Dascalii si-au iesit din minti la Buzau! Au asediat Inspectoratul Scolar

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Satui sa fie mintiti cu legea in mana ca vor lua candva lefurile meritate oamenii au dascalii au rabufnit dupa o saptamana in care au refuzat sa mai intre in clase si sa dea note. La mitingul de marti au aparut si jandarmii.

Dureros este ca toti acesti oameni pusi in situatia sa isi cerseasca banii si sa se imbluzesca mai rau ca la carne pe vremea lui Ceausescu sunt dascali.

Furiosi ca nu li se explica omeneste de ce la ultima leafa au primit doar o parte din banii cuveniti s-au dus cu sutele la inspectorat. Si au fortat intrarea pentru ca sefii s-au inchis in birouri si n-au avut taria sa ii priveasca in ochi.

Reactia profesorilor din Buzau este indreptatita. Au de partea lor o lege votata in Parlamentul Romaniei care spune ca le vor creste lefurile de la 1 octombrie 2008.

Cum acest lucru nu s-a intamplat oamenii au mers in instanta si au obtinut hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, care le dau dreptul sa incaseze mai mult cu 33%.

Citește și
elevi
Profesorii fac greva generala de o zi, in 22 aprilie
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Executivul le arunca praf in ochi protestatarilor si anunta ca o sa le dea esalonat banii cuveniti.

Incidentele de la Buzau i-au ambitionat si mai tare pe dascali. Vor ca autoritatile sa ii respecte pentru ca ei sunt oglinda societatii. Daca nu se intampla asta inseamna ca noi ca natiune nu existam deloc.

Statul dat in judecata de jumatate dintre profesori

Marirea salariilor cu 50%, promisa si aprobata de Parlament, dar niciodata aplicata este pe cale sa dea nastere celei mai mari crize din sistemul de invatamant romanesc! Jumatate dintre cei 275.000 de profesori din Romania au dat in judecata statul.

Cadrele didactice au chemat in instanta Ministerul Educatiei pentru drepturile care li se cuvin conform Legii 221/2008. Potrivit secretarului de stat Catalin Baba, cei care au obtinut deja hotarari judecatoresti favorabile lor vor primi banii esalonat, timp de trei ani.

Sindicalistii declara si ei ca sunt zeci de mii de procese castigate de profesori in instanta si cer ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, sa faca o noua lege prin care toti profesorii sa primeasca majorarile salariale aprobate prin lege de Parlamentul Romaniei inca din 2008 si amanate de toate guvernele, de atunci incoace, prin ordonante de urgenta.

Pana cand si aceasta situatie se va rezolva, profesorii ies in strada si se plang de conditiile proaste din sistemul de educatie de la noi. Mii de dascali au pus cataloagele in cui si au amanat predarea materiei, protestand in fata institutiilor autoritatilor. 

Situatia protestelor in tara

In toate scolile din Arad, procesul de invatamant a fost inlocuit cu o greva de avertisment de doua ore. 6.000 de cadre didactice nu le-au preda nimic elevilor iar saptamana viitoare, pe 30 martie, acestia vor picheta Prefectura din Arad.

Si la Constanta, peste 300 de cadre didactice au protestat in fata Inspectoratului Scolar Judetean si a Prefecturii, pentru ca drepturile salariale sa le fie respectate.

In judetul Timis situatia este aceeasi. Peste 300 de profesori au ales sa protesteze si in zilele urmatoare pentru ca sunt nemultumiti de situatia din invatamant.

Profesorii de muzica, desen, teatru si dans au fost si ei in strada. In fata Prefecturii Capitalei si la Ministerul Educaţiei peste 100 de oameni si-au strigat nemultumirile. Ei se plang ca ministerul aloca doar 3.600 de lei pentru scolarizarea unui elev. Sindicalisti Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant cer ca aceasta suma sa fie de 6.000 de lei pe cap de elev.

Cadrele didactice sustin ca daca nu vor fi suplimentate fondurile pentru invatamantul vocational, sumele alocate ajung cel mult pana in luna august.

Pe 25 martie, sindicalistii ameninta ca vor organiza un miting in Piata Victoriei, urmat de un mars de protest care se va incheia la Ministerul Educatiei, concomitent cu un pichet la Ministerul Muncii. La actiune se anunta participarea a peste 10.000 de oameni veniti in Capitala din toata tara.

Daca nici pana atunci nu vor fi gasite solutii clare pentru problemele pe care le ridica angajatii din educatie, la inceputul lunii iunie ar putea fi declansata greva generala pe termen nelimitat. Asta ar insemna blocarea anului scolar prin neincheierea mediilor pentru elevi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Profesorii, in greva! Refuza sa mai treaca note in catalog
Profesorii, in greva! Refuza sa mai treaca note in catalog

Niciun copil din Romania nu a mers luni acasa cu vreun 10 in catalog. Profesorii le-au tinut tuturor lectia despre "greva japoneza" si i-au anuntat ca nu vor mai trece nicio nota in carnet. Asteapta ca Guvernul, corigent la salarizare, sa faca ceva.

Profesorii fac greva generala de o zi, in 22 aprilie
Profesorii fac greva generala de o zi, in 22 aprilie

Cadrele didactice vor face greva generala de o zi, in 22 aprilie, incepand de luni nu vor mai trece in catalog notele si calificativele elevilor, iar in 25 martie, in toate scolile nu vor fi tinute orele, pentru a se dezbate proiectul Legii educatiei.

Profesorii nu renunta asa usor la proteste
Profesorii nu renunta asa usor la proteste

UPDATE: Studentii si transportatorii au renuntat la proteste, iar cei de la metrou ar putea lua o decizie asemanatoare miercuri. In schimb, profesorii se tin tari pozitii si anunta ca isi vor cere drepturile in strada.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.