Bucuresti, capitala europeana a aerului poluat. Ne sufocam ca la Copsa Mica
Bucuresti este pe primul loc in topul celor mai poluate orase mari de pe continent. Cantitatea de noxe din aerul pe care il respiram este de 38,2 micrograme. Vezi care este cel mai curat oras european.
Daca am limita poluarea aerului in principalele orase europene am putea salva 19.000 de oameni pe an. Speranta de viata ar creste si ea cu circa doi ani de zile, iar asta ar duce la economii de 31,5 miliarde de euro din reducerea costurilor cu sanatatea si absenteismul la locul de munca.
Au fost analizate 25 de orase din 12 tari membre. Populatia insumata a acestora este de aproape 39 de milioane de locuitori.
Doar Stockholm a fost sub limita periculozitatii in privinta poluarii cu particule toxice, adica sub 10 micrograme pe metru cub de aer respirat. Aceasta fiind calitatea optima a aerului, recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
La polul opus s-a clasat Bucurestiul, cu 38,2 micrograme. Capitala Ungariei, Budapesta este pe locul al doilea cu 33,7 de micrograme. Podiumul poluarii este incheiat de Barcelona cu 27 de micrograme pe metru cub.
Principala sursa de poluare a capitalei este traficul rutier.
Bucurestenii inspira zilnic resturile gazoase si cancerigene emise de cele aproximativ peste 2,5 milioane de automobile din oras. 70 % din impuritatile din aer provin din traficul auto.
Centralele electrotermice, industria, santierele de constructie si unele instalatii de incalzire a locuintelor particulare ocupa, in ordine, urmatoarele patru locuri ale clasamentului.
Conform statisticilor Ministerului Mediului, bucurestenii inhaleaza lunar 273 de tone de praf pe kilometru patrat.
Locuitorii capitalei sunt considerati, din pacate, "cel mai mare aspirator de praf si noxe" din Europa.
Statistici alarmante despre Bucuresti
• 150.000 de masini apar anual in Bucuresti
• infrastructura din capitala a fost proiectata pentru maximum 200.000 de masini, acum sunt de 10 ori mai multe
• la fiecare 500 de metri gasim o benzinarie, pe drumurile principale
• in 1989 aveam 37 milioane mp de spatiu verde, acum mai avem sub 13 milioane
• in 1.000 de kilometri de mers, o masina consuma oxigenul necesar unui om pentru un an
Efectele nocive ale poluarii asupra corpului uman
Noxele din Roma au fost de 21,4 micrograme, in timp ce in Paris si Londra valorile au aratat 16,4 si 13,1.