Profesorii nu mai stiu cum sa-i tina pe elevi la ore. Judetul in care s-au inregistrat un milion de absente intr-un semestru

Ultimul update: Duminica 21 Februarie 2016 07:05
Data publicarii: Joi 18 Februarie 2016 18:54
Categorie: Social

Situatie ingrijoratoare in toata tara: tot mai multi elevi chiulesc de la ore. Numai in judetul Constanta in primul semestru din acest an scolar s-au inregistrat peste un million de absente.

Profesorii incearca sa-i tina pe copii la ore prin masuri "democratice" sau diverse constrangeri. La Cluj, speriati de numarul mare de absente, responsabilii au demarat un program de prevenire.

Cum ii tinem pe elevi la scoala? Este o intrebare la care multi profesori incearca sa gaseasca un raspuns, in timp ce adolescentii se distreaza prin baruri.

In judetul Constanta, avem zilnic 12.700 de absente. Daca ne raportam la numarul elevilor, 110 mii in mediul rural si urban, insemna ca zilnic lipsesc de la scoala cateva zeci de elevi. Un simplu calcul arata ca zi de zi cel putin trei clase de elevi sunt goale!

Cristina Ivan, purtator de cuvant Inspectoratul Scolar Judetean Constanta: "Sunt 1.080.000 de absente dintre care 420 de mii sunt motivate."

Reporter: “Chiulesti?”
Elev: “Din cand in cand da. Ma plictisesc, ce sa fac toata ziua acolo? Zi de zi innebunesti, ce sa faci?!”

37.000 de copii au pierdut ajutorul social din cauza absentelor. Limita de la care incep sanctiunile

Cand au vazut cifrele, unii profesori au incercat sa se apropie de elevi cu propuneri inedite, cum ar fi o ora in aer liber.

Viorica Bucur, diriginta: "La inceput toata lumea a fost incatata, vai daaaa, mergem la suc. Cand ne-am apropiat de locul in care trebuia sa bem sucul din 20 de elevi am mai ramas cu 5-6 restul isi gasisera altceva de facut."

Desi nu a avut rezultatul dorit, programul de ore de dirigentie in aer liber continua. In acelasi timp, elevii care chiulesc au fost indrumati spre psihologii scolari.

La Cluj, speriati de numarul mare de absente, profesorii au inceput un program pilot. Parintii primesc scrisori de la conducerea scolilor privind situatia absentelor, iar barurile sunt verificate zilnic de politisti si jandarmi. Cei mai multi elevi renunta la chiul in momentul in care parintii lor afla ce fac.

Reporter: “Ti-au fost anuntati parintii?”
Elev: “Da au fost anuntati, am primit mustrare scrisa si o mica scrisoare de la doamna diriginta acasa la parinti.”

Valentin Cuibus, director Inspectoratul Scolar Judetean Cluj: "Atata timp cat numarul absentelor nemotivate a scazut in fiecare an de cand am dat drumul la acest proiect, cu aproximativ 5% in fiecare an, inseamna ca rezultatele se vad."

La Cluj, elevii care chiulesc pierd bursele sociale sau de merit, iar la peste 20 de absente pot fi exmatriculati. Multi nu isi dau seama ca atunci cand lipsesc de la ore, isi fura singuri caciula si viitorul.
 

22 de parlamentari vor fi sanctionati cu taierea salariului pentru absente nemotivate. Sebastian Ghita a lipsit cel mai mult

22 de parlamentari vor fi sanctionati cu taierea salariului pentru absente nemotivate. Sebastian Ghita a lipsit cel mai mult

Colindatori

Spectacol impresionant oferit de colindători, la Galați

Iarna aceasta vom avea legume și fructe autohtone. Agricultorii au făcut investiții cu fondurile UE

Pastramă, cârnați și șorici, trimise la pachet pentru românii din străinătate

Ce se întâmplă la Poştă cu scrisorile trimise de copiii din România lui Moş Crăciun

Revoluția din decembrie '89, comemorată la Timișoara

România riscă să devină o ţară de bătrâni, cu doar 12 milioane de locuitori. Dezastrul anunţat de INS

porc in bagaje

Români opriţi la aeroport fiindcă aveau tot porcul în bagaje. "Pune înapoi cârnatul"

Magistrații ies în stradă, în semn de protest față de modificările legilor justiției. CTP: "Perfect legal!"

O echipă de ornitologi, vânători, rangeri și autorități de mediu încearcă să salveze o specie de pasăre

Ministrul Pop: Toate manualele de bază vor fi disponibile în format PDF şi digital interactiv

Tudor Chirilă, reacție dură la adresa PSD-ALDE: ”Clanul mafiot e la putere. România este de 2 ori în doliu”

Peste 50% din elevii români au nevoie, zilnic, de cel puțin 3 ore pentru a-și face temele