Romania a intrat in TOP 5 al tarilor cu cei mai multi emigranti. Cati romani au plecat sa munceasca in afara
Oficial, Romania este pe locul patru in Europa la numarul de cetateni care traiesc in afara tarii. Avem peste 3,4 milioane de romani plecati la munca in strainatate, ori stabiliti definitiv acolo, cu tot cu familii.
Cifrele vin de la Organizatia Natiunilor Unite si le contrazic pe cele de la Institutul nostru de Statistica, unde au iesit cu 1 milion de emigranti mai putin.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Pentru prima data Romania a intrat in top cinci tari europene din care au migrat cei mai multi oameni. Pe primul loc e Marea Britanie cu 4,9 milioane; pe doi, Polonia cu 4,4; Germania, cu 4 milioane si Romania care are in afara tarii numai putin de 3,4 milioane de oameni. Si cei mai multi sunt tineri - in grupa de varsta 30-45 de ani, plus ca majoritatea dintre ei au o meserie, deci golul lasat acasa nu e doar demografic, ci si de productivitate.
Pe ultimul loc e Italia. Am pierdut in ultimii 25 de ani 17% din populatia Romaniei doar prin migratie. Iata de ce:
Vasile Ghetau, Institutul pentru Demografie al Academiei Romane: "Migratia externa a fost o reactie foarte prompta si foarte dura ca dimensiune la situatia economica din tara pe de o parte si la avantajele pe care migrarea intr-o alta tara dezvoltata le poate oferi."
Tudorel Andrei, presedintele INS: "Valul migratiei externe a fost mare la nivelul anilor 90'. Dimensiunea maxima a fluxului migrator a fost in 2007. Mai mult de jumatate de milion au plecat intr-un singur an, iar intr-un fel vestea pozitiva incepand cu anul trecut pe datele pe care le avem exista un echilibru pe numarul de plecari si numarul de sosiri."
Institutul nostru de Statistica arata ca doar 2,5 milioane de romani sunt plecati in strainatate, cu un milion mai putini ca in datele ONU. Cei stabiliti afara sunt insa in permanent contact cu tara, daca e sa ne luam dupa cautarile lor pe internet.
Marius Lazarescu, fondator agentie de marketing online: "Pe de o parte am observat o crestere a volumului de cautari fata de anul trecut. Aproape o dublare a cautarilor generate de romanii din diaspora, iar aceste cautari am observat ca se fac predominant de pe desktop, sub 30% se fac de pe dispozitive mobile, sub media europeana de 50%."
Concret, cei din Italia cauta asigurari auto, romanii din Spania, materiale de constructii pentru renovarea caselor ramase in tara. Cei din Regat prefera masinile de inchiriat, iar cei din Franta au nevoie de servicii de avocatura. Diaspora romaneasca din Germania cauta mai ales servicii medicale, potrivit studiului facut de agentia Today's.
Sursa: Pro TV
Etichete: migranti, romani, INS, diaspora, clasament, migratie, ONU, statistici,
Dată publicare:
17-07-2016 07:37