USL, divort urat. Ministrii liberali au demisionat, UDMR se pregateste sa revina la guvernare. Lista interimarilor
Dupa trei ani in care au facut planuri si promisiuni impreuna, liberalii au spus marti seara "adio" guvernarii si s-au despartit de social-democrati. "Uniunea nu mai are sens, si obiective comune", a anuntat Crin Antonescu.
SUMARUL EVENIMENTELOR DE MIERCURI
• Ministrii PNL si-au dat demisia. Premierul a stabilit lista interimari, decretele pentru numirea acestora au fost semnate de presedinte. O noua formula a Guvernului va ajunge marti in fata Parlamentului
• Premierul negociaza cu UDMR
• In PNL nu exista un consens clar asupra consecintelor ruperii USL. In teritoriu unele organizatii locale ar prefera sa continue colaborarea iar la Bucuresti Tariceanu cere ca proiectul USL sa continue
SUMARUL EVENIMENTELOR DE MARTI
• PNL a iesit de la guvernare. Votul s-a dat marti seara. Crin Antonescu cere si demisia premierului Victor Ponta, la nici un an si jumatate de cand cei doi paseau triumfal impreuna pe scena mitingului USL. Dupa trei ani de parteneriat cu social-democratii si alte trei saptamani de criza in USL, liberalii au anuntat marti seara ca denunta protocolul cu PSD si parasesc Uniunea.
• Liderii liberalii au decis ca toti demnitarii PNL isi vor prezenta demisiile in bloc din Guvern pana miercur la ora 12. Inaintea sedintei liberalilor, cu o voce grava, Victor Ponta le-a transmis colegilor de la PNL ca e gata sa accepte conditiile lor si a facut un ultim apel pentru mentinerea USL.
• Intre timp, social-democratii au inceput deja sa negocieze aliante care sa le asigure o noua majoritate confortabila, dupa separarea de PNL. Principalele negocieri se duc cu UDMR
USL se rupe inca din aprilie 2013. Alianta care trebuia sa tina un deceniu abia a rezistat 3 ani
RUPEREA USL MINUT CU MINUT - MIERCURI, 26 FEBRUARIE
In clipa de fata, daca USD si UDMR ajung la un acord, vor avea o majoritate clara in Parlament si vor putea chiar sa il dea jos pe Crin Antonescu de la sefia Senatului.
In material puteti vedea si cum ar arata un guvern USD-UDMR.
ora 19:30 Pentru a definitiva lista ministrilor, Victor Ponta va avea luni discutii cu presedintii filialelor PSD din toata tara.
Pana pe 8 martie, Victor Ponta a anuntat ca noul executiv trebuie sa fie gata. Parlamentarii sunt convocati la lucru si nu le este acceptata nicio scuza in caz de absenta.
ORA 17:00 Calin Popescu Tariceanu a demisionat din PNL. Detalii aici.
ORA 16:45 Desi teoretic toti demnitarii liberali trebuiau sa isi dea demisia, Stejarel Olaru, secretar de stat in MAE la Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni si membru in Consiliul de Coordonare al Organizatiei PNL Diaspora, si Dan Manolescu, numit secretar de stat la Finante la propunerea PNL, participa la sedinta de guvern, anunta Mediafax.
ORA 15:00 Consilierul onorific al premierului, Dante Stein, a postat acest colaj pe Facebook:
ORA 14:30 Kelemen Hunor, liderul UDMR: "Acum cateva minute am fost sunat de premierul Victor Ponta. Oficial ne-a invitat la o intalnire, la o discutie privind soarta guvernului si majoritatea parlamentara. Am stabilit ca in zilele urmatoare ne vom intalni"
Citeste si: Surse: UDMR va primi vicepremier si 2 ministri. Ce post i se pregateste lui Sebastian Ghita
ORA 14:00 Seful ANAF, Gelu Stefan Diaconu, sustinut de PNL, a anuntat ca nu demisioneaza, deoarece un astfel de gest ar putea avea "consecinte ireparabile" asupra bugetului
ORA 13:00 Vicepremierul Liviu Dragnea s-a intalnit cu Gyorgy Frunda (UDMR), care a vrut sa il imbratiseze. Dragnea l-a respins, facandu-i semn ca sunt filmati.
ORA 12:30 Traian Basescu declara ca a semnat decretele pentru semnarea ministrilor interimari. Vezi toata declaratia presedintelui
ORA 12:00 Premierul anunta ca va merge marti in Parlament cu noua formula a Guvernului.
ORA 11:30 Premierul Ponta a anuntat ministrii interimari. Potrivit comunicatului oficial, acestia sunt:
Nicolae Banicioiu - ministru interimar al Sanatatii
Doina Pana - interimar la Munca
Dan Sova - interimar la Transporturi
Mihnea Cosmin Costoiu - interimar la Cultura
Rovana Plumb - interimar pentru Ape, Paduri si Piscicultura
Robert Cazanciuc - interimar pentru Relatia cu Parlamentul
Titus Corlatean - interimar pentru Romanii de Pretutindeni.
ORA 11:00 Ministrii liberali si-au depus demisiile din Guvern si au plecat de la Palatul Victoria. Ponta ar fi avut o discutie mai scurta de un minut cu demisionarii in care le-a multumit pentru activitate si si-ar fi luat la revedere de la ei.
ORA 10:50 Premierul Victor Ponta a plecat la Cotroceni pentru a discuta cu presedintele despre situatia din Guvern. Vezi ce au stabilit.
ORA 10:45 Secretarul de stat Cristian Busoi si-a dat demisia de la conducerea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate.
ORA 10:20 Mariana Campeanu a iesit din intalnirea cu premierul, a intrat Ministrul Culturii Gigel Stirbu
ORA 10:18 La Palatul Victoria a ajuns si Mihai Voicu, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul. Pe surse se vehiculeaza informatia ca ministrii liberali isi vor da demisia in bloc in jurul orei 11, inainte de inceperea sedintei de Guvern
ORA 10:05 Radu Boroianu, secretar de stat la Ministerul Culturii, este primul demnitar PNL care isi da oficial demisia din Guvern
ORA 10:00 Primul demnitar liberal care a venit in aceasta dimineata la Palatul Victoria este Mariana Campeanu, ministrul Muncii, care teoretic era in concediu medical pana vineri.
ORA 09:35 Premierul Victor Ponta a ajuns la Guvern, unde asteapta demisiile ministrilor, secratarilor de stat si sefilor de agentii liberali.
ORA 07:00 Liderul PNL Crin Antonescu a declarat ca nu se cramponeaza de functia de presedinte al Senatului, dar ca nu are niciun motiv de a demisiona, precizand ca aceasta functie ii este indiferenta in actualul echilibru politic.
"Nu in functia de predinte al Senatului stau eu. Nu am niciun motiv eu sa mă cramponez de functia din Senat dar nu am niciun motiv eu sa demisionez", a spus Antonescu.
RUPEREA USL MINUT CU MINUT MARTI, 25 FEBRUARIE
22:30 Crin Antonescu a sustinut o conferinta de presa dupa ruperea USL. Sinteza declaratiilor
- As vrea sa spun ca este o decizie care s-a luat cu un vot covarsitor. Este o decizie care nu s-a luat usor, pe care am incercat sa o evitam, prin negocieri sau tergiversari.
- Toata alianta poltica pe care noi am dus-o timp de 3 ani a avut un sens atata timp cat noi am putut spera ca lucrurile pe care le-am promis oamenilor sunt urmarite. Nu mai avem niciuna dintre aceste sperante, ca atare nu am vrut sa prelungim . USL nu mai exista pentru ca nu mai avea sens sa existe, pentru ca nu mai urmaream cu totii obiectivele angajate
- Prin incalcarea repetata si flagranta a unor elemente ale intelegerii politice la alcatuirea guvernului de catre Ponta, PNL a decis sa puna capat unei crize prelungite artificial de premier timp de doua saptamani si sa ia act cu demnitate si luciditate de decizia care a fost la primul ministru si sa decida ca atare retragerea ministrilor sai din cabinet, impreuna cu demisia tuturor demnitarilor politici ai PNL
- Ministrii PNL au anuntat demisiile politice, iar miercuri pana la ora 12 depun demisiile scrise
- Cerem demisia lui Victor Ponta. Domnul Ponta a primit mandatul in fruntea unui guvern al USL din care si noi faceam parte, in urma unui vot al cetatenilor Romaniei pe o alianta politica din care si noi faceam parte si pe un program politic la care si noi aveam contributia noastra.
- In urma demisiei s-ar urma proceduri constitutionale, ar urma negocieri, iar acele consultari n-ar putea avea loc pe alte criterii decat pe cele ale unei majoritati parlamentare. Ponta ar avea sansa sa obtina un nou mandat
- Probabil ca Victor Ponta nu isi va da demisia. Daca nu va face acest lucru, PNL va ramane in opozitie. Noi nu am dezertat de la obligatia de a guverna aceasta tara. Suntem gata sa participam la orice formula guvernamentala. Nu fugim de aceasta responsabilitate, dar nu mai putem cautiona un guvern care a incalcat, prin decizia primului ministru, programul de guvernare.
- Constatam incetarea de fapt a existentei USL. Aceasta rezolutie a fost votata cu 187 de voturi pentru, 6 impotriva si 2 abtineri.
- Toata povestile din ultima vreme, despre grupuri sau aripi sunt povesti, ca sa nu le zicem minciuni. PNL este un partid care stie in momentele decisive sa isi apere identitatea si interesul politic.
- As vrea sa ma adresez celor care ne-au dat votul pentru USL. Le cer iertare pentru faptul ca nu s-a putut, ca nu am putut sa ducem la capat un proiect politic in care eu si PNL am pledat, in care am investit foarte mult, in care am crezut foarte mult, desi era un proiect foarte ambitios.
- Nu regret ca un guvern se rupe sau ca PNL, dupa alegeri castigate, se vede in opozitie. Asta este nedrept. Insa nu asta este grav, pacat este ca daca o asemenea constructie si-ar fi urmat cursul, daca partenerii nostri si-ar fi respectat angajamentele, Romania ar fi avut sansa unei constructii stabile si durabile pentru 6 ani de zile, lucru de care Romania ar fi avut nevoie.
- Motiunea de cenzura este o arma importanta. PNL, singurul partid politic din opozitie care are acces la aceasta arma, va folosi aceasta arma in conditii si teme care merita asa ceva. Daca am asista, de exemplu, saptamana viitoare la o masura prin care cota unica este desfiintata in sus, atunci introducem motiune de cenzura. Daca se adopta legea amnistiei, atunci iarasi avem motiune de cenzura.
- Tariceanu are dreptul sa se gandeasca la orice. Eu il rog sa manifeste respectul pe care stiu ca il are fata de PNL. Cand noi discutam de 2 saptamani aceste lucruri, cand am mai discutat si in aceasta seara, in organizatii, atunci pare nepoliticos sa spui ca este o decizie pripita. Viitorul va dovedi daca este asa.
- Trebuie sa avem repede un guvern clar si stabil. Domnul Ponta crede probabil ca nu e cazul si probabl va arunca o serie de ocari asupra noastra.
- Nu am niciun motiv sa imi dau demisia de la Senat.
- PNL nu va obstructiona in niciun fel demersurile justitiei.
- Ei incearca sa pacaleasca lumea ca USD este un fel de USL sau ca domnul Oprea este Iohannis travestit.
21:47 Ludovic Orban: Sunt multumit ca PNL a iesit de la guvernare
"Sunt mai mult decat multumit. Consider ca e singura decizie care ar fi putut fi luata. De fapt, ceea ce s-a intamplat cu refuzul nerusinat al premierului Ponta de a numi ministrii si vicepremierul liberal nu reprezinta decat picatura care a umplut paharul", a spus Orban.
El a precizat ca dupa alegerile din 2012 premierul Victor Ponta a desfiintat USL si a transformat sloganul "Dreptate pentru toti" in sloganul "Dreptate pentru baronii corupti ai PSD".
Orban l-a acuzat pe Ponta de faptul ca a refuzat sistematic sa aplice masurile liberale prevazute in programul de guvernare si a folosit pozitia de premier pentru a promova proiecte si afaceri oneroase total contrare promisiunilor electorale.
"PNL nu putea decat sa ia decizia de a nu mai fi in cardasie cu cei care fac zid pentru baronii corupti si cu cei care duc Romania intr-o directie gresita", a spus Orban.
UPDATE 21:29 Surse: Conducerea PNL a adoptat rezolutia privind iesirea de la guvernare
Anterior, surse liberale declarau ca liderii PNL discuta, marti, in sedinta Delegatiei Permanente, un proiect de rezolutie in patru puncte privind iesirea de la guvernare a PNL, in text fiind solicitata si demisia premierului Victor Ponta.
Rezolutia prevede iesirea de la guvernare, demisia in bloc a ministrilor PNL si a secretarilor de stat, solicitarea demisiei premierului Victor Ponta si pozitia parlamentarilor liberali la momentul votului asupra noului Guvern Ponta.
De asemenea, in rezolutie se constanta, potrivit surselor, incetarea existentei USL.
UPDATE 19:30 Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti, ca l-a sunat pe Victor Ponta si l-a intrebat daca PSD este dispus la convocarea Camerelor pentru a se merge "pe formula stabilita", iar premierul a raspuns negativ, liberalul precizand ca, astfel, situatia se va transa in sedinta liderilor PNL.
Liberalul a spus ca a vazut declaratia sefului Guvernului si a apreciat prestatia mediatica a acestuia. Antonescu a caracterizat iesirea premierului de la Guvern drept "teatrala".
Liberalul a spus ca l-a sunat pe premier si l-a intrebat daca PSD este dispus sa accepte formula ceruta de PNL si sa se declanseze procedura de convocare a Camerelor Parlamentului. Potrivit lui Antonescu, Ponta a raspuns negativ.
UPDATE 18:50 In fata presei, Victor Ponta a facut un apel catre liberali, inainte de inceperea delegatiei Politice a PNL, pentru salvarea USL. "Fac apel la cei alaturi de care, in opozitie, in conditiile extrem de dificile a regimului Basescu, am putut sa avem curaj, sa avem o viziune pentru Romania, si capacitatea de a lasa deoparte orice fel de orgoliu"
Ponta a incercat sa identifice obiectivele comune: lupta impotriva regimului Basescu si a abuzurilor acestuia.
"O decizie de desfiintare a USL ar fi o decizie gresita"
"Am guvernat bine". PNL a contribuit fundamental pentru ca 2013 "sa fie unul dintre cei mai buni".
"Nu exista niciun parlamentar ales ca liberal, social-democrat sau conservator, ci ca Uniune Social-Liberala"
"Traian Basescu si regimul sau exista in continuare"
Premierul e disponibil la discutii cu liderii PNL. "Pana in ultimul moment voi fi deschis dialogului. Da, vreau sa numesc in functie toti cei propusi de PNL. Imi doresc sa lucrez ca Iohannis ca ministru. Nu vom revendica nicio functie a PNL pentru PSD. Daniel Constantin a renuntat la solicitarea de a fi viceprim-ministru"
"Sper ca acest apel sa fie inteles si sper sa gasim solutiile cele mai bune", a incheiat premierul.
"USL se rupe". Alianta care trebuia sa tina un deceniu abia a rezistat 3 ani.
La scurt timp dupa incheierea conferintei de presa a premierului, purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Cristina Pocora, i-a raspuns pe Facebook:
"Domnule Victor Ponta fac un apel la dumneavoastra: nu mai mintiti!
Din decenta si respect fata de oamenii care au crezut in proiectul USL, va rog sa nu mai mintiti, sa nu mai urmariti doar jocuri de imagine.
Apelul dvs este fals! Acest apel trebuie sa-l faceti in fata oglinzii catre dumneavoastra! Sunteti singurul care poate pune capat acestei situatii prin numirea propunerilor facute de PNL. PNL nu a cerut nimic in plus, nu a cerut nimic de la nimeni ci doar dreptul sau!
Va aud cum vorbiti despre lupta impotriva lui Traian Basescu, dar nu ati luptat niciodata impotriva lui! Dati PNL-ul afara de la guvernare, rupeti USL-ul, dar pactul de coabitare merge mai departe! Ba mai mult, vad in atitudinea dumneavoastra exact acea atitudine a lui Traian Basescu - ii acuza pe ceilalti exact de ceea ce face el, nu se da inlaturi de la nimic pentru a acapara toata puterea in mainile sale si ale apropiatilor, ba chiar am sesizat ca aveati si vocea putin sugrumata, mai ca va venea sa plangeti, ca stim noi cine…"
Nici vicepresedintele PNL Klaus Iohannis nu a fost impresionat de apelul premierului. "Nu aduce in esenta sa absolut nimic nou", a comentat Iohannis.
Social-democratii cauta aliati
Primii ofertati de PSD pentru a intra in Guvern in locul liberalilor sunt maghiarii, carora social democratii s-au gandit sa le dea doua locuri in cabinetul lui Victor Ponta.
Ilie Sarbu, senator PSD: "In momentul in care ei ne acorda in Guvern, nu doar sustinere in Parlament, e firesc sa fie, sa li se dea unul sau doua portofolii. Asta se va negocia.. Adica nu am avut o usa inchisa la UDMR, cum de exemplu a avut PNL, care a spus nu suntem de acord, nu vrem sa auzim de ei, desi a semnat protocolul".
Liderii UDMR nu neaga faptul ca ar fi fost cautati de social-democrati pentru a le castiga sustinerea politica, insa afirma ca negocierile cu PSD vor incepe oficial dupa ce ministrii liberali vor parasi Executivul.
Kelemen Hunor, presedintele UDMR: "Nici eu nici UDMR nu intentionam sa ne introducem singuri intr-o disputa familiala. dupa ce ei vor lua o decizie sigur, lucrurile se vor schimba. Daca cumva va fi o situatie noua politica, atunci vom discuta cu colegii nostri aceste aspecte."
Potrivit unor surse din PSD, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania ar urma sa primeasca in Guvernul USD portofoliul de ministru al Mediului, pe care l-ar ocupa Attila Korodi si sefia Ministerului Culturii, pentru presedintele UDMR Kelemen Hunor.
La masa guvernlui s-ar putea aseza, alaturi de Gabriel Oprea, Liviu Dragnea si un al treilea vicepremier UDMR, in persoana liderului Uniunii, Kelemen Hunor. Apropiatii lui sustin insa ca i-ar putea lasa pe alti colegi de-ai sai sa preia functii in executiv.
Inca de saptamana trecuta, Victor Ponta a cautat si sustinerea celor 17 parlamentari ai minoritatilor nationale.
Varujan Pambuccian, liderul minoritatilor: "Noi nu ne dorim sa se rupa USL si nici nu putem sa spunem ca vom sustine guvernul. vom vedea."
PSD va relua negocierile pentru a-si asigura majoritatea din Parlament dupa ce liberalii vor face oficial anuntul privind retragerea de la guvernare.
Principalele momente ale negocierilor de marti. Ce a promis PSD si ce a cerut UDMR