Traian Basescu, radiografia Justitiei dupa 10 ani de mandat. "7 ministri si 18 parlamentari au ajuns in inchisoare"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a ajuns, duminica, la dezbaterea publica organizata de Fundatia Miscarea Populara la Cluj-Napoca, unde a tinut un discurs.

Declaratia lui Traian Basescu:

- "Revenirea la o justitie controlata este un lucru care se poate intampla. Ireversibilitatea reformelor in justitie nu este garantata, din pacate, prin actiunea oamenilor politici, iar acest lucru ingrijoreaza cel mai mult

- "Oricat ar imprastia Victor Ponta ajutoare, oricat ar prelua la bugetul de stat rate ale datornicilor, nu vom fi un stat civilizat, pana cand nu vom indeplini criteriile politice. Fara acestea, nu vom putea asigura echitate in societate si sansa prosperitatii. Numai un stat in care justitia e solida este un stat care da sanse cetatenilor sai. Batalia mea, atat cat mai poate fi o batalie cand esti singur cu o majoritate de 70-80 la suta, cat o sa pot, o sa le tin piept pentru a reveni la criteriile politice din 2012",

- "Romania este pusa astazi sub semnul intrebarii dupa ce, in 2012 era sa se elibereze de suspiciunea partenerilor nostri. A tine la respectarea partenerilor nostri, nu este slugarnicie. Ei ne fac observatii cand noi nu ne tinem cuvantul, iar cuvantul nostru se afla in tratatul nostru de aderare. Nimeni nu ne cere nimic mai mult decat lucrurile la care ne-am angajat sa le facem"

- Statul de drept este o notiune care ne limiteaza la a discuta probleme tehnice sau actiuni politice intr-o marja extrem de redusa.

Citește și
accize carburanti
Lista nemultumirilor lui Basescu la intalnirea cu FMI: Presedintele nu sustine introducerea accizei la carburanti
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

- Avem o problema si in interiorul societatii romanesti care este extrem de toleranta cu privire la nerespectarea criteriilor politice.

- In realitate, insa, toate analizele vizeaza indeplinirea criteriilor politice de la Copenhaga in care statul de drept este doar un element.

- Noi suntem judecati in MCV pornind de la obligatia pe care ne-am asumat-o de a respecta criteriile: statul de drept, stabilitatea institutiilor, respectarea drepturilor oamenilor, respectarea si sustinerea minoritatilor.

- Sa nu ne vedem mai negri decat suntem, dar dupa criteriile de la Copenhaga, Romania nu are probleme in ceea ce priveste respectarea minoritatilor, are minime probleme in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului. Avem probleme in ceea ce priveste stabilitatea institutiilor statului si respectarea statului de drept.

- Romania a facut pasi inapoi din vara anului 2012. Orice declaratie pe care o fac, in urmatoarele 30 de minute este in toate cancelariile europene. In vara anului 2012 era stabilit ca in toamna Romania sa intre in Schengen cu frontierele aeriene si maritime, urmand ca ulterior sa intre si cu frontierele terestre. Evenimentele din vara lui 2012, din 2013, atacurile la justitie, la procurori, au fost de natura sa ne descalifice si au pierdut romanii, in primul rand ca credibilitate, dar si economic.

- Atacurile la justitie pun si ele sub semnul intrebarii indeplinirea criteriilor politice. Parlamentul Romaniei nu functioneaza ca o institutie la standarde europene.

- Vreau sa intelegeti unde mi-am inceput mandatul din punctul de vedere al functionarii justitiei: primul ministru nu avea nicio jena sa ii spuna presedintelui "Draga Traian, te rog rezolva problema de la Parchet cu Dinu Patriciu", semnat Calin Popescu Tariceanu. Nu a fost un om rau, dar asa era atunci.

- Sunt vreo 7 ministri in inchisoare, vreo 18 parlamentari si multi altii pe rolul instantelor, cu care nu stiu ce se va intampla. Justitia este cea care ii trage in teapa pe cei care incalca legea.

- Nu vreau sa imi fac un titlu de glorie ca sunt oameni in puscarie, de aceea ma bucura intrarea in vigoare a noului Cod Penal, pentru ca scopul unui stat nu e sa isi tina oamenii in puscarie.

- Asta nu inseamna ca eu nu reprosez erori in Codul de Procedura Penala. Noile coduri sunt instrumente moderne ale statului roman. Trebuie sa fie aplicate cu exactitate.

- Inca un lucru pe care actiunea politica a USL l-a relevat: instabilitatea reformelor, iar acesta este probabil cel mai grav lucru.

- A tine la respectarea partenerilor nostri nu e o slugarnicie. Noi nu stam in genunchi - este o abordare necinstita. Nimeni nu ne cere mai mult decat respectarea angajamentelor.

- Nu toata lumea si toti vecinii nostri vor ca Romania sa aiba succes in UE. Depinde insa enorm de reactia populatiei.
In jurul nostru nu e pace, nu e liniste, iar
contaminarea Romaniei este usoara atunci cand nu se respecta criteriile politice, cand justitia este slabita. Avem sansa sa ne batem, nu ne opreste nimeni, iar eu o voi face pana in ultima zi a mandatului meu.

Basescu a ajuns la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca, unde s-a desfasurat dezbaterea, la ora 12.00, fiind aplaudat de mai multe persoane care se aflau in zona.

Seful statului a intrat insotit de primarul Emil Boc, in sala fiind prezenti, de asemenea, lideri ai PDL Cluj, consilieri locali si judeteni democrat-liberali.

Dupa dezbaterea organizata de Fundatia Miscarea Populara, in jurul orei 14.00, Traian Basescu se va intalni cu Emil Boc la sediul Primariei Cluj-Napoca, pentru a discuta despre proiectele institutiei.

Presedintele Traian Basescu a ajuns, sambata seara, la un hotel din Cluj-Napoca, fiind insotit de primarul Emil Boc.

Basescu a declarat, la intrarea in hotelul respectiv, ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis este un "castig pentru guvern", dar "trebuie sa aiba grija cum aranjeaza cu incompatibilitatea".

"De data asta vine in guvern fara sa fie facut aranjament la Grivco", a adaugat Basescu.

Intrebat daca va semna scrisoarea de intentie cu FMI, presedintele Basescu a spus ca, in aceasta privinta, "Ponta viseaza frumos, asta i-a spus Medvedev la Soci".

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Traian Basescu, catre absolventii INM: Nu acceptati ca sistemul de justitie din Romania sa fie pus sub control politic
Traian Basescu, catre absolventii INM: Nu acceptati ca sistemul de justitie din Romania sa fie pus sub control politic

La Palatul Cotroceni a avut loc Ceremonia de absolvire a Institutului National al Magistraturii. Generatia de magistrati s-a nascut odata cu noua realitate legislativa a Romaniei, construita de noile coduri legislative.

Lista nemultumirilor lui Basescu la intalnirea cu FMI: Presedintele nu sustine introducerea accizei la carburanti
Lista nemultumirilor lui Basescu la intalnirea cu FMI: Presedintele nu sustine introducerea accizei la carburanti

Presedintele Traian Basescu a primit duminica seara, la Cotroceni, delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Firmele din România care vor primi până la 150.000 de euro de la stat. Guvernul a aprobat ordonanța
Firmele din România care vor primi până la 150.000 de euro de la stat. Guvernul a aprobat ordonanța

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, programul Electric UP 2, în baza căruia întreprinderile mici şi mijlocii şi firmele din domeniul HoReCa vor beneficia de un ajutor de până la 150.000 de euro.