O parlamentara britanica din tabara pro-UE a murit dupa ce a fost impuscata. Ce ar fi strigat criminalul inainte de a o ataca

×
Codul embed a fost copiat

Parlamentara laburista Jo Cox, impuscata si injunghiata joi, in timp ce facea campanie pentru ramanerea Marii Britanii in UE, a murit, relateaza BFMTV.

Jo Cox facea parte din tabara care sprijina ramanarea Marii Britanii in UE. Ca urmare a tragediei, campania privind referendumul a fost suspendata in Marea Britanie.

Sotul parlamentarei a transmis un mesaj dupa aflarea vestii, in care spune ca va lupta de acum inainte impotriva urii care a dus la moartea sotiei sale.

CITITI IN ARTICOL:
Ce ar fi strigat criminalul inainte de a o ucide
Premierul britanic si liderul laburist i-au adus un omagiu parlamentarei ucise
Detalii legate de crima care a inspaimantat Marea Britanie. Ce au vazut martorii
Primele imagini cu agresorul au fost facute publice de politistii britanici
Mesajul transmis de sotul parlamentarei ucise
Parlamentara laburista Jo Cox a fost impuscata de trei ori si injunghiata

Premierul britanic si liderul laburist i-au adus un omagiu parlamentarei ucise

Citește și
tamisa
"Batalia" navelor pe Tamisa, pe tema Brexit-ului. Nigel Farage si Bob Geldorf si-au aruncat unui altuia acuzatii si insulte
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Premierul britanic David Cameron si liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, i-au adus omagii parlamentarei laburiste Jo Cox, care a murit joi dupa ce a fost atacata in timp ce facea campanie pentru ramanerea Marii Britanii in UE, relateaza FT si Daily Express.

"Am pierdut o mare stea. Avea o inima mare, iar oamenii vor fi foarte, foarte tristi in legatura cu ce s-a intamplat", a declarat David Cameron.

La randul sau, Corbyn a afirmat ca fiicele politicienei "vor creste fara mama lor, dar pot fi foarte mandre de ceea ce a facut, ceea ce a realizat si ceea a sustinut”.

"Jo a murit facandu-si datoria publica (aflata – n.r.) in centrul democratiei noastre, ascultand si reprezentand oamenii pe care a fost aleasa sa ii serveasca. Este o cauza foarte importanta pentru noi toti”, a adaugat el.

Cine este barbatul care a ucis-o pe Jo Cox

Potrivit martorilor, se pare ca Tommy Mair a injunghiat-o in mod repetat pe parlamentara Jo Cox, dupa ce anterior o impuscase de trei ori. "Statea intins langa ea si a bagat cutitul de mai multe ori in corpul femeii", spun cei care au vazut incidentul. Apoi agresorul a plecat, lasandu-si victima intr-o balta de sange.

Vecinii barbatului spun ca acesta a locuit in aceeasi casa timp de 30 de ani. Acesta nu conducea masina si se pare ca nu avea nici o slujba stabila. Ocazional, isi mai castiga banii lucrand in gradinile oamenilor din cartier.

"Nu am vazut sa primeasca vreodata vizitatori. Era un om singuratic, dar ii placea gradinaritul", sustine unul dintre vecinii agresorului.

Prima fotografie cu agresorul

Politistii au facut publica o imagine cu cu barbatul de 52 de ani care a ucis-o pe parlamentara din Marea Britanie, la scurt timp dupa ce acesta a fost retinut de politisti.

Mesajul transmis de sotul parlamentarei ucise

Brendan Cox, sotul parlamentarei, a transmis un mesaj emotionant dupa moartea femeii.

"Astazi este inceputul unui nou capitol in vietile noastre. Unul mai dificil, mai dureros, mai trist si mai lipsit de dragoste.

Eu, prietenii lui Jo si familia noastra vom lupta de acum incolo impotriva urii care a ucis-o pe Jo.

Credea intr-o lume mai buna si a luptat pentru asta in fiecare zi cu o energie si o ardoare care ar fi epuizat majoritatea oamenilor."

Parlamentara britanica a fost impuscata de trei ori

Politiciana de 41 de ani, care are doua fiice, a fost impuscata de trei ori, dintre care o data in fata, injunghiata si lovita, in timpul unei intalniri cu alegatorii, la Birstall, in apropiere de Leeds, au declarat martori oculari. Premierul britanic David Cameron a transmis pe Twitter ca moartea lui Joe Cox 'este o tragedie'. "Ea a fost un membru angajat si implicat al parlamentului", a adaugat prim-ministrul.

Un barbat de 52 de ani, identificat de presa locala drept Tommy Mair, a fost arestat dupa atac.

Potrivit vecinilor sai, barbatul era un singuratic.

Unii martori spun ca Jo Cox a fost ranita cand a intervenit pentru a desparti doi barbati care se luasera la bataie pe strada.

„Era un tip foarte curajos si un alt tip, cu o sapca alba de baseball, pe care incerca sa il imobilizeze, iar tipul cu sapca a scos deodata o arma din geanta sa”, a povestit Hithem Ben Abdallah, care se afla intr-o cafenea din apropiere in momentul producerii atacului, in jurul orei locale 13 (17 ora Romaniei).

Potrivit martorului, barbatul care se lupta cu agresorul s-a retras la vederea armei, iar parlamentara a intervenit. Dupa aceea, atacatorul a tras doua focuri de arma.

„Parea o arma din timpul Primului Razboi Mondial sau o arma improvizata. Nu este genul de arma pe care il vezi in mod normal”, a adaugat el, precizand ca agresorul s-a indepartat apoi foarte linistit de locul faptei.

Alti martori oculari sustin ca cel care a atacat-o pe Cox a strigat „Marea Britanie pe primul plan”, unul dintre sloganurile campaniei pentru iesirea Regatului Unit din UE si ca parea sa o fi asteptat pe politician special pentru a o ataca.

“La ora locala 12.53 (14.53 ora Romaniei), astazi (joi – n.r.), politia a fost chemata la un incident pe strada Market, Birstall, unde o femeie in jur de 40 de ani a fost ranita grava si este in stare critica. Un barbat in jur de 50 de ani, aflat in apropiere, a suferit de asemenea rani usoare (....). Ofiteri inarmati au ajuns la fata locului, iar un barbat de 52 de ani a fost arestat in zona”, a declarat un purtator de cuvant al fortelor de ordine.

Cox, absolventa a Universitatii Cambridge, a fost aleasa parlamentara de Batley and Spen in 2015. Ea era presedinta Grupului Femeilor Laburiste si a lucrat anterior pentru Salvati Copiii.

Atat politicienii care fac campanie pentru iesirea Marii Britanii din UE, cat si cei care pledeaza pentru ramanerea in blocul comunitar si-au suspendat joi campania.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: UE nu va fi
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: UE nu va fi "in pericol de moarte" daca Marea Britanie pleaca

Uniunea Europeana nu va fi "in pericol de moarte" daca Marea Britanie va parasi blocul comunitar, a declarat joi, in timpul unei vizite in Rusia, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, transmite AFP.

"Batalia" navelor pe Tamisa, pe tema Brexit-ului. Nigel Farage si Bob Geldorf si-au aruncat unui altuia acuzatii si insulte

Campania pentru referendumul care va decide, peste o saptamana, daca Marea Britanie ramane sau nu in Uniunea Europena a trecut miercuri printr-o "batalie" navala.
 

Brexitul
Brexitul "ar face din Marea Britanie o tara terta". Avertizarile ministrilor de Externe francez si german

Ministrii de externe francez si german, Jean-Marc Ayrault si Frank-Walter Steinmeier, au avertizat miercuri asupra riscului unei dezintegrari a Uniunii Europene in cazul unui vot favorabil Brexitului (iesirea Marii Britanii din blocul comunitar).

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane
Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane

Parchetul General anunţă, joi, continuarea urmării penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter.