Un deputat PSD anunta organizarea unui miting: "Daca va fi vreun incident, va fi responsabilitatea lui Iohannis"

sigla PSD

Deputatul PSD Liviu Plesoianu a anuntat ca social-democratii vor organiza un miting de sustinere a guvernului Grindeanu in cursul saptamanii viitoare.

"Foarte important de precizat, nu e sub nicio forma vorba de o contramanifestatie, noi am spus de la inceput ca respectam dreptul oamenilor de a iesi in strada si de a striga fix ce vor ei, inclusiv ca suntem noi ciuma rosie. Este dreptul lor sfant de a protesta, numai ca in acelasi timp vocea acelor romani care nu sunt romanii lui Iohannis, si aici il citez chiar pe ilustrul nostru presedinte, trebuie sa se faca si ea auzita.

Noi suntem presati in fiecare zi, in fiecare ora, zi si noapte, de catre zeci de mii de oameni, sustinatori, care vor si ei sa-si faca vocea auzita. Si au si ei dreptul sa-si faca vocea auzita. Fara violente, fara contramanifestatie, fix la fel de democratic cum isi fac auzita vocea si ceilalti." - a declarat parlamentarul PSD pentru Stirile Pro TV.

El a mai precizat ca decizia PSD a fost luata in cursul diminetii de sambata si ca are aprobarea lui Liviu Dragnea.

Intrebat daca nu exista riscul producerii unor incidente violente intre cele doua grupari, Plesoianu a spus ca, daca se va intampla asa, atunci va fi vina presedintelui Klaus Iohannis.

Citește și
reactii internationale
Euronews, BBC si Al Jazeera, transmisii in direct de la Protestele din Piata Victoriei. Avertismentul venit din Bundestag
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

"Daca domnul Iohannis, care mai deunazi ne ameninta practic ca daca facem si noi un miting s-ar putea sa iasa rau, eu am luat-o ca pe o amenintare. O afirmatie a unui presedinte responsabil, ca un presedinte responsabil nu se duce la Malta sa spuna ca au iesit romanii lui in strada. Un presedinte responsabil este presedintele tuturor romanilor. Ca atare, daca va fi vreo provocare, eu voi sti exact de unde vine si o spun public, va veni fix de la domnul Iohannis.

Urmeaza sa venim cu toate detaliile, pentru ca e procedura in curs, cea de autorizare. Dupa ce avem toate detaliile, dupa ce stim exact cand este autorizat mitingul o sa va furnizam toate aceste informatii." - a spus Plesoianu pentru Stirile Pro TV.

El a mai adaugat ca, din cauza procedurilor de autorizare, mitingul va putea avea loc saptamana viitoare.

Olguta Vasilescu: Cred ca trebuie sa iesim si noi in strada

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, sustine ca, fata de liderul PSD Liviu Dragnea, ea este de parere ca social-democratii trebuie sa iasa in strada sa protesteze, pentru ca actualele miscari de strada sunt politizate, iar opozitia vrea sa aduca din nou "tehnocratii" la putere.

Ea critica si parlamentarii USR, care protesteaza in plen "ca orice homeless" si sustine ca o ameninta si jignesc.

Ministrul comenteaza unul din sloganurile din strada, "Abrogati si plecati", care, in opinia ei, demonstreaza ca "tehnocratii" stau in spatele protestelor.

"Asa cum intuiam, nu ordonanta e problema sau, mai bine zis, nu faptul ca nu am stiut sa o explicam. Ci ca tehnocratii, care sunt toti la miting, vor sa revina la Palatul Victoria! S-au activat puternic. Ne-au dat numerele de telefon pe Facebook. Cele private, nu cele cu abonamente platite din bani publici. Ca sa fim injurati, amenintati, stresati", scrie Lia Olguta Vasilescu pe Facebook, potrivit News.ro.

Vasilescu ii ironizeaza si pe parlamentarii USR, care au protestat in plenul Parlamentului.

"Nu mai amintesc nici de circul penibil al USR din Parlament, cu deputati care te urmaresc si la toaleta sa te filmeze cu telefonul si sa strige dupa tine tot felul de insulte, deputati care dorm de patru nopti in sala de plen a Parlamentului Romaniei, ca orice homeless, pentru a arata ca au cucerit cea mai importanta institutie a statului", mai spune ministrul.

Fostul primar afirma ca este vorba despre un plan de readucere la guvernare a "tehnocratilor", inclusiv prin incendiile din cluburile Bamboo si Colectiv.

"S-a incercat cu Bamboo, in aceeasi maniera ca la Colectiv. Dupa acelasi scenariu. Nici macar nu au imaginatie", spune Lia Olguta Vasilescu.

Ea contesta prevederile din OUG privind codurile penale care ar permite furtul din bani publici prin dezincriminarea abuzului in serviciu pentru prejudicii de sub 200.000 de lei, explicand ca exista in continuare legi care pedepsesc coruptia.

Masura, afirma ea, este data pentru a opri dosarele in care abuzul in serviciu "e bun tocmai pentru ca poate insemna orice si se poate aplica oricui" care "deranjeaza".

"Eu cred ca ar trebui sa organizam si noi un miting! Noi, «ciuma rosie», care aplicam cel mai bun program de guvernare de pana acum. Pentru ca aici ma despart in opinii de Liviu Dragnea. A venit momentul sa vorbim si noi! Cred ca trebuie sa iesim in strada! Parlamentul e sufrageria unor domni si doamne fara locuinta momentan si avem senzatia ca ii deranjam cand venim dimineata la serviciu. Si par si un pic stresati ca nu au avut unde sa faca dus", conchide ea.

Presedintele PNL: Emotia colectiva uriasa provocata de ordonanta nu poate fi contrabalansata printr-un miting de partid

Presedintele PNL, Raluca Turcan, a declarat pentru News.ro ca emotia colectiva uriasa si deznadejdea provocate de catre ordonanta privind codurile penale nu poate contrabalansata prin demonstratia in sprijinul guvernului Grindeanu pe care PSD intentioneaza sa o organizeze.

"Faptul ca PSD se gandeste la o contramanifestatie arata cat de mult inteleg ei ce se intampla. Aceasta emotie colectiva nu va putea fi contrabalansata de un miting de partid.

Ordonanta a provocat o asemenea deznadejde si o emotie colectiva uriasa incat singura solutie este abrogarea de urgenta a ordonantei sau respingerea ei rapida in Parlament”, a declarar Raluca Turcan.

Deputatul liberal Cezar Preda a afirmat ca orice partid care incearca sa faca o contra-manifestatie face o mare greseala, precizand ca OUG prinvind modificarea Codurilor penale trebuie dezbatuta in regim de urgenta in Parlament pentru a arata ca exista vointa politica de a respecta ceea ce cere strada.

Nu trebuie politizata actiunea din strada a societatii romanesti din aceste zile. Ea este pura, curata, chiar daca anumite partide incearca sa se lipeasca de ea, parerea mea e ca e o greseala. Partidul National Libearl simte exact ce simte si strada, este de acord cu solicitarile societatii civile, dar asta nu inseamna ca intervine in aceasta miscare libera a societatii civile”, a declarat deputatul PNL.

Cezar Preda a precizat ca ”orice partid, inclusiv PSD, incearca sa faca o contra-manifestatie face o mare greseala”.

Nu trebuie sa intervii pe ceea ce face societatea cu ceea ce vrea un partid care e nemultumit de ce vrea o anumita pare a societatii. noi trebuie sa transam in Parlament. Am invitat colegii de la PSD sa dezbatem in regim de urgenta proiectul de ordonanta ca sa aratam ca exista vointa politica de a respecta ceea ce strada cere. Au refuzat si acum isi imagineaza alte actiuni”, a precizat liberalul.

Preda a tras si un semnal de alarma, afirmand ca orice zi in care lumea e in strada aduce Romaniei un deficit economic ”fantastic”.

”Orice zi in care lumea sta in strada nu mai da predictibilitate niciunei afaceri din Romania. Asta este miza mare, nu miza PSD, miza PNL. Aici trebuie sa avem grija ca ceea ce cere strada sa rezolvam rapid. Unde rezolvam rapid? Nu tot in strada, ci rezolvam rapid in Parlament. Acesta este rolul partidelor politice. PNL a cerut sa faca acest lucru, iar Dragnea a refuzat”, a spus Preda.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Euronews, comparatie intre protestele de acum si Revolutia din 1989.
Euronews, comparatie intre protestele de acum si Revolutia din 1989. "In '89, erau mai naivi. Au vrut sa mearga si sa lupte"

 Postul paneuropean de televiziune Euronews face o comparatie intre protestele de saptamana aceasta, din Romania, si Revolutia din 1989.

Euronews, BBC si Al Jazeera, transmisii in direct de la Protestele din Piata Victoriei. Avertismentul venit din Bundestag
Euronews, BBC si Al Jazeera, transmisii in direct de la Protestele din Piata Victoriei. Avertismentul venit din Bundestag

Proteste au fost organizate nu doar de romanii din tara, ci si de cei din strainatate. In semn de solidaritate, ai nostri s-au mobilizat, de pilda, in Praga ori Londra.

Peste 200.000 de romani au protestat in tara. Tudor Chirila a fost la Timisoara:
Peste 200.000 de romani au protestat in tara. Tudor Chirila a fost la Timisoara: "Suntem toti impreuna, nu se imparte tara"

In tara, aproximativ 200.000 de romani din orase mici si mari au umplut strazile si au cerut abrogarea ordonantei de urgenta care a fost data de Guvern.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.