Ministrul Sanatatii a venit cu un raport ingrijorator si doar 5 vinovati. Premierul l-a certat in timpul sedintei de guvern

×
Codul embed a fost copiat

Avem parinti care refuza vaccinarea, dar si un sistem medical care nu poate acoperi intreaga tara pentru o campanie de vaccinare ca la carte.

Nu sunt medici de familie in peste 2.000 de localitati, directiile de sanatate nu se implica destul sau nu exista toate vaccinurile in stoc, astfel s-a ajuns la o cifra alarmanta de copii nevaccinati: peste 220.000. Sunt concluziile raportului intocmit de ministrul Sanatatii, care a decis si demiterea a 5 sefi ai Directiilor Sanitar Veterinare. Dar premierul a cerut ca masurile sa fie si mai dure si luate cat mai repede.

Sefii DSP din Caras Severin, Ilfov, Hunedoara, Neamt si Prahova au fost eliberati din functie dupa ce raportul Ministerului Sanatatii arata ca nu au reusit sa creasca rata de imunizare impotriva rujeolei.

Tot in raport se arata ca peste 220.000 de copiii cu varste intre 9 luni si 9 ani fie nu au vaccinul facut, fie schema este incompleta. Iar peste 37.000 nu sunt inscrisi la un medic de familie.

Pentru ca populatia sa fie in siguranta, OMS recomanda o rata de vaccinare de cel putin 95%. In ceea ce priveste imunizarea impotriva rujeolei in Romania, rata a fost de 86% pentru prima doza si a scazut la 67 de procente pentru a doua doza. Asta in conditiile in care vaccinul ROR nu a lipsit in 2016 din cabinetele medicilor de familie.

Citește și
masuri program PSD
Programul fiscal al PSD, desfiintat pas cu pas chiar de premierul PSD. Tudose: "Eu sunt prim-ministru si eu dispun"
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Copiii neimunizati provin pe de o parte din familii care sunt impotriva vaccinarii, pe de alta din comunitati defavorizate in care de multe ori nu exista nici medic de familie. Autoritatile au identificat 2277 de astfel de localitati si vor sa infiinteze 964 de centre de vaccinare, in care vor fi dusi 4.000 de doctori si asistenti. Dar nu este suficient, spun medicii.

Dr. Rodica Tanasescu, presedintele Asociatiei Medici de Familie: "Nu putem sa ii obligam, nu avem cum sa intram neinvitati, nu suntem politie. Sunt familii care se muta."

Insa Ministerul se bazeaza pe o colaborare apropiata intre medicii de familie si autoritatile locale, astfel incat rata vaccinarii da creasca.

Florian Bodog, ministrul Sanatatii: ''Unul dintre secretarii de stat va urmari in fiecare zi ce se intampla cu vaccinarea, iar acolo unde va fi nevoie voi interveni si eu.''

Premierul Mihai Tudose vrea masuri mai aspre.

Mihai Tudose, prim-ministrul Romaniei: ''Faptul ca ati identificat doar 5 vinovati, eu cred ca este doar un slab inceput, nici macar un bun inceput. Nu trebuia sa moara niste oameni, niste copii si noi sa ne enervam toti ca sa descoperim ca ceva nu merge, cineva trebuia sa vada din timp ca nu merge, domnule ministru.''

Problema imunizarii este de ani de zile in Romania si este cauzata in principal de lipsa repetata a vaccinurilor. Printre acestea sunt si cel Hexavalent, impotriva hepatitei B sau tetravalent.

Medicii de familie spun ca nici acum nu le-ar avea, insa in raportul Ministerului Sanatatii scrie ca dozele au ajuns la Directiile de Sanatate Publica, asa ca doctorii trebuie sa mearga sa le ridice.

Conform Ministerului Sanatatii, singurul vaccin care lipseste este DTPA. Am avea nevoie de 180.000 de doze, insa exista un singur producator in Europa, care a anuntat ca va avea vaccinul doar din luna noiembrie.

Pentru a grabi lucrurile, ministrul Sanatatii a pus pe ordinea de zi suplimentara a sedintei de Guvern legea vaccinarii. Aceasta ar trebui sa ii oblige pe parintii sa isi imunizeze copiii, daca vor sa ii inscrie in colectivitate, asa cum se intampla deja in 11 tari ale Uniunii Europene.

Premierul, despre cazul Magdei Vasiliu

Tudose i-a cerut lui Bodog ca in termen de doua saptamani sa vina cu un proiect de lege pentru reducerea birocratiei.

”Nu se poate ca cineva care este la tratament in strainatate sa fie nevoit sa vina in tara ca sa demonstreze dincolo ca e bolnav sau ceva de genul asta. Ce se intampla acum, pe anumite zone in Ministerul Sanatatii, cred ca ar putea sa faca obiectul unor structuri din Ministerul Sanatatii: psihiatrie, chestii de genul asta”, a mai spus Mihai Tudose.

”Este adevarat, domnule prim-ministru…”, a raspuns Florian Bodog. ”stiu ca-i adevarat”, i-a raspuns taios Mihai Tudose.

Ministrul Sanatatii a spus ca a rezolvat cazul punctual pe care l-a semnalat premierul si a promis ca va lua masuri sa nu se mai intample astfel de lucruri pe viitor.

”Domnule ministru, haideti sa nu rezolvam cazuri punctuale, haideti sa rezolvam sistemul. Sistemul de defect rau. De 27 de ani inteleg ca toata lumea si-a demonstrat capacitatea de a-l complicat si mai tare. Haideti sa-l facem un pic mai simplu daca se poate”, a spus Mihai Tudose.

Prezentatoarea Magda Vasiliu a scris pe Facebook ca nu isi poate lua concediu medical pentru a-si insoti baietelul bolnav de cancer la tratament in Italia din cauza birocratiei excesive din Romania.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Tudose l-a criticat pe ministrul Transporturilor: In fiecare saptamana mai expropriati doua cotete pe A3. Cand terminati?
Tudose l-a criticat pe ministrul Transporturilor: In fiecare saptamana mai expropriati doua cotete pe A3. Cand terminati?

Premierul Mihai Tudose l-a criticat pe ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, in deschiderea sedintei de guvern de joi.

Programul fiscal al PSD, desfiintat pas cu pas chiar de premierul PSD. Tudose:
Programul fiscal al PSD, desfiintat pas cu pas chiar de premierul PSD. Tudose: "Eu sunt prim-ministru si eu dispun"

Masurile fiscale care au pus pe jar mediul de afaceri, dispar una cate una. Dupa dezbateri si analize, premierul Tudose a anuntat ca nu va face schimbari privind taxele si impozitele daca acestea fac rau.

Tudose, despre refuzul vaccinarii:
Tudose, despre refuzul vaccinarii: "Cand condamni copilul la moarte, nu stiu daca mai poti vorbi despre drepturi parintesti"

Premierul Mihai Tudose a criticat in termeni foarte duri refuzul unor parinti de a-si vaccina copiii, el vorbind chiar despre decaderea din drepturile parintesti.

Premierul Tudose, intalnire de urgenta cu sindicatul politistilor dupa tragedia de la Suceava:
Premierul Tudose, intalnire de urgenta cu sindicatul politistilor dupa tragedia de la Suceava: "Nu vor mai patrula singuri"

Premierul Mihai Tudose se intalneste, luni dimineata, cu reprezentantii Sindicatului National al Agentilor de Politie pentru a discuta despre statutul politistilor, drepturile si obligatiile acestora.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.