Afaceri romanesti pe bani europeni: "cursurile" de recalificare
Suna ciudat, dar pregatim someri ca sa stea acasa. Europa ne da un sac de bani pentru recalificarea celor ramasi fara slujba, dar nimeni nu urmareste cati dintre ei se si angajeaza.
"Obiectivul nostru este doar sa ii pregatim" ne transmite autoritatea care gestioneaza fondurile europene. Problema este ca, la finalul programului, Uniunea s-ar putea sa traga linie si sa vada ca am cheltuit banii de pomana.
Sfaturile le-am auzit la un curs de bucatari. Organizatorii au obtinut doua milioane de lei de la Uniunea Europeana, dupa ce au promis ca in patru luni ii invata pe someri arta culinara si le dau un certificat care sa ii ajute sa se angajeze mai usor. Numai ca in contract, firma promite ca isi vor gasi de lucru doar 5% dintre cursanti.
Pentru ca a promis ca, din 170 de oameni care termina cursul se vor angaja opt, firma a avut mai multe sanse ca sa obtina bani europeni. Dar la fel de bine putea sa nu promita nimic. La fel cum nu este obligata niciuna dintre cele 385 de institutii care primesc un miliard de lei de la Uniune, pentru pregatirea a 300.000 de someri.
Autoritatea care gestioneaza aceste fonduri nu impune o asemenea conditie. Dar nimeni nu urmareste cati somerii pregatiti se angajeaza.
Din a doua jumatate a anului, ministerul muncii vrea ca toate cursurile de recalificare organizate de stat sa fie facute numai in functie de cererea de forta de munca de pe piata. Cat despre recalificarea platita de Uniune, nu se schimba nimic.
Sursa: Pro TV
Etichete: fonduri europene, cursuri, contracte, someri,
Dată publicare:
27-03-2011 18:16