E oficial:de la 1 iulie platim taxe si impozite mai mari. Vezi modificarile

Ultimul update: Duminica 15 Aprilie 2012 09:39
Data publicarii: Miercuri 23 Iunie 2010 00:00
Categorie: Financiar

UPDATE - Guvernul a aprobat miercuri modificarile aduse Codului Fiscal. Vor avea de suferit si sutele de mii de romani platiti pe drepturi de autor sau ca persoane fizice autorizate. Acestia vor achita de acum incolo un impozit de 16%.

Iar cheltuielile deductibile se reduc de la 40 la 20% din venituri. In plus, Guvernul ii obliga pe tot cei aflati in aceasta situatie sa achite contributiile la asigurarile sociale pentru o suma echivalenta a 5 salarii medii pe an.

Tragem linie si adunam. Cine castiga anual 100.000 de lei va avea de dat la stat aproape 14.500, in loc de 9600 lei ca pana acum.

Guvernul introduce conditii foarte stricte de plata pe drepturi de autor. De exemplu, beneficiarul nu poate fi in relatie de subordonare cu platitorul de venit si nici nu se poate folosi de resursele acestuia. El poate oferi doar forta de munca.Toate acestea limiteaza foarte mult aceasta forma de plata.

Masurile se aplica tuturor celor care sunt platiti prin drepturi de autor, ca persoane fizice autorizate sau prin alte venituri de natura non-salariala. Vorbim de aproximativ 500.000 de romani.

Tavalugul taxelor si impozitelor nu se opreste insa aici. Tot cu 16% vor fi taxate si veniturile obtinute la bursa sau pe piata valutara.

Lista de impozite noi continua cu o taxa de solidaritate pentru cei care au mai multe proprietati. Astfel, ei vor mai achita inca 50% din impozitul datorat in 2010 pentru prima cladire in afara celei de domiciliu. A treia proprietate va fi taxata dublu. Iar pentru a patra proprietate si pentru celelate dupa impozitul se tripleaza.

In plus, vor fi impozitate cu 16% si tichetele de cresa, de masa, cadou sau de vacanta.

Tot de la 1 iulie, veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net calculat la nivelul castigurilor realizate intr-o zi de la acelasi organizator sau platitor. In prezent, veniturile din jocuri de noroc se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 20% aplicata asupra venitului net care nu depaseste cuantumul de 10.000 lei si cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net care depaseste cuantumul de 10.000 lei inclusiv.

Ministerul de finante estimeaza ca va strange din noile taxe si impozite aproximativ 150 de milioane de euro in 2010 si inca 320 in plus anul viitor.

Incepand cu luna iulie vor fi abrogate si prevederile Legii educatiei fizice si sportului privind optiunea acordata sportivului profesionist, care a incheiat o conventie civila cu o structura sportiva, de a i se asigura la cerere participarea si plata contributiei la un sistem de pensii public si/sau privat.

Afla cine plateste impozite mai mari pe apartamente, din septembrie
Afla cine plateste impozite mai mari pe apartamente, din septembrie
VIDEO PROTVPLUS.RO
sigla FMI
Avertismentul FMI despre economie: ”nori de furtună se adună”
Volkswagen ocolește România. Ce țară a ales pentru investiția gigant din estul Europei
Prețuri mari pe piață înainte de Crăciun. Leguma care s-a scumpit cu 32% față de anul trecut
Cine sunt angajații din România care câștigă 1.300 € în mână, dublu față de media națională
Condiții noi pentru credite, din 2019. 44% dintre români vor să se împrumute anul viitor
Încă o companie aeriană părăsește România. Ce se întâmplă cu pasagerii afectați
Lumanari, inmormantare - Getty
Țara în care și moartea este un lux. Familiile, nevoite să aștepte și 10 zile cu morții în casă
Deficitul comercial al României a crescut cu 15,8%, la aproape 12 miliarde de euro
Carrefour trece la nivelul următor. Deschide magazine plutitoare, deservite de bărci și iahturi
Cel mai bun sfat de Crăciun. Ce să faceți ca să nu greșiți când cumpărați cadouri
Lovitură pentru Bruxelles. Cea mai bogată țară din Europa își revizuiește relațiile cu UE
Balcanii explodează: Kosovo își face armată. Serbia vorbește din nou de un conflict în regiune