Reacții dure după comunicatul lui Dragnea și Tăriceanu. CTP: ”România este sub asediu”

×
Codul embed a fost copiat

Criticile aduse de Dragnea și Tăriceanu Departamentului de Stat al SUA nu au rămas fără ecou în rândul parlamentarilor. Deputatul Robert Turcescu i-a numit ”nemernici” pentru comunicatul transmis marți, la prânz.

De asemenea, majoritatea parlamentarilor opoziției s-au delimitat de comunicatul liderilor PSD și ALDE. Nu toți însă! Deputatul PNL Cătălin Predoiu a uimit opinia publică prin poziția critică la adresa SUA în scandalul modificărilor legilor justiției.

CTP: România este sub asediu

Eu aştept reacţia cetăţenilor României. România este în acest moment sub asediu din partea unei puteri abuzive care, aş vrea să se înţeleagă, doreşte să schimbe cursul istoriei României. Dacă trece acum ce vor aceşti domni să treacă prin Parlament, urmează o nouă epocă de autoritarism tinzând spre totalitarism.

În România urmează sugrumarea democraţiei şi alinierea României către despotismele slavo-asiatice. Despre asta este vorba. Aştept să văd cum se comportă poporul român, pentru că această problemă crucială a României sper să fie rezolvată de poporul român şi nu de SUA sau o altă ţară, oricât de prietenă şi partener strategic ne-ar fi”, a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu pentru Știrile ProTV.

Citește și
Cristian Parvulescu
Cum se explică tonul imperativ al SUA: ”Este un avertisment că România se abate de la linia pro-occidentală”
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Reacțiile membrilor PNL

Turcan a afirmat că declaraţia Departamentului de Stat al SUA exprimă poziţia unui aliat al României pentru care valorile fundamentale care garantează coeziunea internă şi dezvoltarea nu pot fi relativizate.

Salut declaraţia partenerului strategic al României în faţa unor derapaje grave comise de politicieni din coaliţia de guvernare PSD-ALDE, politicieni care desconsideră deopotrivă angajamentele ţării, propriile angajamente de campanie, precum şi aşteptările cetăţenilor români. Slăbirea luptei anticorupţie şi destructurarea instituţiilor nu au cum să fie vreodată în interesul cetăţenilor români”, a transmis Raluca Turcan, potrivit unui comunicat de presă al PNL citat de News.ro.

Prim-vicepreşedintele PNL afirmă că declaraţia Departamentului de Stat al SUA exprimă poziţia unui aliat al României pentru care valorile fundamentale care garantează coeziunea internă şi dezvoltarea nu pot fi relativizate.

Luni seara, fostul ministru al Justiţiei, liberalul Cătălin Predoiu, a declarat că nu poate accepta tonul pe care Departamentul de Stat vorbeşte României. El apreciază că "poate că e nevoie de mai multă ingeniozitate din partea Departamentului de Stat".

Ulterior, și preşedintele PNL, Ludovic Orban, a reacţionat la criticile lui Cătălin Predoiu, spunând că poziţia oficială a partidului este exprimată de el în calitate de lider, iar opiniile ”exprimate de unii” sunt puncte de vedere individuale.

”Din calitatea de preşedinte al PNL, eu exprim poziţa oficială a PNL. Părerile exprimate de unii dintre colegii mei sunt puncte de vedere individuale, care nu corespund poziţiei oficiale a PNL” - a spus Orban.

El a cerut majorităţii parlamentare respingerea modificărilor la legile Justiţiei, despre care a spus că sunt aberante şi sunt împotriva democraţiei şi a independenţi Justiţiei, el salutând totodată poziţia exprimată de Departamentul de Stat al SUA.

”Solicităm majorităţii parlamentare să respingă propunerile legislative introduse de Dragnea şi de Tăriceanu pe sub masa Parlamentului cu largul concurs şi complicitate din partea ministrului Justiţiei, care până la urmă nu a avut curajul să îşi asume susţinerea oficială a acestor propuneri legislative. Respingerea acestor proiecte legislative este singura soluţie. Legile nu mai pot fi retrase. Şi dacă cei zece parlamentari care au semnat proiectul îşi retrag semnăturile, legile rămân în dezbatere, conform regulamentului. Din acest motiv nu există decât o singură soluţie: respingerea acestor propuneri legislative”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a spus că salută poziţia exprimată de Departamentul de Stat privitor la ”noua tentativă a majorităţii toxice de a afecta independenţa Justiţiei şi lupta anticorupţie prin propuneri legislative aberante care sunt împotriva democraţiei şi împotriva independenţei Justiţiei”.

”Este timpul ca parlamentarii puterii să se trezească, să nu mai accepte să facă jocul unei majorităţi care urmăreşte sistemativ atacarea Justiţiei, punerea botniţei procurorilor, care urmăreşte încălcarea autonomiei, a independenţei puterii judecătoreşti în mod sistematic şi să voteze alături de noi pentru respingerea acestor propuneri legislative”, a mai spus Orban.

Preşedintele liberalilor a explicat că poziţia PNL coincide cu cea exprimată de Departamentul de Stat, dar şi cu raportul MCV adoptat de Comisia Europeană, despre care a spus că reflectă îngrijorarea oficialilor UE privitor la degradarea reformelor în Justiţie şi la punerea în pericol a independenţei puterii judecătoreşti şi la afectarea luptei anticorupţie.

Ludovic Orban a mai arătat că orice modificare operată la legile Justiţiei trebuie făcută prin dezbatere democratică, prin participarea organizaţiilor profesionale ale magistraţilor şi prin participarea amplă a societăţii civile în procesul de elaborare a unor eventuale modificări care sunt necesare la respectivele acte normative.

Ceea ce face azi Iordache cu Şerban Nicolae şi, în general, cu toţi adversarii Justiţiei independente reprezintă un grav atac împotriva democraţiei şi riscă să scoată România de pe harta lumii civilizate. Reacţiile Departamentului de Stat şi ale Comisiei Europene sunt foarte clare, foarte limpezi. Ne pare rău că a trebuit să se ajungă până aici, ne pare rău că România este pusă în situaţia de a se lua astfel de poziţii oficiale din partea Comisiei Europene şi din partea administraţiei Statelor Unite, dar din păcate responsabilii pentru situaţia în care am fost aduşi sunt cei care astăzi formează nucleul dur al majorităţii parlamentare şi care nu au alt gând decât să elimine independenţa justiţiei, să subordoneze politic justiţia, să nu mai fie deranjaţi pentru fărădelegile pe care le-au comis, să nu mai răspundă în niciun fel pentru ele”, a conchis Ludovic Orban.

PMP: Mesajul SUA este o atenţionare de care trebuie să se ţină cont

La rândul său, preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac afirmă că mesajul Departamentului de Stat al SUA referitor la modificarea legilor justiţiei în Parlamentul de la Bucureşti nu poate fi ignorat, chiar dacă a fost formulat într-o manieră mai puţin diplomatică.

”Mesajul Departamentului de Stat al SUA cu privire la activitatea Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei este o atenţionare de care trebuie să se ţină cont, chiar dacă e făcută într-o manieră mai puţin diplomatică.

Amintesc că preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre faptul că această comisie nu îşi justifică existenţa, că nu era nevoie de o comisie specială pentru modificarea în Parlament a legilor justiţiei. Mai mult, respectiva comisie s-a decredibilizat prin numirea în fruntea ei a fostului ministru, Florin Iordache, autorul celebrei Ordonanţe 13 care a scos în stradă sute de mii de români”, a scris Eugen Tomac pe Facebook, potrivit News.ro.

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seară un comunicat prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

"Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

Turcescu (PMP), către Dragnea şi Tăriceanu: Eu n-am luat act, măh, nemernicilor, cu “neplacută surprindere” de comunicatul SUA

Deputatul PMP Robert Turcescu a anunţat marţi că se delimitează de poziţia exprimată de preşedinţii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, vizavi de comunicatul Departamentului de Stat al SUA, numindu-i pe cei doi ”nemernici” şi spunând că el nu a luat act cu “neplacută surprindere” de poziţia Guvernului american.

”Dragnea şi Tăriceanu au dat un comunicat comun care începe cu < >. Păi, măh, nemernicilor, şi eu, şi alţi colegi facem parte din Parlamentul României şi n-am luat act, măh, nemernicilor, cu < , a scris Robert Turcescu pe Facebook.

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, au dat publicităţii un comunicat în care susţin că ”Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei”.

USR, despre mesajul SUA: Traducerea este simplă - o daţi de gard şi continuaţi să o daţi de gard cu Justiţia

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat marţi că mesajele internaţionale referitoare la Justiţia din România sunt îngrijorătoare şi, traduse din limbaj diplomatic în limbaj comun, ar suna în felul următor: ”o daţi de gard şi continuaţi să o daţi de gard cu Justiţia”.

"După două săptămâni suntem în acelaşi loc, practic, trebuie să traducem limbajul diplomatic în limbajul cetăţenilor. În momentul în care în mesaje oficiale, acum două săptămâni în MCV, ieri şi astăzi în mesajul Departamentului de Stat al Statelor Unite găsim cuvinte precum îngrijorare, preocupare, afectare a intereselor statului de drept, traducerea pentru cetăţeni este foarte simplă: o daţi de gard şi continuaţi să o daţi de gard cu Justiţia. Acesta este mesajul pe care partenerii României îl transmit în mod explicit, din ce în ce mai explicit, vedem în aceste zile, către actuala guvernare, iar reacţia este la limita iresponsabilităţii", a declarat Dan Barna.

Liderul USR a mai spus că "actuala majoritate se joacă cu interesele strategice ale României într-o luptă, probabil, pentru o nouă viziune de parteneriat a României pe care, în aceste zile, şi nu doar în aceste zile, o vedem".

"Amintesc că, în urmă cu câteva săptămâni, USR a anunţat că PSD şi ALDE par să redirecţioneze poziţionarea strategică a României, domnul Meleşcanu având brusc un interes neaşteptat pentru grupul ţărilor de la Vişegrad şi, probabil, domnul Dragnea, pentru viziunea de leadership politic pe care o găsim în aceste ţări. (...) Toată această iresponsabilitate prin care actuala majoritate duce România, ignorând mesajele, devine un risc semnificativ pentru statul de drept", a explicat Barna.

El a mai spus că pentru PSD opţiunea este fie să sacrifice complet interesele României salvându-l pe Liviu Dragnea ”şi pe acoliţii domniei sale”, fie să păstreze statul de drept.

Ceea ce se întâmplă, pare, deocamdată, că opţiunea pe care dânşii o aleg e cea de a face scut în jurul domnului Liviu Dragnea, ignorând complet sau sacrificând statul de drept pe care România l-a construit atât de greu, vedem şi din mesajul Departamentului de Stat", a arătat Barna.

"Parteneriatul strategic cu SUA, calitatea de membru al UE, nu pot fi riscate. Resursa de dezvoltare pe care o reprezintă fondurile structurale care riscă să fie suspendate, şi ştiţi foarte bine lucrul acesta, nu pot fi sacrificate pentru că timp de un an de zile Guvernul României a fost casa de avocatură a domnului Liviu Dragnea şi nu a avut alt dosar pe masă", a spus liderul USR.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Dragnea și Tăriceanu răspund Statelor Unite: ”Natura și forma declarației Departamentului de Stat, de neînțeles”
Dragnea și Tăriceanu răspund Statelor Unite: ”Natura și forma declarației Departamentului de Stat, de neînțeles”

Dragnea și Tăriceanu au răspuns Departamentului de Stat al SUA, care luni seară a avertizat că România este în pericol să facă pași înapoi în ceea ce privește independența Justiției.

Cum se explică tonul imperativ al SUA: ”Este un avertisment că România se abate de la linia pro-occidentală”
Cum se explică tonul imperativ al SUA: ”Este un avertisment că România se abate de la linia pro-occidentală”

Politologul Cristian Pârvulescu este de părere că poziția Departamentului de Stat al SUA în privința modificărilor legilor justiției din România este un avertisment că țara noastră se abate de la linia pro-occidentală.

Șefa DNA a discutat cu ministrul Justiției, imediat după criticile SUA
Șefa DNA a discutat cu ministrul Justiției, imediat după criticile SUA

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi a fost marți dimineață la Ministerul Justiției, pentru a discuta cu ministrul Tudorel Toader. 

Oficialii români răspund criticilor SUA. ”Dacă nu în Parlament, atunci unde să avem dezbateri?”
Oficialii români răspund criticilor SUA. ”Dacă nu în Parlament, atunci unde să avem dezbateri?”

Florin Iordache și Tudorel Toader, principalii actori în scandalul provocat de modificările aduse legilor justiției, au răspuns criticilor care au fost formulate luni seara de Departamentul de Stat al SUA.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.