Romanii care nu si-au primit cardul de sanatate au "invadat" Casele de Asigurari. 4% dintre cartele nu au fost distribuite

Ultimul update: Sambata 02 Mai 2015 07:05
Data publicarii: Miercuri 29 Aprilie 2015 12:47
Categorie: Sanatate

Dupa sapte ani in care s-a tot vorbit despre el, cardul national de sanatate intra definitiv in vietile noastre. De la 1 mai, documentul electronic devine obligatoriu.

Practic, toti asiguratii din Romania sunt obligati ca atunci cand merg la doctor, atat la stat, cat si la privat, sa il foloseasca. Deocamdata, 840 de mii de carduri nu au ajuns la destinatari, iar oamenii stau la cozi impresionanate la sediile caselor de asigurari.

Sute de oameni s-au asezat la cozi la casele de sanatate, de dimineata. Oamenii au fost nemultumiti ca trebuie sa astepte ore intregi ca sa isi ia un bon de ordine.

In strada, la coada, asa si-au inceput ziua asiguratii din Bucuresti. Alte cateva sute de bolnavi au ocupat holul in celalalt sediu al Casei Bucuresti. Angajatii pot elibera doar 600 de carduri pe zi, din totatul de 90.000 ramase nedistribuite.

"2 ore si jumate sa completez un formular, sa ridic, ca in sistemul de sanatate e haos: de la mine din familie primeste baiatul, eu si sotul nu, de ce? Daca stam in aceeasi casa...", a spus o femeie.

Reprezentantii Bisericii sustin ca 1 mil de romani refuza cardul de sanatate din motive religioase. Care este cifra oficiala

Si la casa asigurarilor de sanatate a apararii ordinii publice, sigurantei nationale si autoritatii judecatoresti a fost nebunie. Acolo, 150 de mii de asigurati nu si-au primit cardul electronic.

Citeste si: Toate informatiile necesare despre cardul national de sanatate

La nivel national, situatia arata asa: din totalul celor 14,3 milioane de documente emise, 840 de mii NU au fost distribuite. 500 de mii se afla la casele de asigurari, iar 340 de mii la doctorii de familile. Important e ca nimeni nu va fi refuzat la tratament, cu sau fara card.

"In sistem se vede daca dau numele si CNP-ul, se vede daca a fost emis si exemplifici, nu ai dorit sa vii cu el sau n-a ajuns. In oricare situatie, primeste servicii medicale, le decontam, dar aceste servicii sunt monitorizate separat", a spus Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Citeste si: Ce se intampla daca, de la 1 mai, ajungeti la medic fara cardul de sanatate. Ministrul Banicioiu: "Este o problema"

Situatia va dura cateva luni pana cand toti romanii vor intra in posesia cartelei de plastic. Prin lege, folosirea cardului e obligatorie din 1 mai la orice consultatie, internare sau pentru orice reteta, cu exceptia urgentelor. Cei care refuza cartela cu CIP din motive religioase trebuie sa isi ia o adeverinta de asigurat valabila 3 luni.

CNAS a tiparit 30.000 de carduri de sanatate pentru decedati. Cum se scuza oficialii:

CNAS a tiparit 30.000 de carduri de sanatate pentru decedati. Cum se scuza oficialii: "Cardurile nu au ajuns in posesia lor"

Mihai Ionac

Medic din Timișoara acuzat că le-a numit pe asistente ”ciori și vaci”. Mihai Ionac, sancționat

Poliţistul atacat cu sabia de un interlop are nevoie de un medicament de negăsit în România. Cine i l-a procurat

Autoritățile, indiferente. Doi oameni au murit în timp ce așteptau să li se aprobe transplantul de plămâni

Ministrul Sănătății a amânat din nou scăderea prețului la medicamente!

Lenjerii de pat de unică folosință în unele spitale românești. Pacienții laudă schimbarea

Primul deces înregistrat în acest sezon din cauza gripei, o femeie din București

Spitalul Craiova

Pană de curent majoră la Spitalul Craiova. Operaţii întrerupte şi oameni blocaţi în lifturi

Românii care fac treaba statului. Medicamentele vitale bolnavilor, aduse de ei din străinătate

Consulturile pediatrice la domiciliu, opțiunea părinților sătui de cozile din spitale

Pentru a evita cozile, părinții îi cheamă pe medici la domiciliu pentru a-i trata pe copii

Florian Bodog se laudă cu investițiile din Sănătate, deși spitalele au nevoie de alte aparate

Medicii de familie scapă parţial de birocraţie, ca să aibă mai mult timp pentru pacienţi