Romania are un nou PRESEDINTE. Klaus Iohannis: "Peste 5 ani sa putem spune ca Romania e tara care a uimit lumea"

×
Codul embed a fost copiat

Klaus Iohannis a depus juramantul de investitura in functia de presedinte al Romaniei, in sedinta solemna comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, apoi a preluat mandatul, la Palatul Cotroceni, de la Traian Basescu.

-► KLAUS IOHANNIS DEPUNE JURAMANTUL IN PARLAMENT
-►PRIMUL DISCURS AL PRESEDINTELUI KLAUS IOHANNIS
-►KLAUS IOHANNIS AJUNGE LA COTROCENI; PRIMESTE ONORUL MILITAR
-►TRAIAN BASESCU PARASESTE CURTEA PALATULUI COTROCENI; I SE PREZINTA ONORUL MILITAR

Romania are un nou presedinte, pe Klaus Iohannis, care s-a instalat, la Cotroceni. Ziua si-a inceput-o cu depunerea juramantului de credinta in fata Parlamentului. A fost o sedinta solemna la care au asistat 500 de invitati. Iohannis a jurat cu mana pe Biblie si pe Constitutie si a devenit, oficial sef al statului pentru urmatorii 5 ani.

In fata senatorilor si a deputatilor, Klaus Iohannis a ajuns la 12 si un minut. Exact ora prevazuta in program. I-a salutat pe alesi si pe invitati, dupa care au ascultat o varianta scurta a imnului de stat.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a citit hotararea de validare a alegerilor din 16 noiembrie si, din mana sa, Klaus Iohannis a primit textul juramantului de investire in functie pe care l-a citit tinand mana dreapta pe biblie si pe Constitutie. Desi au fost parlamentari care au protestat fata de acest moment, Patriarhul Bisericii Ortodoxe a binecuvantat de la microfon investitura presedintelui Romaniei. In sala, alesii au fost patrunsi de solemnitatea sedintei. Unii si-au facut cruce dupa discursul patriarhului, altii au imortalizat momentul. Timp de 20 de minute, noul presedinte si-a rostit apasat discursul intrerupt de aplauze: "Imi pun intreaga putere si pricepe la dispozitia poporului, ca peste 5 ani sa putem spune ca Romania e tara care a uimit lumea prin puterea si priceperea ei".

Citește și
Klaus Iohannis
Parlamentul asteapta o scrisoare de la Traian Basescu, privind depunerea juramantului de catre Klaus Iohannis
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

La sfarsit, primul care s-a ridicat grabit sa paraseasca sala a fost Victor Ponta. De altfel, seful Guvernului a fost primul care s-a oprit din aplauze si, dupa ce i-a strans mana si i-a urat succes noului presedinte, a plecat din cladirea Parlamentului. La sedinta au fost invitati si fostii sefi ai statului.

In timpul discursului tinut de Iohannis, Ion Iliescu si-a odihnit privirea indelung.

De la unul dintre balcoanele salii de plen, sotia lui Klaus Iohannis a urmarit momentul impreuna cu presedinta PNL, Alina Gorghiu. Cum ne-a obisnuit deja, noua prima doamna a purtat o rochie eleganta si pantofi cu toc. Pentru ca holurile Parlamentului sa arate mai primitoare, administratorii au amplasat plante exotice, cum ar fi palmieri si ficusi. Si noul sef al statului a avut o pretentie clara. La investirea sa, nu a vrut sa se aseze pe jiltul folosit in trecut de Traian Basescu si construit pentru Elena Ceausescu. Iohannis a cerut un scaun modest, mai mic si imbracat in catifea, nu in piele.

Dar sedinta solemna nu a fost urmarita doar de oficiali si de politicieni. Zeci de oameni care voiau sa participe la sedinta, dar nu au mai avut locuri in sala de plen, au fost primiti intr-o alta incapere a Parlamentului si au vazut ceremonia pe un ecran urias.

Primul discurs al noului presedinte al Romaniei

"Asteptarile mari pot duce la rezultate mari", a spus noul presedinte, in primul sau discursul tinut dupa ce a depus juramantul.  Klaus Iohannis a cerut incredere si rabdare, pentru ca la sfarsitul mandatului sau, tara sa aiba institutii solide, cu reguli durabile si legi, pe care sa le respecte toata lumea: "Sunt miscat de dragostea de tara din spatele participarii la vot. De aspiratiile spre libertate si prosperitate a romanilor. Va multumesc tuturor concetatenilor mei ca ati aratat lumii intregi adevarata fata a Romaniei."

Seful statului a tinut sa sublinieze ca va fi primul care va da dovada de responsabilitate in functia pe care si-a asumat-o.

"Asteptarile mari pot duce la rezultate mari si vor duce. Pentru ca asta inseamna mai multe responsabilitate efort si munca din partea tuturor, iar eu voi fi primul."

Iohannis a vrut sa transmita un mesaj intregii clase politice.

"Momentul in care clasa politica incepe sa se ridice la inaltimea asteptarilor nu poate sa intarzie mult. Si nu frica de dezamagire trebuie sa-i muste pe oamenii politici ci faptul ca Romania se schimba. Ca o natiune cu astfel de asteptari nu va mai accepta sa fie reprezentata de o astfel de clasa politica."

Presedintele a precizat ca isi doreste ca proiectele importante incepute in Romania sa fie finalizate. "Romania nu poate ramane tara asteptarilor mari si rezultatelor mici, tara timpului irosit si oportunitatilor ratate. Si nu va ramane. Vreau ca la sfarsitul mandatului meu romanii sa vada ca proiectele se duc la bun sfarsit, ca am construit institurtii solide, ca am facut legi si reguli durabile."

Revizuirea Constitutiei, schimbarea legislatiei electorale, reducerea numarului de parlamentari si votul prin corespondenta sunt doar cateva dintre capitolele care impun atentie imediata, sustine seful statului.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Va rog pe cei din partide sa intelegeti ca nu mai putem lua decizii conjuncturale. Ca reconstructia institutiilor politice nu mai poate incepe de la calcule de partid, interese particulare, distribuiri de functii sau calcule pentru alegeri".

In domeniul statului de drept si luptei anticoruptie pasii trebuie continuati, a mentionat Klaus Iohannis. "Este nevoie de intelegerea unui principiu nu exista alta cale pt Romania decat a unei tari eliberate de coruptie. Vreau ca la sfarsitul mandatului coruptia sa nu mai fie pe agenda, institutiile sa functioneze pt cetateni, iar oamenii politici sa fi inteles ca se afla in serviciu public si nu pentru interese personale."

Klaus Iohannis si-a incheiat discursul adresand romanilor o provocare: "Este o onoare pentru mine sa fiu presedintele acestei natiuni. Vreau ca fiecare roman sa fie mandru. Traim intr-o lume in care vrem ca lucrurile sa se miste repede, intr-o lume in care sa ceri cuiva incredere si rabdare este o provocare. Si totusi vi le cer. Nu pentru mine, ci incredere unii cu altii, ca natiune, pentru ca doar asa putem sa facem o constructie durabila."

Inainte de depunerea juramantului, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a prezentat Hotararea privind validarea alegerii presedintelui Romaniei, in conformitate cu prevederile Legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale si ale Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Presedintele Klaus Iohannis a plecat apoi la Palatul Cotroceni, unde a fost intampinat de garda de onoare. Klaus Iohannis a fost intampinat de Delia Dinu, sefa protocolului Administratiei Prezidentiale, pe platoul Marinescu.

Dupa intonarea imnului de stat si primirea de catre Traian Basescu si consilierii prezidentiali si de stat, Klaus Iohannis a fost primit in biroul presedintelui. Aici, Traian Basescu i-a inmanat lui Klaus Iohannis Sigiliul de stat, in baza caruia presedintele confera decoratiile si Ordinul Steaua Romaniei in grad de Colan care, prin lege, revine automat pe perioada mandatului presedintelui Romaniei.

In incheierea ceremoniei, Traian Basescu a mers la iesirea din Palatul Cotroceni, unde a primit pentru ultima data onorurile militare, inainte de a parasi functia cea mai inalta in stat.

Conform prevederilor Constitutiei, mandatul presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului. De asemenea, se stipuleaza ca presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de presedintele nou ales.

Desfasurarea evenimentelor, duminica, 21 decembrie:

Ora 22.30 Premierul Victor Ponta a confirmat ca luni, se va întalni, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Klaus Iohannis, spunand ca este o prima întalnire institutionala care poate demonstra, dupa 10 ani, ce important este ca presedintele si premierul sa colaboreze pentru binele public.

"Maine voi merge la Palatul Cotroceni pentru prima întalnire institutionala cu presedintele Iohannis. Dupa 10 ani putem în sfarsit sa demonstram romanilor ce important si benefic este ca presedintele si premierul sa colaboreze pt binele public. Toti cetatenii care ne-au numit în functiile noastre vor avea de castigat", afirma Ponta pe Facebook.

Si presedintele Klaus Iohannis a confirmat intalnirea de luni, precizand ca va discuta cu premierul si despre actualitatea politico-economica.

"L-am invitat maine, 22 decembrie, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Victor Ponta, la o intalnire la care vom discuta prioritatile guvernarii, actualitatea politico-economica si perspectivele colaborarii institutionale intre presedintie si guvern. Intalnirea va avea loc la ora 12:00", a scris Iohannis tot pe Facebook.

Ora 19:00 Presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta urmeaza sa aiba, luni, la ora 12.00, o intalnire la Palatul Cotroceni, pentru a discuta legat de prioritatile guvernarii, precum si perspectivele colaborarii institutionale intre Presedintie si Guvern, conform unor surse oficiale.

Intalnirea are loc la invitatia presedintelui Iohannis, au mentionat sursele citate.

La intalnire urmeaza sa se discute prioritatile guvernarii, actualitatea politico-economica si perspectivele colaborarii institutionale intre Presedintie si Guvern.

Ora 18:10 Surse participante la receptia privata au precizat, pentru MEDIAFAX, ca la eveniment au participat aproximativ 200 de persoane, intre care s-au numarat lideri si parlamentari ai noului PNL, colaboratori ai lui Klaus Iohannis din campania electorala sau de la Sibiu.

Potrivit surselor citate, printre invitati s-au aflat de asemenea Simona Halep, Andrei Plesu, Victor Rebengiuc, Andrei Serban.

Valentin Astanculesei, tanarul care a cantat la pian imnul national, pe 1 Decembrie, in gara din Amsterdam, a interpretat imnul in deschiderea evenimentului de la Palatul Cotroceni. El a cantat si un vals compozitie proprie.

Ora 18:00 Presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta urmeaza sa aiba, luni, la ora 12.00, o intalnire la Palatul Cotroceni, pentru a discuta legat de prioritatile guvernarii, precum si perspectivele colaborarii institutionale intre Presedintie si Guvern, conform unor surse oficiale.

Ora 17:00 Presedintele Klaus Iohannis a transmis primul mesaj pe site-ul oficial al presedintiei, presidency.ro pe care vi-l redam integral:

„Dragii mei,

Bine ati venit, multumesc ca ati venit la aceasta receptie pe care am dorit sa o dau cu ocazia preluarii mandatului de presedinte al Romaniei. Va multumesc pentru implicarea dumneavoastra in parcursul care a facut posibila ziua de astazi, fiecare dintre dumneavoastra, fiecare dintre cei din sala v-ati implicat fiecare in felul lui. Va felicit, ati reusit! Sotia mea, Carmen, si cu mine suntem foarte bucurosi ca avem ocazia sa va salutam aici, cu ocazia acestui eveniment.

Dar in istorie, lucrurile nu vin aproape niciodata de azi pe maine. Intotdeauna exista evenimente care anunta o evolutie, intotdeauna exista evenimente care prefigureaza parcursul istoriei. Si, cred ca, in acest moment, si poate chiar cu ocazia acestei intruniri de bucurie este bine sa ne amintim ca exact acum 25 de ani Revolutia romana a facut posibila aceasta evolutie neasteptata pentru multi dar, in acelasi timp, cred ca este bine sa ne amintim ca oameni s-au jertfit pentru ca noi astazi sa putem sa ne bucuram. Si va propun un moment de reculegere in cinstea celor care s-au jertfit cu ocazia Revolutiei Romane. Multumesc!

Este o perioada foarte speciala. Suntem foarte aproape de sarbatoarea Craciunului. Si, daca intrebam pe oricine ce sentimente ar trebui sa asteptam Craciuniul, cred ca majoritatea vor spune: cu calm, cu liniste si cu speranta. Si cred ca aceste cuvinte sunt importante si pentru mandatul meu si sper sa fie mult mai mult decat o coincidenta ca speranta ne-a adus aici, calmul l-am recomandat astazi in alocutiunea mea din Parlament si, atunci, cu aceasta ocazie, imi permit sa va doresc Craciun fericit, sarbatori fericite si numai bine!”.

Ora 14:35 Manifestantii adunati duminica in fata Palatului Cotroceni au plecat la scurt timp dupa ce fostul presedinte Traian Basescu a parasit Palatul Cotroceni, intre sustinatori, care l-au aplaudat, si opozanti, care au scandat "Basescu, la puscarie", nefiind inregistrate incidente.

Ora 13:45 Elena Udrea, pe Facebook, inaintea depunerii juramantului de catre Klaus Iohannis: "10 ani, din prima pana in ultima zi, alaturi de Traian Basescu. A fost o sansa si o onoare. Va multumesc, domnule Presedinte".

 

Ora 13:35 La final, detaliile care nu s-au vazut neaparat la televizor: Cand a ajuns Klaus Iohannis la Cotroceni a iesit soarele. Iar Marius Tian, corespondent al Stirilor Pro Tv, povestea ca a vazut angajati ai Cotroceniului plangand in momentul in care Traian Basescu a parasit curtea palatului.

Ora 13:29 Masina in care se afla Traian si Maria Basescu a parasit curtea Palatului Cotroceni.

La iesirea coloanei cu masinile oficiale, simpatizantii care il asteptau la poarta Palatului Cotroceni au scandat: "Super-Base".

La poarta Palatului Cotroceni erau aproximativ 300 de simpatizanti ai lui Traian Basescu si peste 100 de opozanti ai fostului presedinte.

Ora 13:27 Traian Basescu este la iesirea din Curtea Palatului Cotroceni unde i se prezinta onorul militar care ii incheie oficial mandatul de presedinte al Romaniei. Traian Basescu a sarutat steagul national in fata Garzii de Onoare, cu lacrimi in ochi.

Ora 13:25 Masina in care era condusi Traian si Maria Basescu s-a ratacit pe aleile din curtea Palatului Cotroceni.

Ora 13:20 Klaus Iohannis a primit, duminica, de la Traian Basescu, in cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, Colanul de aur al Ordinului Steaua Romaniei, dupa care cei doi, impreuna cu sotiile, au ciocnit un pahar de sampanie cu fostii si viitorii consilieri prezidentiali.

Dupa ce a fost intampinat de garda de onoare, Klaus si Carmen Iohannis au fost intampinati in Palatul Cotroceni de Traian si Maria Basescu.

Cei patru au intrat Sala Unirii, unde s-a intonat imnul national al Romaniei.

Dupa intonarea imnului, Traian Basescu i-a inmanat presedintelui Iohannis Colanul de aur al Ordinului.

Apoi, cei doi, impreuna cu sotiile, au ciocnit un pahar de sampanie cu fostii si viitorii consilieri prezidentiali.

Ora 13:07 Presedintele Klaus Iohannis a ajuns, duminica, la Palatul Cotroceni, unde a fost intampinat garda de onoare. Presedintele Klaus Iohannis a ajuns, duminica, la Palatul Cotroceni, unde a fost intampinat garda de onoare.

Klaus Iohannis a venit impreuna cu sotia sa, Carmen Iohannis. Klaus Iohannis a fost intampinat de Delia Dinu, sefa protocolului Administratiei Prezidentiale, pe platoul Marinescu.

Dupa intonarea imnului de stat si primirea de catre Traian Basescu si consilierii prezidentiali si de stat, Klaus Iohannis va fi primit in biroul presedintelui.

Aici, Traian Basescu ii va inmana lui Klaus Iohannis Sigiliul de stat, in baza caruia presedintele confera decoratiile si Ordinul Steaua Romaniei in grad de Colan care, prin lege, revine automat pe perioada mandatului presedintelui Romaniei.

In incheierea ceremoniei, Klaus Iohannis il va insoti pe Traian Basescu la iesirea din Palatul Cotroceni, unde acesta va primi pentru ultima data onorurile militare, inainte de a parasi functia cea mai inalta in stat.

Ora 13:05 Klaus Iohannis se indreapta spre Palatul Cotroceni, unde se va intalni cu Traian Basescu.

Ora 13:01 Aproximativ 250 de sustinatori si peste 50 de opozanti ai fostului presedinte Traian Basescu s-au adunat, duminica, in fata intrarii de la Palatul Cotroceni, unde urmeaza sa aiba loc ceremonia de predare-primire a mandatului intre Basescu si Klaus Iohannis.

Cei aproximativ 300 de oameni sunt impartiti in doua grupuri, despartite prin coloane de jandarmi, fiind asezati pe doua trotuare opuse.

Sustinatorii lui Traian Basescu, unii fiind membri ai Partidului Miscarea Populara, au afise cu poza acestuia si cu mesaje precum: "Basescu, respect. Noi suntem copiii statului de drept", "Nu iese din decor, ramane la carma pe un alt vapor", "Multumim, Traian Basescu", "Nu vrem elite, vrem caractere! (PMP Colegiul 28, sector 6)".

Grupul sustinatorilor lui Traian Basescu scandeaza lozinci anti-Ponta, anti-PSD, dar si pentru sustinerea noului presedinte Klaus Iohannis. De cealalata parte, grupul opozantilor lui Traian Basescu, tine garoafe rosii in maini si scandeaza lozinci precum "Ti-ai batut joc de popor", "Iesi afara javra ordinara".

Unii dintre acestia au bannere pe care scrie "Mai am un singur dor: Base la vorbitor, pe interior si Nutu Targsor", "Sa vina Roberta sa ne numere".

Ora 12:50 Klaus Iohannis si-a incheiat discursul in aplauzele parlamentarilor. Timp de secunde bune, Victor Ponta nu a aplaudat alaturi de colegii sai, conformandu-se apoi protocolului.

Ora 12:35 Victor Ponta se afla in Parlament si a fost surprins de camerele de vederi in timpul discursului lui Klaus Iohannis.

Ora 12:30 Ipostaza amuzanta cu fostul presedinte Ion Iliescu, care parea sa doarma in timpul discursului lui Iohannis.

Ora 12:15 PRIMUL DISCURS AL LUI KLAUS IOAHANNIS, IN CALITATE DE SEF AL STATULUI:

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in discursul rostit in fata Parlamentului, ca este sunt recunoscator si onorat de increderea pe care cetatenii i-au acordat-o alegandu-l presedinte si a asigurat ca va fi presedintele tuturor romanilor.

"Stau aici, in fata dumneavoastra, constient de miza acestui moment pentru viitorul Romaniei. Sunt recunoscator si onorat de increderea pe care cetatenii Romaniei mi-au acordat-o cea de a fi presedintele lor si ii asigur ca voi fi presedintele tuturor romanilor", a spus Iohannis.

El a adaugat ca este "profund miscat de dragostea de tara care a stat in spatele participarii la vot, de aspiratia spre libertate si proprietate a romanilor".

"Va multumesc voua, tuturor concetatenilor mei, pentru ca ati aratat lumii intregi adevarata fata a Romaniei. La 25 de ani dupa caderea comunismului ati facut inca o data sa triumfe democratia si participarea", a mai afirmat Klaus Iohannis.

Principalele declaratii ale presedintelui: 

- Stau aici in fata dvs. constient de miza acestei alegeri.
Voi fi presedintele tuturor romanilor. Va multumesc voua, tuturor concetatenilor mei, pentru ca ati aratat lumii intregi adevarata fata a Romaniei;

- Eu vreau sa daramam si aceasta indoiala precum am daramat si altele. Le spun clar romanilor, asteptarile mari pot duce si la rezultate mari. Momentul la care clasa politica trebuie sa se ridice la nivelul asteptarilor nu poate intarzia mult;

- Romania lucrului bine facut este angajamentul pe care mi l-am luat si cu care pornesc pe acest drum. Imi propun ca la finalul mandatului meu Romania sa fie la o alta stare de spirit. Exista optiuni. Romania trebuie sa devina spatiul in care exsita increderea ca fiecare isi poate face treaba. Romania nu poate sa ramana tara proiectelor incepute si niociodata terminate. Romania nu poate sa ramana tara asteptarilor mari sia rezultatelor mici. Vreau ca la finalul mandatului meu sa avem satisfactia de a fi valorificat fiecare taxa;

- Lucrurile nu se vor intampla nici peste noapte nici de la sine. Primul pas in acest proces este reconstructia institutiilor politice. Marea capcana in reformarea institutiilor politice este sa nu o gandim pe termen lung. Inteleg mecanismele din interiorul partidelor, dar intelegeti in egala masura ca nu mai putem lua decizii conjuncturale. Reconstructia institutiilor politice nu mai poate porni de la interese personale si de partid. In domeniul statului de drept, luptei anticoruptie si a reformei justitiei, pasii facuti pana acum trebuie aparati si continuati. Nu exista alta cale pentru Romania decat aceea a unei tari eliberate de coruptie.
Mi-as dori ca la sfarsitul mandatului meu coruptia sa nu mai figureze in agenda publica, institutiile sa functioneze pentru oameni;

- Un al doilea capitol esential este acela al marilor sisteme publice. Desi le stabilim ca prioritati educatia si sanatatea sunt primele care sufera urmarile crizelor economice. Cum construim un sistem de educatie competitiv, cum arata un sistem de sanatate utile, cum raspundem la problema demografica, cum rezolvam problema pensiilor. Acestea sunt temele pe care trebuie sa le rezolvam. In scurt timp voi chema partidele la negocieri pentru a decide ce obiective de tara ne asumam la aceste capitole, un sistem de lucru comun si un calendar pentru ducerea la indeplinire;

- Romania va fi o tara in care politicienii respecta cetatenii, iar atunci oamenii nu vor mai dori sa plece din romania, iar cei care au plecat vor dori sa se intoarca. Clasa politica are multe defecte dar are un merit, acela de a-si fi asumat o optiune clara in ceea ce priveste politica exernta. Cei trei piloni: apartenenta la NATO, apartenenta la UE si parteneriatul cu SUA. Cuvintele cheie sunt continuitate si predictibilitate. Doresc sa aprofundam parteneriatul strategic cu SUA nu doar in zona militara ci si in cel al schimburilor economice si culturale;

- Nu putem fi doar beneficiari ci trebuie sa fim si furnizori de securitate. Trebuie sa sustinem cresterea bugetului pentru armata. Daca este nevoie, voi merge si voi discuta cu partenerii europeni aceasta crsetere a bugetului, mai ales in acest context international. In primele 6 luni de mandat voi prezenta o strategie a Romaniei in domeniul apararii;

- Salutam cu totii alegerile din R. Moldova, un rezultat care insa ne obliga ca in urmatorii ani sa fim cei mai buni sustinatori ai fratelor nostri din R. Moldova pentru ca obiectivele lor occidentale sa se implineasca;

- Cu totii ne dorim o transformare profunda a societatii in care traim. Schimbarule de legislatie sunt doar un pas, trebuie insotite de o schimbare de mentalitati, practici si mod de lucru.

Imi doresc o Romanie scoasa din sfera senzationalului. Lucrul bine facut inseamna ca vom construi consens nu doar in declaratie ci si in actiune. Mai presus de toate imi doresc o natiune puternica. Natiunea romana este mai mare decat suma intereselor, succeselor si actiunilor individuale. Suntem o singura natiune cu valori, obiective, o natiune de cetateni care stie ce vrea in Europa, in lume si mai ales care stie ce vrea pentru sine.

Este o onoare pentru mine sa fiu presedintele acestei natiuni.
Vreau ca peste 5 ani sa se poata spune ca Romania este tara care a uimit lumea prin transformarea ei. 

Ora 12:13 Preafericitul Patriarh Daniel binecuvanteaza mandatul de presedinte al lui Klaus Iohannis.

Ora 12:12 "Iau act de juramantul depus de Klaus Ioahnnis", a spus Valeriu Zgonea.

Ora 12:05 Klaus Iohannis a depus juramantul!

Inainte de depunerea juramantului, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a prezentat Hotararea privind validarea alegerii presedintelui Romaniei, in conformitate cu prevederile Legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale si ale Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Ora 12:00 Klaus Iohannis a intrat in sala Plenului reunit. Parlamentarii l-au aplaudat minute in sir. S-a cantat imnul Romaniei.

Ora 11:45 Klaus Iohannis a ajuns in Parlament, alaturi de sotia sa, unde urmeaza in scurt timp sa depuna juramantul.

Ora 11:00 Iohannis si-a prezinta "planurile radicale" pentru Romania, intr-un interviu pentru The Independent

Klaus Iohannis, care pana in prezent a condus doar un oras medival din Romania, si-a stabilit obiective radicale ca presedinte, intre care consolidarea statului de drept si combaterea coruptiei, potrivit unui interviu acordat The Independent on Sunday, relateaza publicatia in pagina electronica, potrivit Mediafax.

Lipsa lui de experienta in politica nationala s-a transformat intr-un avantaj in fata electoratului satul de politicienii pe care i-a vazut implicati in certuri marunte si insulte in timp ce somajul era in crestere, iar agricultura si pensiile erau in declin.

"Alegerea mea a fost cu siguranta o surpriza pentru analisti si chiar pentru sustinatorii mei - dar mai ales un soc urias pentru multi dintre politicienii romani", a declarat Iohannis, a carui investitura in functia de presedinte urmeaza sa aiba loc duminica.

El si-a inceput cariera ca profesor de fizica, dupa care a devenit primarul popular al Sibiului, pe care l-a transformat intr-o atractie turistica, reducand somajul la zero. "Nu sunt un rebel, ci sunt un altfel de politician", a spus el. "Cred ca acesta este unul dintre principalele motive pentru care am primit un numar atat de mare de voturi", a continuat Iohannis.

Inaintea alegerilor prezidentiale, majoritatea institutiilor de presa anticipau o victorie a premierului Victor Ponta, care avea un avans de 10 puncte procentuale dupa primul tur. in al doilea tur insa, Iohannis a castigat 55 la suta din voturi.

Unul dintre factori, afirma el, a fost succesul foarte mare al campaniei sale de a atrage tineri prin intermediul retelelor de socializare. "Am fost uimit de numarul urias de persoane care ma urmareau (pe Facebook) la sfarsitul campaniei mele. Chiar acum, acesta este in jur de 1,3 milioane. Nu mi-am imaginat vreodata ca voi fi politicianul numarul unu din Europa pe Facebook", marturiseste el.

Si este adevarat, continua The Independent, adaugand ca pe locul al doilea se afla cancelarul german Angela Merkel, cu mai putin de un milion de urmaritori. Acest fapt este cu atat mai remarcabil cu cat Iohannis provine din randul unei mici minoritati etnice vorbitoare de germana si este protestant luteran, in timp ce majoritatea romanilor sunt crestini ortodocsi, subliniaza cotidianul britanic.

Iohannis sustine ca el intentioneaza sa transforme politica pe durata mandatului sau. "Cred ca am avut prea mult spectacol, prea multa dezbatere sterila si nu suficiente solutii", a declarat el, afirmand ca le va cere cetatenilor sa accepte mai multi ani de austeritate. "Trebuie sa se schimbe multe", a afirmat el.

"La sfarsitul mandatului meu, Romania trebuie sa fie o democratie mai functionala. Pana atunci, nimeni nu ar trebui sa puna la indoiala statul de drept in Romania. Sistemul de educatie ar trebui sa fie suficient de bun pentru a ne face mandri. Oamenii ar trebui sa primeasca tratamente decente in spitale. si economia ar trebui sa fie suficient de buna pentru a incuraja romanii care locuiesc in strainatate sa se intoarca acasa", a spus presedintele ales.

Ora 10:15 Unde va locui presedintele ales Klaus Iohannis

Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, ca presedintelui ales Klaus Iohannis sa ii fie acordata Vila Lac 2 ca resedinta oficiala.

Iohannis va folosi imobilul respectiv doar pentru perioada urmatoare, iar ulterior se va muta in Vila Lac 3, dupa ce aceasta va fi eliberata de Basescu

"Guvernului i-a fost adusa la cunostinta optiunea domnului Klaus Iohannis cu privire la resedinta pe care acesta doreste sa o ocupe, din momentul in care mandatul sau va incepe. in urma optiunii domnului Klaus Iohannis, Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, ca viitorului presedinte sa ii fie acordata Vila Lac 2 drept resedinta oficiala pentru perioada urmatoare. Ulterior eliberarii Vilei Lac 3, ocupata in prezent de presedintele in functie, Traian Basescu, dupa termenul legal pe care il are la dispozitie, domnul Klaus Iohannis urmeaza sa preia aceasta resedinta drept resedinta oficiala", informeaza Guvernul.

Presedintele Traian Basescu ocupa in perioada mandatului Vila Lac 3, aflata in imediata apropiere a Vilei Lac 2.

Cladirea are o suprafata de circa 2.000 metri patrati si un teren de 37.230 metri patrati, fiind dotata cu sauna si piscina interioara. Vila a fost deja pregatita de Regia Protocolului de Stat.

Conform anexei privind patrimoniul RA-APPS, vilele Lac 2 si Lac 3 mai sunt dotate cu patinoar, teren de tenis si vestiar.

Ora 9:45 Cazul ANI - Iohannis: Traian Basescu a explicat in timpul conferintei de presa de la Cotroceni ce se poate intampla daca Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil.

"Indiferent care va fi decizia Curtii, mandatul presedintelui nu se poate intrerupe. Exista in Constitutie descrise conditiile in care mandatul se poate intrerupe.

Nu sunt expert, dar ce am citit eu, capitolele din Constitutie spun asa: isi poate pierde functia doar daca incalca Constitutia, e suspendat de Parlament si apoi la referendum este demis de popor. Cealalta varianta e daca e acuzat de Inalta Tradare, iar Inalta Curte il declara vinovat.

Nu exista nimic care sa vorbeasca despre pierderea mandatului, ca urmare a unei decizii de incompatibilitate. Acel proces, cu juramantul depus, nu mai poate produce efecte", a spus Traian Basescu.

Ora 9:15 Tanarul care a cantat imnul Romaniei in gara din Amsterdam este invitat la Cotroceni.

„Duminica, dupa investitura, Valentin Astanculesei imi ofera cel mai frumos dar de inceput de mandat: asa cum a facut-o acum cateva saptamani, in gara din Amsterdam, va canta la Cotroceni imnul Romaniei”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de facebook.

 

Ora 8:00 Sistemul de lucru al lui Iohannis: Klaus Iohannis si-a dezvoltat de-a lungul anilor in administratia publica un anumit ”sistem de lucru” diferit de cel al majoritatii politicienilor. El a conceptualizat ”relaxarea activa”, care vine in contradictie cu tipul de activitate publica din ultimii ani, dar difera in mod fundamental de ”relaxarea pasiva” care presupune odihna de zi cu zi. Iohannis respinge, spre deosebire de alti politicieni, situatiile limita, stresante sau incrancenate, preferand un sistem de relationare calculat, bazat pe contact ”unul la unu” si pe intalniri programate.

”Eu imi extrag energia din convingerile mele si din realizarile mele, personale si profesionale. Recunosc ca, in toti acesti ani, am reusit sa-mi creez un mecanism de control al stresului care functioneaza foarte bine si ca m-am obisnuit cu situatiile-limita care, in lumea politica, fie ea locala sau nationala, sunt inevitabile, asa ca pot sa le fac fata onorabil”, spune el in volumul autobiografic.

De asemenea, el povesteste modul in care a reusit la Primaria Sibiu sa colaboreze cu angajatii institutiei pentru a obtine performanta administrativa.

”De cand am venit la primarie, am reusit sa creez un fel de ritual al unor intalniri foarte scurte, dar care se petrec cu regularitate, cu ochii pe ceas, in fiecare luni dimineata, de la ora 9. Este vorba de o sedinta care dureaza cateva minute, maxim un sfert de ora, la care toti şefii de serviciu se aduna si le comunica direct colegilor tot ceea ce au trecut in agenda in saptamana respectiva. Pentru ca totul sa mearga ceas - mesaj pe care l-am preluat si in campania electorală pentru primarie -, fiecare dintre noi stie ce fac ceilalti: transparenta este totala”, spune Iohannis.

Totodata, pentru el sedintele de lucru pot dura maximum 40 de minute.

”Nu am dat niciodata pe cineva afara. Niciodata. Doar i-am rugat sa ramana sau sa plece”, mai spune Iohannis despre fostii angajati din subordinea sa.

Cum se va desfasura ceremonia

Sedinta solemna a Senatului si Camerei Deputatilor dedicata ceremonialului depunerii juramantului de catre presedintele ales urmeaza sa inceapa la ora 12.00.

Deschiderea sedintei va fi marcata de intonarea imnului national al Romaniei.

Dupa intonarea imnului, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, va prezenta Hotararea privind validarea alegerii presedintelui Romaniei, in conformitate cu prevederile Legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale si ale Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

In continuare, Klaus Iohannis va depune juramantul, conform prevederilor stipulate de Constitutia Romaniei, urmand sa semneze textul acestui document si sa il inmaneze presedintelui de sedinta.

Declaratia Parlamentului Romaniei cu privire la depunerea juramantului de catre Presedintele Romaniei va fi citita de presedintele de sedinta, dupa care presedintele Klaus Iohannis va adresa un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.

Sedinta solemna va fi condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si de presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

Surse parlamentare au precizat, pentru MEDIAFAX, ca presedintele ales, Klaus Iohannis, va respecta protocolul de depunere a juramantului utilizat in situatiile similare de pana in prezent, el neavand solicitari suplimentare legate de ceremonial.

In timpul sedintei solemne, Klaus Iohannis va lua loc separat, pe un scaun situat imediat in stanga tribunei unde se tin discursurile.

Familia lui Klaus Iohannis si cativa apropiati ar urma sa asiste la ceremonie in sala de plen.

Totodata, va fi amenajata si o alta sala in incinta Parlamentului, in care alti invitati vor putea urmari ceremonia pe un ecran mare.

Dupa sedinta solemna a Parlamentului, la Palatul Cotroceni urmeaza sa aiba loc ceremonia de predare-primire a functiei intre Traian Basescu si Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis va fi primit cu garda de onoare, la intrarea in Palatul Cotroceni. Dupa intonarea imnului de stat si primirea de catre Traian Basescu si consilierii prezidentiali si de stat, Klaus Iohannis va fi primit in biroul presedintelui.

Aici, Traian Basescu ii va inmana lui Klaus Iohannis Sigiliul de stat, in baza caruia presedintele confera decoratiile si Ordinul Steaua Romaniei in grad de Colan care, prin lege, revine automat pe perioada mandatului presedintelui Romaniei.

In incheierea ceremoniei, Klaus Iohannis il va insoti pe Traian Basescu la iesirea din Palatul Cotroceni, unde acesta va primi pentru ultima data onorurile militare, inainte de a parasi functia cea mai inalta in stat.

Conform prevederilor Constitutiei, mandatul presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului. De asemenea, se stipuleaza ca presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de presedintele nou ales.

Care sunt atributiile presedintelui si ce salariu are

Mandatul presedintelui ales incepe odata cu depunerea juramantului fata de tara si popor, in Parlament, si se incheie la depunerea juramantului de catre cel care castiga, peste cinci ani, urmatorul scrutin. in caz de razboi sau catastrofa, Constitutia prevede ca mandatul poate fi prelungit.

In timpul mandatului, seful statului nu poate fi membru al unui partid politic si nu poate indeplini nicio alta functie publica sau privata. Altfel spus, presedintele este doar presedinte.

Acest "doar" inseamna insa foarte mult. Detinator al celei mai inalte functii din stat, presedintele are atributii atat pe plan intern, cat si in strainatate. in tara, el desemneaza candidatul la functia de premier, poate dizolva Parlamentul si este comandantul fortelor armate, iar in strainatate este cel care reprezinta statul roman.

Tot presedintele este, potrivit Constitutiei, garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. si tot el este dator sa vegheze la respectarea legii fundamentale si la buna functionare a autoritatilor publice, prin exercitarea functiei de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

Pe plan intern, seful statului are la indemana instrumente relationate cu legiuitorul tarii, Parlamentul, dar si cu Executivul.

Astfel, printre atributiile pe cat de importante, pe atat de vizibile se numara desemnarea unui candidat pentru functia de prim-ministru si numirea Guvernului, in urma votului de incredere acordat de Parlament.

De asemenea, la propunerea premierului, presedintele poate revoca membri ai Guvernului. Pe de alta parte, seful statului poate participa la sedintele Executivului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii si asigurarea ordinii publice, respectivele sedinte fiind prezidate chiar de catre presedinte.

Presedintele are, conform legii, si dreptul de a adresa Parlamentului mesaje privind principalele probleme politice ale tarii. Mai mult, el poate chiar dizolva Parlamentul, in cazul in care acesta nu a acordat vot de incredere pentru formarea Guvernului, la 60 de zile de la prima solicitare.

Un alt drept constitutional al sefului statului este acela de a cere poporului, dupa consultarea Parlamentului, sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

Constitutia prevede si faptul ca presedintele este comandantul fortelor armate. in aceasta calitate, el poate declara, dupa aprobarea Parlamentului, mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate, iar in caz de agresiune armata impotriva tarii ia masuri pentru respingerea acesteia.

Presedintele este cel care instituie starea de asediu sau starea de urgenta. si tot el indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a tarii - autoritatea administrativa autonoma care organizeaza si coordoneaza unitar activitatile ce privesc apararea tarii si siguranta nationala.

In strainatate, ca reprezentant al statului roman, presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, dupa ce acestea sunt negociate de catre Guvern.

De la aderarea la Uniunea Europeana, in 2007, Romania a fost reprezentata la Consiliul European de presedinte, putand fi numarate pe degete summit-urile sefilor de stat si de guvern unde a participat premierul roman.

In privinta reprezentarii internationale, Constitutia nu contine prevederi clare. Ultima revizuire cu acest obiect a avut loc cu mult timp inainte de aderare, astfel ca, in urma unor divergente intre presedintele si premierul de astazi, Traian Basescu si Victor Ponta, Curtea Constitutionala a decis, in iunie 2012, ca seful statului participa la reuniunile Consiliului European, aceasta atributie putand fi insa delegata de catre acesta, in mod expres, prim-ministrului.

Seful statului este si cel care acrediteaza si recheama, la propunerea Executivului, reprezentantii diplomatici ai Romaniei. in acelasi timp, reprezentantii diplomatici in Romania ai altor state sunt acreditati pe langa presedintele Romaniei.

Gratierea individuala, decorarea si acordarea gradelor de maresal, general si amiral sunt alte atributii ale presedintelui, conform Constitutiei.

Salariu in mandat, indemnizatie pe viata dupa

Salariul net lunar al presedintelui Romaniei este de 6.706 lei, echivalentul a circa 18.000 de euro pe an. Prin comparatie, cel mai bine platit sef de stat din lume, presedintele SUA, castiga anual 400.000 de dolari, adica peste 300.000 de euro.

Totodata, pe durata mandatului, presedintele beneficiaza, gratuit, de locuinta de protocol, autoturism, protectie si paza, precum si acces in complexurile de protocol ale RAAPPS.

Traian Basescu a stat la Vila Lac 3, cu o suprafata construita de 1.045 de metri patrati, un teren de tenis de 308 metri patrati si un teren aferent de aproape 3 hectare.

Dupa incheierea mandatului, Basescu are la dispozitie 60 de zile in care mai poate ocupa Vila Lac 3, dupa care aici se va muta Klaus Iohannis.

Pana atunci, Guvernul a decis sa-i fie acordata Vila Lac 2 drept resedinta oficiala.

Fostii sefi de stat ai Romaniei, inclusiv regele Mihai, primesc o indemnizatie neta lunara de 5.060 lei.

Potrivit declaratiilor de avere ale consilierilor prezidentiali din mandatul Basescu, salariul pentru ocupantul unei astfel de functii este de aproximativ 5.600 de lei. Consilierii de stat castiga ceva mai putin, in jur de 4.500 de lei.

Conform actualei organigrame, in cadrul Administratiei Prezidentiale functioneaza 16 departamente, 10 consilieri de stat si 6 consilieri prezidentiali. Odata instalat la Cotroceni, noul presedinte poate insa modifica aceasta organigrama.

Regulamentul de organizare si functionare al Administratiei Prezidentiale prevede ca infiintarea de departamente si compartimente se face in functie de prioritatile sefului statului. Acest lucru este valabil si in ceea ce priveste numarul consilierilor prezidentiali si de stat. De altfel, si actualul presedinte a avut mai multi consilieri, atat prezidentiali, cat si de stat, dar unii, inclusiv seful Cancelariei, cel care coordoneaza activitatea tuturor departamentelor, au decis sa paraseasca Palatul Cotroceni odata cu apropierea de sfarsitul mandatului.

In prezent, numarul de posturi aprobat pentru Administratia Prezidentiala este de 260.

Are imunitate, dar poate fi suspendat

In timpul mandatului, presedintele Romaniei se bucura de imunitate si nu poate fi tras la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului. Mai mult sau mai putin subiective, unele interpretari ale acestei prevederi legale au generat, in anul electoral 2014, dispute publice intre sustinatorii si adversarii politici ai actualului sef al statului.

In schimb, presedintele poate fi suspendat de Parlament, ca urmare a unor fapte grave, prin care se considera ca a incalcat Constitutia.

Propunerea de suspendare trebuie sa fie initiata de o treime din numarul parlamentarilor si i se comunica presedintelui, care le poate da senatorilor si deputatilor explicatii privind faptele ce i se imputa.

Inainte de a se supune la vot propunerea de suspendare, Parlamentul trebuie sa consulte Curtea Constitutionala. seful statului poate fi suspendat daca acest demers este aprobat, prin vot, de majoritatea deputatilor si senatorilor.

In cazul in care presedintele este suspendat din functie sau se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul la sefia statului este asigurat de presedintele Senatului sau de cel al Camerei Deputatilor.

Dupa cel mult 30 de zile de la suspendare, se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui. Acest lucru s-a intamplat de doua ori in cazul actualului sef al statului. La primul referendum, majoritatea romanilor a votat contra demiterii, iar la cel de-al doilea s-au inregistrat peste sapte milioane de voturi pentru plecarea lui Traian Basescu de la Cotroceni, insa Curtea Constitutionala a constatat ca scrutinul nu a avut cvorum.

Legea referendumului in noua forma, publicata pe 16 decembrie 2013 in Monitorul Oficial, prevede un cvorum de 30% pentru validarea consultarii populare privind demiterea presedintelui. Pentru referendumurile de demitere a lui Traian Basescu, cvorumul a fost de 50%, astfel ca, teoretic, viitorul presedinte va putea fi demis mai usor.

Presedintele poate fi si pus sub acuzare pentru inalta tradare. Propunerea de punere sub acuzare poate fi initiata de majoritatea deputatilor si senatorilor, iar seful statului este informat in legatura cu aceasta si are posibilitatea sa dea explicatii Parlamentului, la fel ca in cazul unei propuneri de suspendare.

Punerea sub acuzare se face de catre Camera Deputatilor si Senat, in sedinta comuna, cu votul a cel putin doua treimi din numarul parlamentarilor.

O eventuala decizie de condamnare a presedintelui este luata de inalta Curte de Casatie si Justitie.

Parlamentul a decis: Klaus Iohannis depune juramantul pe 21 decembrie

Conducerile celor doua Camere ale Parlamentului au decis ca presedintele ales Klaus Iohannis sa depuna juramantul de investitura intr-o sedinta solemna a Parlamentului in ziua de duminica, 21 decembrie, la ora 12.00.

"In legatura cu juramantul depus de catre presedinte, in consens s-a stabilit ca acesta sa fie pe 21, duminica, la orele 12.00, urmand ca, in conformitate cu Constitutia, presedintele nou ales sa intre in atributiile constitutionale in momentul in care depune juramantul in fata Parlamentului", a precizat Mircovici, dupa sedinta Birourilor Permanente ale celor doua Camere.

El a mentionat ca a fost o scrisoare din partea grupurilor PNL privind depunerea juramantului de catre noul presedinte in data de 21 decembrie, care a fost aprobata de toata lumea, prin consens.

"A fost o discutie pe tema aceasta ca poate ar trebui ca CC sa exprime un punct de vedere, presedintele. Opinia a fost clara: Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman, Parlamentul este in functiune, presedintele ales depune juramantul in fata Parlamentului si cel care stabileste momentul in care acest lucru se face este Parlamentul Romaniei, prin cele doua Camere reunite si presedintele va veni si va depune juramantul in acest moment", a mai spus Mircovici.

El a adaugat ca, in mod categoric, la aceasta sedinta solemna vor fi prezenti principalii reprezentati ai statului.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Inspectia Judiciara a decis. Victor Ponta a afectat independenta justitiei prin declaratiile despre Klaus Iohannis
Inspectia Judiciara a decis. Victor Ponta a afectat independenta justitiei prin declaratiile despre Klaus Iohannis

Inspectia Judiciara a constatat ca independenta justitiei a fost afectata de declaratiile din octombrie ale lui Victor Ponta potrivit carora Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de ICCJ.

Parlamentul asteapta o scrisoare de la Traian Basescu, privind depunerea juramantului de catre Klaus Iohannis
Parlamentul asteapta o scrisoare de la Traian Basescu, privind depunerea juramantului de catre Klaus Iohannis

Vicepresedintele Senatului a declarat ca se asteapta o scrisoare din partea presedintelui Basescu cu privire la momentul depunerii juramantului de catre noul presedinte ales Klaus Iohannis in Parlament, pentru convocarea plenului reunit pe 21 decembrie.

CC a amanat pentru 16 decembrie dezbaterea articolul in baza caruia sunt judecati Klaus Iohannis si mai multi primari
CC a amanat pentru 16 decembrie dezbaterea articolul in baza caruia sunt judecati Klaus Iohannis si mai multi primari

Judecatorii CC au decis marti sa amane pentru 16 decembrie cu privire la articolul din Legea 161/2003 in baza caruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai multi alesi locali, intre care si pe castigatorul alegerilor prezidentiale Klaus Iohannis.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.