Exercitiu de simulare a unui cutremur care in Japonia dureaza o zi, finalizat in 20 de minute in Capitala: "A decurs corect"

Ultimul update: Sambata 18 Martie 2017 07:02
Data publicarii: Miercuri 15 Martie 2017 18:02
Categorie: Social

Autoritatile romane par ca vor sa ia in serios amenintarea unui cutremur de mari proportii, asa ca au chemat la Bucuresti mai multi specialisti japonezi pentru planuri si simulari, inclusiv in scoli.

Din pacate, exercitiile sunt departe de ceea ce ar trebui sa fie intr-o tara cu activitate seismica intensa. Dovada ca miercuri, la Colegiul "Gheorghe Asachi" din Capitala, in 20 de minute era gata treaba, in timp ce in Japonia ar fi durat mai bine de jumatate de zi.

Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" Bucuresti, ora 10.00. Suna alarma. Din acest moment, conform simularii, se presupune ca a inceput cutremurul. Copiii se lipesc de perete si isi tin caietele si manualele deasupra. Asa au fost invatati de diriginti care, la randul lor, ar fi fost instruiti de angajatii ISU.

Unii specialisti nu sunt insa de acord cu aceasta prima miscare.

Emil-Sever Georgescu, cercetator Institutul Urban INCERC: "Langa perete exista aceasta problema ca panourile ar putea sa se desprinda si sa fie un mic pericol. Ne protejam langa perete stand in genunchi si coate, iar cu mainile langa cap se protejeaza ceafa intr-un mod care asigura o protectie minimala."

Salvarea in caz de dezastru. Ce reprezinta abtibildul cu triunghi rosu care este pus pe ferestrele cladirilor din Japonia

La randul lor, japonezii isi invata copiii sa intre repede sub banci si sa ramana acolo cand pana se linistesc lucrurile. La fel le-au spus cei de la ISU si elevilor romani, numai ca astazi nu au participat la simulare. Au transmis insa ca in anumite cazuri se recomanda adapostirea intr-o zona cat mai indepartata de spatiile vitrate, adica departe de geamurile care se pot sparge.

Elevii de la Asachi au fost condusi in curte de profesori. Acolo ii asteptau cativa voluntari de la Crucea Rosie si primarul sectorului 6. Dupa 20 de minute, simularea a fost considerata un succes.

Laura Apostol, director Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" Bucuresti: "Am evacuat cele 10 clase in 3 minute."

Gabriel Mutu, primarul sectorului 6: "Din punctul meu de vedere, simularea a decurs corect."

Daca ar vedea imaginile filmate la Bucuresti, japonezii ar avea, in stilul lor politicos, cateva obiectii. La ei, o simulare facuta in scoala dureaza toata ziua. La ea participa toti presedintii asociatiilor de bloc din zona si reprezentantii firmelor din vecinatate. Scoala devine adapost in caz de dezastru, toata lumea stie exact ce are de facut. Este acordata o importanta deosebita si orelor de dupa cutremur, iar simularile nu se incheie odata cu evacuarea elevilor. Primarul sectorului 6 spune acum ca si el ar vrea acelasi lucru.

Gabriel Mutu, primarul sectorului 6: "Avem un proiect pe care dorim sa il derulam in sensul ca toate scolile din sectorul 6 sa fie dotate cu mancare neperisabila si saltele."

Edilii nu pot fi acuzati de rea intentie, cert este insa ca aceste simulari trebuie luate mult mai in serios. In Romania se tot vorbeste de o vreme despre cutremur ca despre un bau-bau din povesti care poate vine, poate nu vine, dar aparent prea putini factori de decizie constientizeaza ca e o problema de viata si de moarte.

Daca elevii din Japonia stiu exact ce au de facut atat in ce ii priveste pe ei, cat si in ceea ce priveste comunitatea, tinerii nostri raman dupa aceste simulari cu ce ii invata de la ele.

Unde si cand va avea loc urmatorul cutremur mare? Cum cerceteaza si estimeaza expertii japonezi miscarile pamantului

Unde si cand va avea loc urmatorul cutremur mare? Cum cerceteaza si estimeaza expertii japonezi miscarile pamantului

Colindatori

Spectacol impresionant oferit de colindători, la Galați

Iarna aceasta vom avea legume și fructe autohtone. Agricultorii au făcut investiții cu fondurile UE

Pastramă, cârnați și șorici, trimise la pachet pentru românii din străinătate

Ce se întâmplă la Poştă cu scrisorile trimise de copiii din România lui Moş Crăciun

Revoluția din decembrie '89, comemorată la Timișoara

România riscă să devină o ţară de bătrâni, cu doar 12 milioane de locuitori. Dezastrul anunţat de INS

porc in bagaje

Români opriţi la aeroport fiindcă aveau tot porcul în bagaje. "Pune înapoi cârnatul"

Magistrații ies în stradă, în semn de protest față de modificările legilor justiției. CTP: "Perfect legal!"

O echipă de ornitologi, vânători, rangeri și autorități de mediu încearcă să salveze o specie de pasăre

Ministrul Pop: Toate manualele de bază vor fi disponibile în format PDF şi digital interactiv

Tudor Chirilă, reacție dură la adresa PSD-ALDE: ”Clanul mafiot e la putere. România este de 2 ori în doliu”

Peste 50% din elevii români au nevoie, zilnic, de cel puțin 3 ore pentru a-și face temele