica intensitate. Pentru astfel de cazuri sunt pregatiti sa intervina cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Statistic vorbind, ultimele cutremure cu o magnitutdine cuprinsa intre 6 si 7 pe Richter au avut loc o data la 14 ani. Ultimul in 2004. Cele devastatoare, de peste 7, spun specialistii, sunt mult mai rare. In Romania, un asemenea seism are loc o data la o jumatate de secol.

Din fericire, in zona Vrancei cele mai multe miscari ale scoartei au loc la adancimi foarte mari de peste 80 de kilometri, ceea ce face ca efectele sa fie resimtite incepand cu Moldova, continuand cu Ucraina si pana in Rusia.

Campania Stirilor ProTv "Exista viata dupa cutremur!" a atras atentia autoritatilor ca la un un seism de peste 7 pe Richter peste 2.000 de cladiri si vechi si noi din toata tara ar putea sa cada. Cel mai afectat ar fi, desigur, Bucurestiul, unde 300 de imobile sunt cu risc major si alte 300 ar suferi daune importante.

Am putea avea un cutremur de 4,7 pe scara Richter pana la sfarsitul anului!

Am putea avea un cutremur de 4,7 pe scara Richter pana la sfarsitul anului!

Alexandra Nechita, micița Picasso

”Micuţa Picasso” își expune lucrările în România: ”Mă bucur că am reușit să vin”

Criză de țigle în județul Bihor. Oamenii își acoperă casele cu folie

Sistemul de alertă propus de specialiști, pentru a-i avertiza pe români în cazul unui dezastru

Ofertele furnizorilor de electricitate pentru a atrage 7 milioane de contracte

De ce casele din România nu rezistă la furtuni. Constructorii oferă garanţie doar 2-3 ani

Un primar din judeţul Galaţi îşi înfiinţează propriul sistem local de alertare prin SMS

mancare scoli

Laptele, cornul și păstârnacul. Statul schimbă meniul elevilor în acest an

Abandonați de părinți, iar apoi de stat. Normele ISU închid centrele de ocrotire nesigure

Teatrul Naţional a găzduit, în premieră, spectacolul UFO. Povestea oamenilor care au avut o "întâlnire extraterestră"

Mii de oameni au vibrat pe muzică celor mai în vogă artişti români, în Piaţă Constituţiei

Zidurile halelor industriale din Iași, opere de artă. Cum arată după un festival de street art

Paradox românesc: orașe cu toalete în spatele curții și sate ultramoderne