Bebelusi din Arges, infectati cu E.coli din branza de vaci. Unul dintre ei a murit la Spitalul Marie Curie

Ultimul update: Joi 03 Martie 2016 07:12
Data publicarii: Luni 29 Februarie 2016 16:29
Categorie: Sanatate

Avem primele explicatii oficiale in cazul surselor de imbolnavire a bebelusilor din Arges.

Potrivit analizelor desfasurate de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara pentru Siguranta Alimentelor si Ministerul Sanatatii, o posibila cauza a infectiei pare sa fie o branza proaspata de vaci, vanduta varsata, si produsa la o fabrica din Arges. Intr-un singur caz, infectia pare sa fi provenit de la carnea de pui din gospodarie.

Informatiile, singurele concrete venite la o luna de la primul caz de imbolnavire, se bazeaza pe rezultatele a 194 de analize din cele 337 de probe, prelevate din grupe diferite de alimente. Bacteria depistata este aceeasi care a fost gasita in organismul bebelusilor.

La sfarsitul saptamanii trecute autoritatile sanitar veterinare au ridicat probe din toate sursele indicate de parintii copiilor bolnavi. Au fost recoltate probe de alimente atat din magazine, cat si din piete si gospodarii, de la fructe si legume, pana la produse lactate si carne.

194 de esantioane analizate, din cele 337 prelevate, au indicat prezenta Escherichia Coli O 26, adica acea tulpina care a produs toxina care a imbolnavit copilasii din Arges.

Ministrul Sanatatii a anuntat cauzele imbolnavirii bebelusilor din Arges. Alti cinci copii au ajuns la Marie Curie

"Concluziile in urma testelor realizate in Arges si Bacau", a declarat ministrul Agriculturii pentru Stirile ProTV, se refera la "identificarea unui lot de branza proaspata de vaci de 25 de kilograme", produsa de o firma din Curtea de Arges. Este vorba de un producator traditional, astfel ca s-a dispus stoparea activitatii acestei fabrici. "intre timp, lotul a disparut, s-a comercializat. Din ce s-a gasit in magazin, s-a testat". La Bacau este vorba de "o spata cu gat recoltata din frigiderul unei familii, o pasare recoltata din gospodaria familiei respective", potrivit ministrului Achim Irimescu.

Inspectorii sanitari veterinari de la DSVSA, alaturi de cei sanitari ai DSP, vor verifica tot lantul de productie al agentului economic unde au fost depistate nereguli.

Daniel Lupu, director DSV Arges: "Rezultatele partiale au iesit pozitive la ecoli 26 pentru branza proaspata de vaci cu grasime produsa. Vom lua probe de la toate sursele de unde iau ei lapte dar si sursa umana si am inchis sectia in care se fabrica branza."

Producatorul de lactate din Arges al branzei de vaci confirmata cu ecoli O26 nu a comentat pana acum situatia. Iaurtul si laptele produse de aceeasi fabrica au iesit negative la Ecoli.

Doctor Sorina Hontzaru, director DSP Arges: "Din ancheta epidemilogica doi copii au mancat aceasta branza si chiar unul dintre copiii morti si vom continua ancheta epidemiologica."

La o luna de la primul caz de imbolnavire, la sectia de nefrologie de la Spitalul Marie Curie mai sunt internati 5 copii, 3 dintre ei cu dializa peritoneala. Unul dintre ei, un baietel de 10 luni din Topoloveni a fost externat azi.

Bobi Modan, tatal baietelului: "Plecam acasa dupa 3 saptamani si un pic suntem fericiti ca plecam, multumim cadrelor de aici. Acum mananca urineaza, care e cel mai important pentru noi, fiecare picatura era ca aur pentru noi."

Din pacate, la sectia de terapie intensiva unul dintre bebelusii internati are complicatii neurologice grave si poate ramane cu sechele pe termen lung.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, „dintre cele 194 de esantioane analizate pana la aceasta data, a fost depistata prezenta Escherichia Coli, serogrupul O 26, la:

- proba de pui (spate cu gat) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (apartinator) implicate in ancheta Ministerului Sanatatii. Carnea provenea de la pasari din gospodaria persoanei respective (judetul Bacau).

- probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg branza proaspata de vaci, produsa de o unitate de prelucrare a laptelui din judetul Arges.

In urma confirmarii prezentei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unitatii, pentru verificari. Datele rezultate in urma verificarilor arata ca lotul respectiv de branza a fost de 25 de kg, produsa in data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regasita la producator sau la comercializare. Masurile dispuse au fost urmatoarele:

- Sistarea activitatii in sectia de branzeturi unde a fost realizata branza proaspata analizata, pana la elucidarea situatiei.

- Efectuarea dezinfectiei in aceasta sectie a spatiilor, utilajelor, ustensilelor si suprafetelor de lucru. Dezinfectia va fi urmata de recoltarea de teste de sanitatie care sa ateste eficienta igienizarii.

- Personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, intr-un laborator de specialitate.

- Recoltarea de probe de lapte de la cele 2 ferme in momentul receptiei in fabrica, pentru examen bacteriologic si probe de apa, provenite de la intrarea si iesirea din unitate.

Toate aceste date sunt puse la dispozitia Ministerului Sanatatii pentru a fi utilizate in ancheta epidemiologica pe care o desfasoara."

Patriciu Achimas Cadariu a precizat joi cauza imbolnavirii bebelusilor din Arges."Dupa intalnirea cu specialistii Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, va putem spune faptul ca s-au identificat cauzele imbolnavirii, respectiv a bacteriei escherichia coli", a declarat Cadariu, intr-o conferinta de presa. Cadariu a mai precizat ca sursa infectiei este alimentara si interumana, fara a putea oferi alte detalii.

15 copii cu boli diareice acute si deshidratare internati la spitalul din Slatina in ultimele cinci zile

Directia de Sanatate Publica (DSP) Olt a anuntat, luni, ca in ultimele cinci zile au fost internati la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina 15 copii cu varste mai mici de cinci ani care aveau boala diareica acuta si deshidratare, iar alti doi copii din judet au fost internati la spitale din Craiova si Bucuresti cu aceeasi afectiune.

Intr-un comunicat de presa al DSP Olt se precizeaza ca in perioada 25-28 februarie s-au internat la spitalul din Slatina 15 copii cu boala diareica acuta cu deshidratare, la Spitalul "Victor Babes" din Craiova a fost internat un copil din judetul Olt si un alt copil din judetul Olt a fost internat la Spitalul "Matei Bals" din Bucuresti.

Rezultatele analizelor au indicat faptul ca in doua cazuri este vorba de infectie cu rotavirus (un pacient de la Slatina si unul de la Spitalul "Matei Bals" din Bucuresti), un copil internat la Slatina avea infectie cu salmonella, in cazul a opt dintre copii analizele sunt inca in lucru, iar in cazul a sase copii internati la Slatina rezultatele analizelor au fost negative pentru salmonella, shigella, yersinia enterocolita, campylobacter si rotavirus.

In prima parte a saptamanii trecute doi bebelusi internati cu boala diareica auta si deshidratare usoara la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina aveau infectie intestinala cu Escherichia Coli enteropatogen. Incepand din 18 februarie unitatile sanitare raporteaza toate cazurile de copii cu varste mai mici de cinci ani care prezinta boala diareica acuta cu deshidratare sau sindrom hemolitic uremic
 

Unul dintre bebelusii cu sindrom hemolitic-uremic va fi externat astazi. Vesti proaste despre ultimii copii internati

Unul dintre bebelusii cu sindrom hemolitic-uremic va fi externat astazi. Vesti proaste despre ultimii copii internati

insecte

Insectele, o obişnuinţă în meniurile restaurantelor din România. Resursele planetei, pe cale de dispariţie

Testare gratuită și rapidă, în Capitală, pentru a afla dacă sunteți infectat cu hepatita C

Bărbat din Cluj, salvat de soţie. I-a dăruit un rinichi soţului de ziua copilului lor

Reconstrucţie de penis în premieră, cu ţesut de pe antebraţ. Organul i-a fost amputat în somn de iubită

Semnalul de ALARMĂ tras de OMS: Avem de 10 ori mai mulţi copii obezi pe glob faţă de acum 4 decenii

Peste 124 de milioane de copii suferă de obezitate. Solicitările specialiștilor

depresie

Depresia şi izolarea socială afectează sănătatea românilor în mai mare măsură decât obezitatea

Cum să vă feriți de anunțurile false care promovează produse "minune"

Centrele de permanență, soluția care îi scapă pe pacienți de aglomerația de la camerele de gardă

Exemplele Danemarca și Polonia: cum funcționeaza bine un sistem de sănătate

Medicii Ionuț Gobej și Dorin Bică vor lucra exclusiv în sistemul privat

Angajații din Sănătate amenință cu greva generală. Salariile lor s-ar putea înjumătăți