Brexitul "ar face din Marea Britanie o tara terta". Avertizarile ministrilor de Externe francez si german

Ultima actualizare: 18-06-2016 07:15
Brexit

Ministrii de externe francez si german, Jean-Marc Ayrault si Frank-Walter Steinmeier, au avertizat miercuri asupra riscului unei dezintegrari a Uniunii Europene in cazul unui vot favorabil Brexitului (iesirea Marii Britanii din blocul comunitar).

Referendumul va avea loc pe 23 iunie, iar cei doi oficiali au apreciat ca daca totusi un astfel de vot se va produce, statele ramase in blocul comunitar nu vor putea 'sa mearga mai departe ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat' transmit agentiile AFP, Reuters si EFE, potrivit Agerpres

Un vot favorabil Brexitului "ar fi pentru UE un soc in urma caruia va trebui sa ne asiguram ca UE va fi prezervata si ca procesul reusit de integrare de mai multe decenii nu se va incheia prin dezintegrarea blocului", a declarat Steinmeier dupa o intalnire de lucru cu Jean-Marc Ayrault, desfasurata in localitatea Brandenburg, seful diplomatiei germane insistand asupra necesitatii unui efort concertat pentru a asigura stabilitatea Uniunii Europene in eventualitatea Brexitului.

"Britanicii se afla in fata unei alegeri", a spus la randul sau seful diplomatiei franceze. "Si ei stiu bine ca un vot pentru Brexit - cum afirma recent presedintele Comisiei Europene (Jean-Claude Juncker) - ar fi o alegere care ar face din Marea Britanie o tara terta (...) Aceasta ar fi realitatea, ceea ce nu ne dorim", a adaugat Ayrault.

"Europa nu poate fi statica, ea trebuie sa se miste (...) Astazi ea se confrunta cu contradictii, cu frane, cu dificultati, temeri si angoase (...) Vrem sa dam Europei un nou dinamism", a mai afirmat ministrul francez de externe dupa intrevederea cu omologul sau german.

"Amandoi ne numaram printre cei care spun ca nu trebuie sa ne reintoarcem la un nationalism care incita un stat european impotriva altuia", a conchis Steinmeier.

Tabara britanicilor care sprijina ramanerea in blocul comunitar, condusa de premierul conservator David Cameron, se afla sub presiune dupa ce o succesiune de sondaje publicate in ultimele zile indica un avans al taberei sustinatorilor Brexitului.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO