Guvernul a decis cresterea TVA la 24%! Masura ii afecteaza pe toti romanii
UPDATE: Taxa pe valoare adugata creste de la 19 la 24%. Este masura de avarie pe care Guvernul, intrunit in sedinta de urgenta, a luat-o sambata, dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit ca pensiile nu pot fi reduse.
"Nu este ce ne dorim, dar nu mai avem alta solutie", au explicat decizia atat premierul, cat si ministrul de finante. Cota unica de impozitare va ramane neschimbata. TVA-ul marit se va aplica de la 1 iulie, cand preturile vor creste automat. In aceeasi perioada este de asteptat ca Fondul Monetar International sa ne elibereze urmatoarea transa din imprumutul acordat, adica aproximativ 850 de milioane de euro.
"In aceste conditii date de decizia Curtii Constitutionale solutia pe care am propus-o era singura pe care o mai aveam la dispozitie din punctul nostru de vedere. O alta solutie mai buna nu aveam in acest moment", a explicat premierul Emil Boc.
Este singura masura pe care Executivul o adopta in acest moment, chiar daca in timpul negocierilor, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, FMI a cerut si cresterea cotei unice la 20%, dar si a contributiilor sociale.
Desi nu este de acord cu marirea TVA, ministrul finantelor crede ca aceasta masura va ajuta Romania sa mentina deficitul bugetar de 6,8%, convenit cu Fondul.
"Aceasta masura nu este una pe care sa o consider buna pentru Romania. Masurile bune erau cele pe care le decisesem. Acele masuri trebuiau implementate", a spus ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.
TVA-ul marit se aplica de la 1 iulie. Vor creste preturile, deci si inflatia, pe care BNR incearca s-o tina sub control.
"Noi avem o problema in Romania. O problema foarte importanta, si anume sa vedem cum trebuie sa purtam razboiul cu inflatia pentru ca, categoric, Romania trebuie sa declare imediat un razboi inflatiei", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Decizia luata astazi de Guvern este agreata si de Fondul Monetar International. "Suntem increzatori ca vom putea discuta acordul in board-ul executiv al Fondului foarte curand", a anuntat, intr-un comunicat, seful delgatiei FMI pentru Romania.
Boardul FMI s-ar putea intalni miercuri, pentru a lua o decizie. Daca ne este favorabila, banii vin imediat.
Dealtfel, Guvernul a cerut Parlamentului sa dezbata mai repede modificarile la legile privind reducerea salariilor si recalcularea pensiilor speciale, astfel incat aceste masuri sa poata fi aplicate de la 1 iulie.
Cat priveste cresterea TVA, acesta masura a fost inclusa intr-o ordonanta de urgenta care prevede mai multe modificari ale Codului Fiscal si indata ce va fi publicata in Monitorul Oficial va produce efecte.
Ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a declarat dupa sedinta de Guvern ca masura majorarii TVA-ului va aduce la bugetul pe anul 2010 venituri cuprinse intre 3,5 si 4 miliarde de lei.
Ministrul Vladescu si-a exprimat dezamagirea pentru faptul ca a fost nevoit sa majoreze TVA-ul. "Nu este in niciun caz cea mai buna masura. Programul initial facea chirurgie: operam acolo unde bugetul o luase razna. Nu ni s-a permis sa ajungem acolo unde bugetul nu era sustenabil. Aceasta masura ne asigura stabilitatea si finantarea si trebuie sa o luam. Am analizat zeci de scenarii, nu am ajuns la acea concluzie ca asa ne-am trezit intr-o dimineata, ci dupa o analiza profunda si complexa. N-am discutat de disponibilizari de 25% ca numar, ci de reducerea cheltuielilor bugetare cu 25%. Majorarea TVA afecteaza toata populatia si nu este una care sa nu afecteze mediul economic. Prognoza de inflatie si cea de PIB vor trebui modificate", a spus in incheierea conferintei de presa, ministrul finantelor.
Curtea Constitutionala: Pensiile nu se taie, dar salariile da