Virus mortal, "scapat" din laborator! A fost transmis de la maimuta la om
Un nou virus mortal care a facut ravagii in randul unei colonii de maimute dintr-un laborator din Statele Unite a fost transmis la om. Cercetatorii spun ca este neobisnuit ca un astfel de virus sa migreze de la o specie la alta.
Suna ca scenariul unui film in care un virus de laborator, mortal, se raspandeste printre oameni ducand astfel la extinctie. Cu toate acestea, expertii de la Universitatea California, din San Francisco, ne linistesc, anuntand ca deocamdata nu sunt motive de panica.
Mai mult decat atat, cu toate ca virusul a ucis o treime din colonia de maimute existenta in centrul de cercetare, expertul care s-a imbolnavit, o femeie, si-a revenit intre timp.
“Exista o dovada serioasa ca virusul a fost transmis de la animal la om. Oficialii din domeniul sanatatii publice trebuie sa monitorizeze aceste noi virusuri cu potential mortal”, a explicat Dr Charles Chiu, de la Universitatea California.
El a mai adaugat ca, momentan, nu se stie daca virusul este transmibil si de la om la om, iar daca este asa, atunci el este foarte periculos.
Cercetatorul care s-a imbolnavit a luat virusul in timp ce analiza raspandirea virusului printre membrii coloniei de maimute de la Centrul National de Cercetare a Primatelor din California. Printre maimute, virusul s-a dovedit a fi extrem de agresiv.
Din 55 de maimute existente in centru, 23 s-au imbolnavit grav, avand simptome respiratorii acute care au evoluat spre pneumonie si infectii ale ficatului. 19 dintre primate, adica 83% dintre cele infectate, au murit.
Antibioticele cunoscute nu au avut niciun efect, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa concluda ca pneumonia servera a fost cauzata de virus si nu de o infectie bacteriana secundara. Este vorba despre un adenovirus care poate provoca de la o banala raceala, pana la pneumonie si gastroenterita.
Oamenii de stiinta spun ca studiind structura genetica a virusului pot spune ca au de-a face cu o noua specie de virus, necunoscuta pana acum.
Cercetatoarea care s-a imbolnavit prin contact direct cu maimutele a facut pneumonie, dar nu a necesitat internare, vindecandu-se dupa patru saptamani.