Lacurile "fara fund" din Maramures.Misterele iezerelor in care se spune ca dispar oameni si biserici

lacul Iezer, Maramures

Printre localnicii din Maramures circula zvonuri si legende bizare, legate de iezerele (lacurile adanci de munte) din aceasta regiune.

“Sa stiti ca apa e cateodata vie. Si cand e vie, cere cap de mort…”, iti veti auzi zicand pe unii batrani din Maramures, cand ii veti intreba de lacurile de munte de aici.

Legendele spun ca unele iezere sunt fara fund si obiectele aruncate in ele dispar fara urma, scrie Gazeta de Maramures.

Legenda uriasilor care ar fi trait cu mii de ani in urma in Maramures

Conform uneia din cele mai cunoscute si tulburatoare povesti, in satul Tisa, un iezer a inghitit complet o bisericuta. De atunci, in noaptea de Paste, in fiecare an, se aud rasunand clopotele acestui lacas de cult, iar sunetele vin din apa.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Localnicul si colectionarul Nicolae Pipas nu crede ca povestea este reala. El spune ca, in anul 1717, cand erau invazii tatare, localnicii au incercat sa ascunda clopotele bisericii, ca sa nu fie furate pentru a deveni metal de tunuri.

Cetatea Neamtului, intre adevar istoric si legenda

Astfel, ei au dus clopotele pe un teren mlastinos, unde s-au scufundat si de aceea n-au mai fost vazute niciodata, relateaza Gazeta de Maramures.

La fel de ciudate sunt si legendele despre iezerul Vinderel, din Poienile Marului, scrie site-ul traditiiinromania.ro.

Acesta ar fi pazit de un balaur, care ar fi mancat candva toti invitatii de la o nunta. Chiar si acum, acest monstru iese uneori din apa si ataca gospodariile oamenilor, furandu-le ce au mai de pret. De asemenea, se spune ca nu este bine sa arunci o piatra in acest lac, pentru ca vei starni o furtuna.

Totul a inceput intr-o iarna, cand localnicii au organizat o nunta intre o fata din Sapanta si un baiat din Desesti.

Nuntasii au trecut cu saniile incarcate peste iezerul inghetat, in timp ce lautarii cantau, desi, potrivit traditiei, aceste lacuri sunt sacre si nu trebuie sa rasune muzica in preajma lor. Gheata iezerului s-a rupt, iar mirii si nuntasii s-au inecat, spune legenda.

Pe varful Pietrosu exista un alt lac ciudat, numit Iezerul, care are forma tarii noastre.

Localnicii din Borsa cred ca lacul acesta nu are fund. "De fapt, are legatura cu marea. Candva, oamenii au aruncat niste lemne in apa si au iesit in mare....”, spun satenii.

Dumitru Holdis, bibliotecar in Poienile de sub Munte, spune ca, de fapt, lacul are o adancime de 6 metri, dar circula zvonuri despre intamplari incredibile: cineva ar fi aruncat aici un obiect, care a fost gasit dupa 7 ani in Marea Neagra.

Holdis a mai auzit de la batrani despre o fata care, in timp ce se scalda aici, a fost trasa la fundul apei si a disparut.

De atunci exista credinta ca daca cineva ajunge la mijlocul iezerului „il trage dracul in apa”.

Barbatul precizeaza ca in zona iezerului este o cruce pe care scrie Ana. Ceea ce intareste convingerea localnicilor ca o fata s-a inecat candva, acolo.

Merita sa mergeti in Maramures si sa aflati singuri mai multe legende si povesti interesante despre trecutul acestei regiuni.

Puteti castiga un sejur gratuit in Maramures, daca veti participa la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane, in perioada 14-16 iunie.

Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
"Balta Vrajitoarelor". Un loc plin de legende si fenomene bizare, intr-o padure de langa Bucuresti

In apropiere de Bucuresti, langa padurea Cernica, se afla o balta inconjurata de legende, de care unii localnici se tem si acum. Se spune ca langa acest petic de apa au loc fenomene inexplicabile.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.