Analiza medicală pentru care românii așteaptă și un an

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Luni 21 August 2017 19:22
Categorie: Sanatate

Românii aşteaptă între două luni şi un an ca să poată beneficia de o investigaţie medicală complexă numită RMN, care ajută medicul să pună un diagnostic corect. Durata uriaşă de timp face inutilă investigaţia, în unele cazuri.

S-a ajuns în această situaţie pentru că nu sunt suficienţi bani la Casa de Asigurări de Sănătate. Bugetul alocat lunar se termină în câteva zile, aşa că au apărut listele de aşteptare. Cei care nu îşi permit să mai stea, din cauza bolii, merg la centrele private, unde plătesc de la 500 de lei în sus.

Spitale diferite, acelaşi răspuns. Cine are o trimitere de la medic pentru RMN trebuie să se înscrie pe lista de aşteptare şi să spere că în câteva luni va reuşi să obţină consultaţia.

Astra pentru că, deşi statul a alocat 700 de milioane de lei pentru analize de toate tipurile, banii se termină în primele zile ale fiecărei luni.

În acelaşi timp, sunt doar 45 de aparate tip RMN la spitalele de stat din toată ţară. La unitatea din Bacău, de pildă, a fost cumpărat abia anul trecut un astfel de aparat.

Dr. Adrian Popa, manager spitalul judeţean Bacău: ''Având în vedere media de 2 ore de examinare cred că peste 100 de pacienţi lunar beneficiază în condiţiile în care până să avem acest aparat având un contract cu furnizori externi realizăm undeva în jur de 25-30 cazuri pe lună."

Apoi, sunt spitalele care fac sute de investigaţii, dar au prioritate pacienţii internaţi, cum este cazul Spitalului Sf. Pantelimon din Capitală.

Mircea Ungurean, medic coordonator UPU Sf. Pantelimon: "Pacienţilor cărora le este recomandat să facă RMN-ul de către medicul de familie sau de către un medic din laborator, atunci se adresează direct firmei, neavând niciun fel de relaţie cu spitalul."

Aparatul cu rezonanţă magnetică nucleară, pe scurt RMN, este folosit cu precădere în neurochirurgie, ortopedie şi unele afecţiuni oncologice.  Medicii spun însă că pacienţii abuzează de această investigaţie şi o fac şi atunci când nu este necesar'.

Situaţia se schimbă, însă când vrem să plătim investigaţia.

Iar preţurile diferă în funcţie de zona examinată şi pot depăşi 1000 de lei pentru o singură investigaţie. Dacă vreţi şi cu substanţă de contrast, adică o analiză şi mai clară, mai scoateţi din buzunar cel puţin 200 de lei.

Accidentele vasculare cerebrale, care omoara un pacient din doi, sunt agravate de fumat. RMN-ul, prima metoda de preventie

Accidentele vasculare cerebrale, care omoara un pacient din doi, sunt agravate de fumat. RMN-ul, prima metoda de preventie

Spitalul Floreasca

Spitalul Floreasca și cel de Arși, mutate într-o clădire nouă, de 250 mil. euro

Institutul de Urologie din Cluj, ruinat de afacerile ilegale ale unui medic. Nu sunt bani nici de salarii

Au vrut să scape de monturi și și-au distrus articulațiile cu orteze de pe net. Avertismentul medicilor

Încă 2 oameni au murit, iar alte câteva zeci au fost depistați cu virusul West Nile

Promisiunile Ministerului Sănătăţii, tardive pentru românii care au urgent nevoie de transplant pulmonar

Campanie pentru donarea de sânge, la spitalul din Alba

sediu CASMB

Zeci de nume implicate în dosarul fraudei cu asigurări de sănătate. Scandalul s-ar putea extinde

Donatorii de sânge, testaţi pentru virusul West Nile. Boala a ucis deja 6 români

O pacientă plimbată dintr-o secţie în alta a murit în Pitești. De ce ar fi refuzat un medic să o trateze

Medici: Nu vă tratați pe internet. Informațiile false pot ucide

Amenzi în cazul medicilor care nu i-au convins pe părinți să-și vaccineze copiii

O singură picătură de sânge poate face diferența în cazul unui bolnav de leucemie